EAST MAG
IT Valley v Kocke

IT Valley v kocke #9

Košice IT Valley má za sebou ďalší perný mesiac. Aj v tomto koronovom období sa v klastri podarilo navštíviť konferencie, rôzne eventy či spustiť zaujímavé aktivity. Prečítajte si, ako prebiehal tento mesiac v Košice IT Valley.

29 nádejných softvérových inžinierov

V septembri, ako je to už zaužívané, sa otvárajú školské brány. Táto milá povinnosť neobišla ani Košickú akadémiu softvérového vývoja (KASV), ktorá tento školský rok privítala v laviciach 29 nádejných softvérových inžinierov. Pomaturitné vzdelávanie na KASV oslovilo študentov hlavne jedinečným spôsobom výučby, ktorý je vytváraný v spolupráci so 4 košickými IT spoločnosťami- Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, Visma Labs Slovakia, GlobalLogic Slovakia a Fpt Slovakia. Študentom prajeme v novom školskom roku mnoho síl!

Estónsko – digitálna krajina

V polovici septembra sa klaster Košice IT Valley spolu s ďalšími partnermi vydali na delegáciu do Estónska. Jedinečná krajina, ktorá je, čo sa digitalizácie týka míľovými krokmi pred nami. V tejto krajine je 98 % daňových priznaní podaných online a je to krajina č.1, ktorá je otvorená všetkým Startupom. Viete si to predstaviť?

Členovia Košice IT Valley v Estónsku
Zdroj foto: Linkedin Miriama Hučková

INOFEST a rokovanie s premiérom

Digitalizácia, umelá inteligencia, eMobilita, technologické trendy a mnohé ďalšie témy odzneli v rámci podujatia INOFEST, na ktorom nechýbalo ani Košice IT Valley. Výkonná riaditeľka Miriama Hučková bola súčasťou rokovania s premiérom Eduardom Hegerom, ktorý predstavil plán reforiem a investícii do vedy a výskumu. 

Výkonná riaditeľka Košice IT Valley patrila medzi 6 oslovených, ktorí predstavili svoj komentár k predkladaným návrhom. Svoj vstup zhrnula do dvoch bodov – nádej a urgencia. 

Nádej symbolizoval plán obnovy v klastri, ktorí sa snaží reagovať na pálčivé problémy, akými sú napríklad rozštiepenosť riadenia inovácií, rezortizmus, absencia priorít a mnoho ďalších. Pod bodom Urgencia predstavila riaditeľka premiérovi problémy, akým je napríklad aj odliv mozgov z východného Slovenska. 

INOFEST
INOFEST

Step by Step – od nápadu k produktu 

V spolupráci s firmou GlobalLogic klaster tento mesiac spustili nový projekt „Step by Step“ – od nápadu k produktu. Séria seminárov je určená pre stredné školy, ich študentov i pedagógov. 

Cieľom Step by Step – Od nápadu k produktu je predstaviť komplexnú štruktúru projektu v IT firme na stredných školách. Predstaviť najmä aktivity v jednotlivých fázach a nástroje, ktoré využívajú. Tieto znalosti prehĺbia záujem študentov o IKT priemysel a oboznámia pedagógov s nástrojmi, ktoré sa využívajú v praxi. 

„Študentom, ale aj riaditeľom škôl, ktorým záleží na uplatnení svojich študentov, odporúčame, aby sa nebáli pustiť do programov, ktoré sú zamerané na získanie projektových a programátorských zručností. Nejde o to, aby sa zo študentov stali skutoční programátori, ale skôr o získanie programátorského mindsetu. Ten im neskôr pomôže pochopiť výzvy rýchlo meniaceho sa sveta. Vzdelávanie študentov a pedagógov je dôležitá súčasť aktivít náško klastra“, reagovala Miriama Hučková výkonná riaditeľka Košice IT Valley. 

IT Girls na štafete z Košíc do Bratislavy 

12-členný IT tím žien sa posledný septembrový víkend postavilo na štart preteku The Run Slovakia, aby spoločnými silami zdolali 524 kilometrov dlhý beh naprieč celou republikou. IT Girls, ako jediný čisto ženský tím na tomto podujatí bežal dňom i nocou, aby napokon prebehli cieľovou rovinkou. Do cieľa dobehli 9. v poradí, čo si zaslúži veľký obdiv.

GameFair 2021  

V posledných septembrových dňoch sa klaster okrem The Run Slovakia a podpory IT Girls tímu a INOFESTU zúčastnil aj najväčšieho herno-technologického podujatia na východnom Slovensku – GameFair 2021. Okrem turnaja PC hier sa návštevníci mohli zúčastniť rôznych prednášok a workshopov. Na druhom ročníku sa medzi spíkrami objavil aj projektový manažér Košice IT Valley, Viktor Mitruk, ktorý verejnosti priblížil aktivity a ciele klastra Košice IT Valley.

Sledujte web Košice IT Valley a Facebook a majte vždy aktuálne informácie o dianí v IT na východnom Slovensku.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár