EAST MAG
Foto: Archív Art & Tech Conference, Jakub Jančo

Kyborg Neil Harbisson, inovátorka Michela Magas a umelec Daan Roosegaarde sú prvými menami festivalu Art & Tech Days

Neil Harbisson má v lebke implantovanú anténu, cez ktorú počuje farby, Daan Roosegaarde vytvára krajiny budúcnosti a Michela Magas spája svet inovácií a umenia. Na tému Human Responsibility porozprávajú na 5. ročníku festivalu Art & Tech Days v Košiciach.

Festival Art & Tech Days (22. – 28. 11. 2021) je určený pre fanúšikov sveta technológií a umenia. Tvorí ho niekoľko podujatí, vrátane umeleckých inštalácií, hackathonu, design sprintu, detských workshopov či konferencie Art & Tech Conference (25. 11. 2021). Tá sa tento rok ponesie v dôležitej a svetovo aktuálnej téme Human Responsibility – ultimátna zodpovednosť človeka za vplyv, využitie a rozvoj technológií a ich dopad na prostredie a človeka. ”Cieľom podujatia je poukázať na vplyv človeka a technológií na prostredie a svet. Digitálna realita aj všetky technológie sú dielom ľudí, a preto môžeme ľudstvo považovať za plne zodpovedné za ich použitie,“ hovorí Michal Hladký, organizátor a riaditeľ Creative Industry Košice. Ideálnym riešením je podľa neho nájsť udržateľný spôsob, ako žiť naplnený a zodpovedný život a popasovať sa s dopadmi umelej inteligencie a digitálnej revolúcie, so sociálnou nerovnosťou i digitálnou demenciou či klimatickou zmenou.

Hybrid človeka a kybernetického organizmu

Umelec a aktivista Neil Harbisson je prvý kyborg na svete. Narodil sa ako farboslepý a v roku 2004 si do lebky nechal implantovať anténu, vďaka ktorej vníma viditeľné i neviditeľné farby cez počuteľné vibrácie, vrátane infračerveného a UV žiarenia. Cez internetové pripojenie prijíma priamo do hlavy obrázky, videá, hudbu či hovory. Jeho umelecké diela objavujú identitu, ľudské vnímanie, vzťah medzi zrakom aj zvukom a umelecké vyjadrenie pomocou nových zmyslových vstupov. Spolu s Moon Ribas založil v roku 2010 Cyborg Foundation. Táto medzinárodná organizácia pomáha ľuďom stať sa kyborgami, obraňovať ich práva a zviditeľniť cyborg umenie. V roku 2017 spoluzaložil Transpecies Society. Asociácia dáva hlas ľuďom s neľudskou identitou, obraňuje slobodu seba-dizajnu a ponúka komunite tvorbu nových zmyslov a orgánov.

Foto: Archív Art & Tech Conference, Jakub Jančo

Vytvára krajiny budúcnosti

Na pódiu tiež vystúpi holandský umelec, dizajnér a inovátor Daan Roosegaarde. So svojím tímom zo Studio Roosegaarde vyvíja tzv. Krajiny budúcnosti, v ktorých budujú inteligentné udržateľné prototypy miest zajtrajška. „Verím v protópiu: prototyp sveta, ktorý krok po kroku zlepšujeme. Nevieme, ako vyzerá budúcnosť či aké výzvy so sebou prinesie. Čo ale vieme, je, že niet cesty späť. Ak nebudeme investovať do nových nápadov, zomrieme,“ hovorí Dan.

Pri práci ho fascinujú technológie a príroda, od malička sa inšpiroval svätojánskymi muškami či medúzami. Medzi jeho najznámejšie projekty patrí svietiaci cyklistický chodník inšpirovaný dielom Vincenta Van Gogha Starry Night , čistička vzduchu Smog Free Tower či Urban Sun, ktorý využíva ultrafialové svetlo na inaktiváciu koronavírusu vo vonkajších priestranstvách.  Získal veľké množstvo prestížnych ocenení a je nositeľom titulu Young Global Leader – World Economic Forum. Forbes a Good 100 ho označili ako kreatívneho iniciátora zmien a v roku 2016 bol v Holandsku vyhlásený za umelca roka. V minulosti bol aj členom inovatívneho tímu NASA.

Inovátorka roka

Zodpovednosti za technológie, ktoré tvoríme a používame, sa bude venovať aj Michela Magas. Viac ako 20 rokov pracuje s inováciami, spája svet vedy, umenia a dizajnu spolu s technológiami a akademickým výskumom. Je tiež zakladateľkou a výkonnou riaditeľkou MTF Labs v Štokholme, celosvetovej komunitnej platformy s viac ako 8000 inovátormi a výskumníkmi. V roku 2017 získala ocenenie Ženská inovátorka roka. Aktuálne pôsobí ako poradkyňa pre inovácie pre Európsku komisiu a lídrov G7, je členkou High Level Round Table – iniciatívy predsedníčky von der Leyen pre nový európsky Bauhaus a členkou poradného výboru pre CERN Idea Square (ISAB-G). Navrhovala inovácie pre firmy ako Apple, Nike či Nokia.

Viac informácií nájdete na www.atdays.sk, lístky sú v predpredaji cez sieť tootoot.

Facebook: https://www.facebook.com/artandtechdays

Instagram: https://www.instagram.com/atdays_/

Pridajte komentár