EAST MAG

Majka Medviďová: Práca v IT pre mňa neznamená len sedieť za počítačom

Majka pochádza z malej dedinky pri ukrajinských hraniciach. Očaril ju svet IT a presťahovala sa za ním do Košíc. Rada cestuje, objavuje nové veci a športuje. V tíme IT Girls je nováčik, no plánuje zabehnúť svoje maximum.

Aká bola Vaša cesta do IT?

REKLAMA

Bola to dlhá cesta. Chodila som na gymnázium v Sobranciach a celú školu som maľovala. Pôvodne som chcela aj ísť touto umeleckou cestou. Dvakrát sa mi podarilo mať výstavu na Bratislavskom hrade na výstave amatérskych umelcov a predala som približne stovku obrazov. Ale keďže sa mi darilo od malička aj v matematike a následne aj v informatike, nakoniec ma to programovanie tak zaujalo, že mám maľovanie už iba ako záľubu (úsmev).

Majka Medviďová, archív

Čo Vás však úplne presvedčilo a motivovalo?

Zúčastnila som sa projektu AJ ty v IT, kde majú dievčatá možnosť pozrieť sa do IT firiem. Dostala som sa do veľkej firmy, ktorá ma očarila. V GlobalLogic nám ukázali svoje prostredie a celkový IT svet. V tom čase som zistila, že ma baví programovanie. 

Kde momentálne pôsobíte? 

Študujem informatiku na Technickej univerzite v Košiciach a zároveň pracujem vo firme Bart.sk. Aktuálne prechádzam z full-stack na backend developera. 

Majka Medviďová, archív

A ako sa Vám darí skĺbiť školu a prácu?

Myslím si, že škola nám umožňuje ísť aj týmto smerom. Vyžaduje si to síce väčšie odhodlanie a nie sú to také jednoduché študentské časy, ale som za to vďačná. Dáva mi to taký iný pohľad na IT, oveľa rýchlejšie sa učím. Štúdium a prax, sú predsa rozdielne veci. 

Počas pandémie ste vo firme začali pracovať remote, vyhovuje Vám to?

Covid to tak zariadil. Uprednostňujem však prácu fyzicky vo firme, keďže nie som introvertný typ a mám rada okolo seba ľudí. Pre mňa práca v IT neznamená len sedieť za počítačom.

Vo firme pracujete prevažne v mužskom kolektíve. Nevadí Vám to?

Asi v každej IT firme, a rovnako aj na škole, je kolektív žien veľmi malý. Nesie sa to so mnou už dlhšie (úsmev). Zvykla som si na mužský kolektív a som zaňho rada. Muži nám viac pomáhajú, sú milší. Celkovo si nás tak hýčkajú a strážia. 

…a v čom naopak vidíte prínos žien do takýchto kolektívov?

Celkovo je tá atmosféra viac uvoľnená. Ženy sa predsa inak pozerajú na problémy ako muži. Myslím si, že je všeobecné dobré, ak je kolektív zmiešaný. Je to také vyvážené.

Tento rok ste sa rozhodli pridať do kolektívu IT Girls, ako ste sa k babám dostali?

Kapitánka tímu Mirka Francová je moja kolegyňa v Bart.sk Do spoločného chatu napísala, že hľadajú niekoho do tímu, tak som sa s ňou skontaktovala. Fyzicky som sa s tímom ešte nestretla, ale som s nimi zatiaľ v kontakte onine, kým sa vrátim do Košíc. 

Budú to Vaše prvé preteky?

Takéto dlhé preteky áno. Roky predtým som zabehla Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Tento rok sa chystám na polmaratón. V tíme som nováčik, tak mi baby dali asi najľahšie úseky (smiech). Pobežím štyri a jeden má tak 10 kilometrov.

Na čo sa najviac tešíte?

Mám rada nové skúsenosti a bude to také nové poznanie. Bude to niečo iné. Už len, keď sa povie štafeta cez celé Slovensko, znie to tak “crazy”. Teším sa na celý priebeh, aj na ten čas s babami v aute.

Majka Medviďová, archív

Kedy ste začali s behom?

Začala som behať pred troma rokmi. S priateľom sme si dali cieľ, že ideme zabehnúť maratón, a tak sme začali trénovať. Na prvom tréningu som nevedela zabehnúť ani dva kilometre (úsmev). Postupne sa to však zlepšovalo.

Čo Vám beh dáva?

Je to pre mňa také vypnutie a odreagovanie sa. Páči sa mi, že nie je časovo ani priestorovo obmedzený. 


Partneri

Zlatý Strieborní
Základní

Mediálni partneri

Zlatý Strieborní Základní

Miroslava Korytková

K písaniu som sa prirodzene dostala cez čítanie, ku ktorému ma od malička viedla moja mama. Ani po rokoch má táto vášeň neopustila a knihy držím v rukách denne. Rada sa rozprávam s inšpiratívnymi ľuďmi a rovnako rada o nich píšem. Mám rada rýchlu, dynamickú prácu, ktorú mi redakcia Index Magu denne prináša.

Šéfredaktorka Index Mag.
miroslava@indexmag.sk

Pridajte komentár