EAST MAG

Kristína Kertészová: Svet IT je dnes oblasťou rozvoja a rastu pre každého, ženy nevynímajúc

Kristína je dvojmama, lepšie povedané mama dvojičiek. Pracuje na náročnej komunikačnej funkcii v IT s medzinárodným presahom. To, čo robí, ju musí v prvom rade baviť – či je to práca alebo šport. A inak to nemá ani s behom. Tento rok sa pridala k IT Girls, aby aj takto podporila ženy v technologickom svete. 

Ako si sa dostala do sveta IT?

Bolo to viac menej prirodzené. S rozmáhajúcim sa IT v Košiciach a príchodom medzinárodných spoločností, ktoré mali svoj príbeh a chceli sa odlíšiť, sa príležitosti ponúkali samé. Neskôr, za môjho pôsobenia v klastri Košice IT Valley, to bolo o spájaní firiem na základe ich spoločných potrieb a presadzovaní zmien tak, aby sa im v košickom IT svete fungovalo lepšie. Moja práca vtedy ani dnes “nie je IT”. Ten, kto ma pozná vie, že sa toho na mňa za ten čas veľa nenalepilo (smiech). Považujem to však za výhodu, rovnako ako moju zvedavosť či schopnosť klásť správne otázky, a tak o tom dokážem pekne rozprávať. To je veľmi v skratke aj moja rola – zrozumiteľne komunikovať o tom, čo robíme tak, aby to pochopili všetci, ktorí to pochopiť majú a pomôcť tak firme predávať jej príbehy a jedinečnosť. Som taký storyteller vo svete IT, ktorý nie je IT. 

Čo máš rada na svojej práci?

Rôznorodosť, dynamickosť a inakosť. Jedinečnosť a silu ľudí, s ktorými mám tú česť spolupracovať. A potom, myslím si, že veci, ktoré sa v Košiciach a vôbec IT na Slovensku robia, sú veľmi zaujímavé. Ľudia, ktorí tu v IT pracujú majú čo svetu povedať a ja som rada, že môžem spolu s nimi rozprávať tieto príbehy.

Ako sa Ti vysvetľuje problematika IT? Pomáhajú Ti kolegovia?

Najlepšie hovoríš o tom, čo sa ti páči, čomu sama rozumieš a na čo si hrdá. Cesta k pochopeniu problematiky býva rôzna (úsmev), no mám šťastie na ľudí vo svojom okolí, s ktorými spolupracujem. A to je presne to, čo ma na IT svete fascinuje. O ľuďoch z IT sa hovorí, že sú zameraní na dáta a nudní. V skutočnosti sú to skvelí ľudia a každý z nich má svoj jedinečný príbeh. Mnohí majú neskutočné koníčky, ktoré ovplyvňujú nielen ich súkromný, ale aj pracovný svet a ani o tom sami nevedia. Pre mňa je radosť spolupracovať s nimi. Vždy sa vieme dohodnúť a spolu prerozprávať potrebné. 

V rámci svojej pozície marketingového riaditeľa pre GlobalLogic na Slovensku a Nemecku máš na starosti celú firemnú komunikáciu. Čo všetko to obnáša?

Koordinujem aktivity, ktoré firma viditeľne robí pre svoj trh a ako firma komunikuje vo svojom vnútri. Či už je to zameranie na zákazníka alebo aktuálneho či potenciálneho zamestnanca, keďže aj interná komunikácia je dôležitou súčasťou tohto nastavenia. 

Čo Ti práve IT prináša do života? Čo sa Ti na tom páči?

Celé moje pôsobenie v IT je pre mňa jedna nekonečná učiaca sa jazda. Tým, že som mala možnosť zažiť rôzne firemné prostredia, dnes viem povedať, že GlobalLogic je výnimočný v prvom rade svojimi ľuďmi a potom tým, čo robíme. Spája sa tu náročný zaujímavý svet IT s dôležitými produktami, ktoré vyvíjame. Tieto majú veľmi dobre našliapnuté na to, aby mali zásadný vplyv na rôzne oblasti života či už je to zdravotníctvo, médiá, retail a commerce, automobilový priemysel a iné. Na druhej strane sú tu ľudia, ktorí svojou výnimočnosťou posúvajú túto firmu vpred. Baví ma to celé. Častokrát je pre mňa ten motivátor to, že viem, s kým a prečo to robím. 

Poďme sa porozprávať aj o behu, keďže si členkou tímu IT Girls. Prečo si začala behať?

Potrebovala som jednoducho vyvetrať hlavu. V rámci pudu sebazáchovy s kopiacimi sa povinnosťami na všetkých frontoch, som si potrebovala nájsť čas sama pre seba. Beh bol niečo, čo mi prišlo vzhľadom na čas najjednoduchšie – obuješ botasky a ideš. 15 rokov som sa venovala baletu a modernej gymnastike a paradoxne vtedy bol beh niečo, čo som veľmi nemusela. No časom som sa v ňom našla a dnes je pre mňa beh jednoducho oslobodzujúci. Viem si pri ňom usporiadať myšlienky, no je to zároveň i jediná aktivita, pri ktorej viem jednoducho na nič nemyslieť. Vybombujem si hudbu do uší a idem. Je jedno či prší alebo je horúco, je to môj čas, kedy som sama so sebou. 

Aký si typ bežca? Vyhovuje ti viac terén alebo mestské tracky? 

Asi skôr cesta. Nemám však preferenciu kopec či rovina. U mňa je to živelné. Chcem behať, tak idem. Teraz pred pretekom, kedy na mňa dohliada prísne oko kapitánky, je to pre mňa viac systematické. Dôležité je však pre mňa, že ma to musí baviť.

Keďže si robila šport na výkonnostnej úrovni, lákajú ťa aj bežecké preteky?

Áno aj nie. Bola som už na niekoľkých pretekoch či už sama alebo v štafetách, no nikdy to  u mňa nebolo o výkone, ale skôr o zážitku. Motivátor je u mňa už inde a nebežím preto, aby som sa umiestnila. Súťaživosť je mi však vlastná, a tak si dávam, okrem toho, že si to užijem, aj menšie ciele ako napríklad čas, pod ktorý chcem dobehnúť do cieľa alebo prísť skôr ako niekto iný. 

Koľko úsekov bežíš v preteku The Run? V čom sú pre teba štafety iné ako individuálny beh?

Bežím ich 4. Štafeta je pre mňa väčšia zábava, no zároveň pociťujem aj väčšiu mieru zodpovednosti. Teším sa na celý pretek, a aj keď baby ešte nepoznám dobre, funguje medzi nami akási zvláštna chémia, ktorá je, verím, predzvesťou skvelého zážitku. Zároveň vnímam našu odlišnosť a rôznorodosť prostredí, z ktorých pochádzame, no práve to nás robí jedinečnými, čo verím bude silným motivačným faktorom nielen pre bežkyne, ale aj ženy a ženy v IT vôbec. Ono IT Girls v podstate s touto myšlienkou vzniklo. V čase, keď sa táto myšlienka pretavila do prvého reálneho behu, som už síce z klastra Košice IT Valley odchádzala, no už vtedy sme vnímali silu tohto zoskupenia a potrebu ukázať ju svetu. A to sa mi vtedy ani nesnívalo, že sa stanem aktívnou súčasťou.

Aký zmysel teda vidíš v tíme IT Girls?

Pre mňa osobne je to o prepojení žien, ktoré by za normálnych okolností nestretli. Je to platforma, ktorá vytvára prostredie, kde sa vzájomne ženy podporujú, motivujú byť lepšími a splniť spoločný cieľ. Zároveň má každá svoj príbeh, ktorý rozpráva a ktorý vie byť inšpiráciou pre ďalšie ženy. Žien v IT nie je veľa. A takých, ktoré sú schopné dať takúto fyzickú záťaž, už vôbec nie. Spolu tak môžeme ukázať ženám či dievčatám, že prekonávať vlastné limity, nielen tie fyzické nie je vždy jednoduché, no je to zároveň nesmierne obohacujúce. Že v tom nie sú samé a to, že im verí ich okolie je neskutočný pocit, ktorý ich povzbudí k ďalším výkonom. V dnešnej dobe, kedy byť ženou je náročné, mať okolo seba iné a inšpiratívne ženy je úžasné a vzácne.

Myslíš si, že IT potrebuje viac žien?

Áno. Nemyslím si však, že ich potrebuje o nič viac či menej ako každá iná oblasť. Ženy prinášajú často iný pohľad na vec ako muži a majú schopnosti a zručnosti, ktoré mužom chýbajú a naopak. A to je fajn, príroda to pre niečo takto zariadila. Teraz je len na nás, aby ten správny mix žien a mužov bol zabezpečený. Aj v IT. Aj keď to znie ako strašiak a možno si niekto môže myslieť, že na IT nemá bunky, dnes profesie vo svete IT nemusia byť čisto technologické. Svet IT je dnes oblasťou rozvoja a rastu pre každého, ženy nevynímajúc. Čiže, aby som Ti odpovedala na otázku – áno, myslím si, že IT potrebuje viac žien a ženy potrebujú IT. Tak ako napríklad aj ja (úsmev).


Partneri

ZlatýStrieborní
Základní

Mediálni partneri

ZlatýStrieborníZákladní

Miroslava Korytková

K písaniu som sa prirodzene dostala cez čítanie, ku ktorému ma od malička viedla moja mama. Ani po rokoch má táto vášeň neopustila a knihy držím v rukách denne. Rada sa rozprávam s inšpiratívnymi ľuďmi a rovnako rada o nich píšem. Mám rada rýchlu, dynamickú prácu, ktorú mi redakcia Index Magu denne prináša.

Šéfredaktorka Index Mag.
miroslava@indexmag.sk

Pridajte komentár