EAST MAG
dualne-vzdelavanie-letna-brigada

IT štúdium a letná brigáda v jednom – benefity sú samozrejmosťou

Skutočnými IT špecialistami sa môžete stať už počas štúdia. Spájať prax s teóriu ponúka trojročné pomaturitné vzdelávanie v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (DT ITSO SK). Nielenže študent získa titul Diplomovaný špecialista DiS a nemecký certifikát Fachinformatiker, ale počas štúdia bude reálne zarábať a kariérne rásť. 

O skúsenostiach s duálnym vzdelávaním nám porozprával Adam Firda, ktorý od septembra nastupuje do tretieho ročníka. 

REKLAMA

Benefity sú samozrejmosťou

V Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia praxuje v reálnych zákazníckych prostrediach s najnovšími technológiami z oblasti aplikácií, sietí, OS a cloudových riešení.V rámci duálneho vzdelávania je každý študent zasvätený do agilných metód a rozvíja svoje komunikačné zručnosti nielen v slovenskom, ale aj v anglickom a nemeckom jazyku. 

Pracovnú dobu si vie študent dohodnúť s tímlídrom alebo s mentorom v danom tíme. „Ja osobne pracujem od 8.00 do 16.00 hod. Je však pravda, že niekedy potrebujem počas pracovnej doby niekde odbehnúť, poprípade potrebujem skončiť skôr, takže si viem svoje vymeškané hodiny nadrobiť v iný deň,” hovorí  Adam. 

Využívanie home officu je pre mnohé IT spoločnosti samozrejmosťou. Inak to nie je ani v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Aj Adam často pracuje z domu, je to pre neho pohodlnejšie. „Niekedy však potrebujem vypadnúť z domu a zameniť domáce prostredie za firemné. Najlepšie je to striedať, alebo urobiť aspoň občas zmenu. Človeku to prospeje, doma nezlenivie a prispeje to aj k psychickému zdraviu,” dodáva.

Vzdelávanie, skúsenosti a plat

Jednou z najväčších výhod duálneho vzdelávania je to, že študent reálne dostáva plat. „Cez leto si viem privyrobiť za mesiac približne okolo 650 € (v čistom).” Vraví, že na to, že nie je zamestnancom, je plat veľmi slušný.  „Niekto sa za taký plat nadrie ako kôň. Či už ako pokladník alebo zamestnanec pri páse. Ja to mám len ako brigádu za počítačom.”

Ako študent si vie v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia privyrobiť aj ďalších 200 eur. Stačí, že odporúči kamaráta, ten nastúpi na duálne vzdelávanie a vydrží aspoň polroka.

Adam v súčasnosti pôsobí na pozícii  IT Assistant. Spočiatku bol náplňou jeho práce testing aplikácie Webex a následne posielanie výstupných reportov. Tento rok už pracuje na viacerých veciach. „Napríklad na monitorovaní videohovorov cez webovú platformu Cisco Control Hub. Vyskúšal som si aj riešenie tiketu a problému so zákazníkom. Najnovšie robím konfiguráciu Webex Boardov.”

V jeho tíme pracuje približne 25 ľudí, z všetkých je najmladší, keďže má len 21 rokov. Podceňovaný kvôli veku. určite nie je. „Skoro všetci kolegovia sú už zamestnanci firmy, výnimkou je jeden externý brigádnik a spolužiak, ktorý je so mnou v tíme. Keďže sme mladý kolektív, tak si celkom rozumieme.”

Práca v Deutsche Telekom IT Solutions ponúka množstvo výhod, na ktoré nedá dopustiť. „Za najväčšie benefity považujem home office. Okrem toho každý dostane notebook s príslušenstvom. Takisto mám napríklad možnosť využiť napríklad vouchery do Metra alebo iných obchodov. Taktiež mám zdarma rôzne kurzy a certifikáty. Výhod je naozaj mnoho.”

Odvaha a ochota nesmie chýbať 

Každý záujemca o duálne vzdelávanie v DT ITSO SK by mal vedieť anglicky. Adam vraví, že bez toho sa človek v IT prostredí už nepohne. „Angličtina sa používa na tímových calloch, pri písaní so zákazníkmi, pri testovaní s kolegami z iných krajín, skrátka všade. Nemčina nie je zatiaľ nutnosťou, avšak sú prípady, kedy by sa určite jej väčšia znalosť hodila. Na znalosť nemčiny sa začína pomaly, ale isto viac a viac tlačiť. Verím tomu, že o pár rokov bude vyžadovaná tak isto ako angličtina.”

A aké vlastnosti by mal mať človek, ktorý chce pracovať v IT? Podľa Adama jednoznačne odvahu, ochotu učiť sa nové veci a byť nápomocný. 

Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Spoločnosť vstúpila do života košického regiónu v januári 2006 pod názvom T-Systems Slovakia s.r.o. a od svojho začiatku je s regiónom nerozlučne spätá. To dokázala hneď v roku 2007, keď sa stala jedným zo zakladajúcich a aktívnych členov združenia Košice IT Valley.
Za posledné desaťročie vyrástla spoločnosť z nuly na druhého najväčšieho zamestnávateľa na východe krajiny. Zároveň patrí do prvej pätnástky najväčších zamestnávateľov na Slovensku s viac ako 3 900 zamestnancami. Aj vďaka vysokokvalifikovaným a motivovaným zamestnancom je firmou s najrýchlejšie rastúcou pridanou hodnotou v rámci IT odvetvia na Slovensku. Cieľom spoločnosti je proaktívne vyhľadávať nové cesty, ako napredovať a kontinuálne sa transformovať na spoločnosť poskytujúcu inovatívne typy služieb.
V rámci strategických aktivít sa spoločnosť transformuje na moderného poskytovateľa služieb Informačných a komunikačných technológií kráčajúc v ústrety budúcnosti založenej na digitálnych technológiách. Tieto kroky realizuje s cieľom posunúť podnikanie z projektovo riadeného modelu na model inovatívne a produktovo orientovanej firmy. Spoločnosť obsluhuje z Košíc viac než 700 korporátnych zákazníkov, ale tiež klientov z oblasti verejnej správy a verejných inštitúcií najmä v priestore Európskej únie.

Pridajte komentár