EAST MAG
Ceny udeľoval Košický samosprávny kraj

Prevzali si najvyššiu cenu kraja. Toto sú príbehy troch z nich

Východ Slovenska sa môže pýšiť, že tu žijú ľudia, ktorí idú vytrvalo za svojim cieľom nie pre peniaze, ale preto, aby svet zmenili k lepšiemu. Košický samosprávny kraj už každoročne oceňuje jednotlivcov aj celé kolektívy, ktoré svojou poctivou prácou a svedomitosťou dosiahli mimoriadne úspechy a pričinili sa o prezentáciu rozvoj Kraja doma aj v zahraničí.

Najvyššie verejné ocenenia  a rok 2020 boli udelené v sobotu 4. septembra. Získali ich 19 osobností a dva kolektívy  z oblasti kultúry, športu, medicíny a aj informačných technológií.

REKLAMA

Okrem známych mien ako režisér Juraj Jakubisko, bežecká legenda Jozef Plachý či herečka Ľubica Blaškovičová, najvyššiu verejné ocenenie KSK získala technologická inovátorka Mária Virčíková, učiteľka informatiky Angelika Hanesz či astrofyzik Norbert Werner.

Angelika Hanesz – učiteľka informatiky

Angelika Hanesz je učiteľkou na Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským v Buzici. Úspešne vedie tím žiakov základných a stredných škôl Talentum na celosvetových súťažiach First Lego League a Robo Cup.

V súčasnosti pracuje na  Ústave informatiky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde v rámci projektu IT Akadémia je  školiteľkou vzdelávania učiteľov informatiky. Podieľa sa na tvorbe moderných metód a foriem vyučovania informatiky  a programovania robotických modelov na základných školách.

Získala Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska 2019 a bola finalistkou Ceny Dionýza Ilkoviča 2019. Tvrdí, že každý žiak je v niečom dobrý a úlohou učiteľa je nájsť tú oblasť, v ktorej môže žiak zažiť úspech. Je presvedčená, že najdôležitejšie je naučiť deti rozmýšľať, logicky uvažovať a kriticky myslieť.

Od malička chcela byť pilotkou. Držalo ju to ešte aj na gymnáziu. „Keď mi v treťom ročníku triedna učiteľka doniesla potvrdenie z leteckej, že dievčatá tam neprijímajú, rozhodla som sa, že pôjdem na techniku. Učiteľkou som v tom čase byť nechcela. Nakoniec som začala učiť na svojej bývalej škole a odvtedy stále učím. Len ťažko si viem predstaviť inú prácu,“ vraví o sebe.

Každý deň sa zvedavo pripravuje na vyučovanie podobne, ako keď  bola študentkou. Na jednom pedagogickom vzdelávaní o robotike objavila Lego sadu NXT a LEGO roboty. „Vtedy som mala štyridsiatku. Manžel sa ma doma opýtal, čo chcem na narodeniny. Neveril, keď som mu povedala, že LEGO. On vtedy ešte nevedel, že to bude stáť 400 eur, ale prikývol. Bola to moja prvá LEGO sada. Vtedy sa to začalo, stalo sa to osudovou hračkou a dodnes ma to baví,“ dodáva s úsmevom.

Počas vyučovania aj mimoškolských aktivít hľadá úlohy, ktoré sú výzvou, ale nie neprekonateľnou prekážkou. Formou vhodných vyučovacích metód sa snaží vytvoriť inšpiratívne prostredie, kde si navzájom pomáhajú počas učenia. „Nie je to jednoduché, ani nie stále sa to podarí, ale ak áno, odozva od detí je jednoznačná, čo pre mňa je veľkou motiváciou. Vediem aj krúžky robotiky, kde chodia deti so zvýšeným záujmom a informatiku a robotiku. Tam je priestor na intenzívnejší osobný rozvoj v odbornej oblasti, ale aj osobnostnej, čo je tiež veľmi dôležité,“ povedala pre KSK.

Norbert Werner astrofyzik

Košický kraj o šikovných ľudí núdzu nemá. Dobrým príkladom je aj rodák z Rožňavy Norbert Werner, ktorý skúma pôsobenie čiernych dier na vývoj najväčších v galaxií vo vesmíre, kopy galaxií a kozmickú pavučinu.

Študoval fyziku a následne astronómiu a astrofyziku na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Súčasne navštevoval Oddelenie medziplanetárnej hmoty Astronomického ústavu SAV vo Vysokých Tatrách.

Diplomovú prácu napísal o kométach, ktoré prelietavajú extrémne blízko pri Slnku. V minulosti viedol výskumný tím astrofyziky vysokých energií na Univerzite v Budapešti aj v Ústave časticovej astrofyziky a kozmológie Stanfordskej univerzity v Kalifornii. Pre mnohých ide o veci za hranicou chápania, no pre Norberta Wernera je astrofyzika nielen práca, ale aj záľuba.

Náš vedec podieľal na príprave misie japonsko-americkej družice Hitomi. Skúma supermasívne čierne diery, ktoré sú len o niečo menšie ako naša slnečná sústava. Astronómiu popularizuje formou prednášok. Je objaviteľom obrovského kozmického krátera a takisto vedie medzinárodný experiment na skúmanie gama zábleskov.

Písal sa rok 2017, kedy sa Slovensko stalo 78. krajinou, ktorá vlastnými silami postavila a vyslala do vesmíru družicu. Veľká sláva sa zopakovala v marci tohto roku, kedy do vesmíru odletel druhý satelit pod slovenskou vlajkou.

Tento jedinečný projekt by sa nezaobišiel bez vedeckého experimentu, ktorého návrh a stavbu koordinoval  práve astrofyzik Norbert Werner. Cieľom je overiť nové možnosti sledovania gravitačných vĺn pomocou detekcie gama zábleskov na orbite Zeme.

„Ak nám táto misia potvrdí funkčnosť, bude možné ho umiestniť na ďalšie nanosatelity a vytvoriť tak flotilu týchto detektorov na rôznych orbitách. Výsledkom by malo byť zameranie miesta vzniku gravitačnej vlny v kozme, čo by bol významný príspevok pre svetovú astrofyziku,“ povedal vo februári tohto roku.  Unikátny vedecký nanosatelit je medzinárodným projektom a má tvar kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov.

Na realizácii satelitu sa podieľali okrem Leteckej fakulty TUKE firmy Spacemanic a Needronix, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a Slovenská technická univerzita (STU). Vedeckú časť misie vedie výskumná skupina na univerzite Loránda Eötvösa v Budapešti. Detektor gama žiarenia sa vyvíjal v Konkolyho observatóriu v Maďarsku v spolupráci s japonskými univerzitami v Hirošime a Nagoji.

Mária Virčíková – technologická inovátorka

Mária Virčíková je technologickou inovátorkou a zároveň je odborníčkou na kybernetiku, umelú inteligenciu a interakciu človek-robot. Spoluzakladateľka a šéfka inovácií v technologickej firme Matsuko, ambasádorka združenia Aj Ty v IT, podporujúceho ženy na ceste k IT sfére.

Získala množstvo ocenení po celom svete. TOP študentskú osobnosť Slovenska, Cenu prezidenta SR ako víťazka kategórie Informatika a matematicko-fyzikálne vedy. Prestížnu cenu britského Ministerstva pre medzinárodný obchod European Tech Women Awards

Už na Technickej univerzite v Košiciach študovala a skúmala oblasť interakcie človek-robot, kybernetiky a umelej inteligencie. Za návrh technológie, ktorá umožní robotom prispôsobiť svoje správanie tak, aby ich ľudia viac akceptovali, získala doktorát z umelej inteligencie.

Viac informácií zo sveta IT sa dozviete aj na našej podstránke www.indexmag/technologie

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár