EAST MAG

Janka Baltesová: Ženy sú od prírody všestranné a navyše sú dobré manažérky

Na štartovaciu čiaru štafetového behu The Run Slovakia sa postaví viac ako 60 tímov z celého Slovenska. Chýbať medzi nimi nebude ani tím IT Girls, ktorý tvoria zamestnankyne členských firiem klastra Košice IT Valley. Ich cieľom bude prebehnúť viac ako 520 kilometrov naprieč Slovenskom a komunikovať tak svoj odkaz – ženy do IT sveta patria.

Rozprávali sme sa s ďalšou členkou tímu Jankou Baltesovou, ktorá pôsobí v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (DT ITSO SK) na pozícii Service Manager. Prezradila nám, v ktorých oblastiach sú ženy v IT lepšie ako muži, ale aj to, aké má za sebou bežecké úspechy.

REKLAMA

Kedy ste sa začali venovať behu?

S behom som začala ešte na základnej škole. Spomínam si na to, ako mi povedal učiteľ telocviku, že som ako strela a mám talent. Netrvalo dlho a reprezentovala som školu. Na strednej som sa venovala viac štúdiu a vo voľnom čase som chodila do posilňovne. Voľného času ubúdalo a musím sa priznať, že som sa dlhší čas nevenovala žiadnemu športu.

K behu ste sa nakoniec vrátili, prečo?

Stalo sa tak až po narodení mojich detí. V tom čase sme žili v Tirolsku a keď som druhé dieťa odniesla prvýkrát do jaslí, ešte v ten deň som vybehla na najvyšší kopec a zhlboka dýchala.

Beh mi prináša voľnosť, radosť a pokoj v duši. Mnohí bežci vravia, že to je pre nich najväčší relax a ja s tým súhlasím na sto percent. Beh mi dáva všetko, čo by mi v živote mohlo chýbať.

Prečo ste sa rozhodli byť súčasťou IT Girls?

Vysvetlenie je jednoduché. Beh mám rada, pracujem v IT a poznám sa s Mirkou Francovou, ktorá je kapitánkou tímu. Dokonca máme aj spoločného trénera, takže to bola práve ona, ktorá ma do združenia prizvala.

Svet IT kedysi patril skôr mužom ako ženám. Ako ste sa doň dostali?

Ani neviem, skôr to boli okolnosti, ktoré ma donútili. V dnešnej dobe sa bez IT nepohneme. Ženy sa naučia všetko. Sú od prírody všestranné a navyše sú dobré manažérky.

Pracujete na pozícii Service Manager, čo je náplňou Vašej práce?

Service Manager je taká spojka medzi technikmi – na jednej strane technik zákazníka, na druhej strane technik – v mojom prípade DT Ittel. Je to osoba, ktorá dohaduje termíny a objednáva – posiela objednávku na určité služby. Zaisťuje, aby IT služby fungovali podľa dohody. Service Manager sa stará o fungovanie a zlepšovanie IT služieb smerom k businessu a k poskytovateľovi.

Museli ste niekedy čeliť názoru, že ženy do tejto sféry nepatria?

S týmto názorom sa bohužiaľ stretávam často. Keď som nastúpila na pozíciu Service Manager, prebrala som projekt po kolegovi, ktorý na tomto projekte pracoval 11 rokov. Predstavil ma nemeckému counterpart-ovi a ten sa zhrozil, že ho má zastúpiť/nahradiť žena. Chýbal mi ten technický background. Zobrala som to ako výzvu. Povedala som si, že sa to naučím. Aj keď mi tento virtuálny svet nie vždy imponoval, naučiť sa dá všetko, keď sa chce. Našla som si v tom to „svoje“. O rok mi tento pán z Nemecka poslal ďakovný mail s ospravedlnením, že ma takto podcenil.

Ak by ste sa obhliadli a porovnali počet kolegýň spred pár rokov a teraz, vnímate nejakú zmenu?

V tejto sfére nie som dlho, ale myslím, že počet zástupkýň nežného pohlavia stúpa každým dňom. Veľmi ma prekvapujú aj mladšie ženy, ktoré prichádzajú už vzdelané v tejto oblasti, aké sú ambiciózne. Myslím si, že kombinácia obidvoch pohlaví je v každej sfére dôležitá.

Odporúčali by ste kariéru v IT dnes aj mladším dievčatám? Ktorá oblasť je podľa Vás najperspektívnejšia?

Ako som už spomínala, ženy sú dobré manažérky. Máme nadanie „mať veci pod kontrolou“. Preto si myslím, že oblasť projektového manažmentu je pre ne veľmi vhodná.

Ak niekto nie je práve technický typ, má šancu sa v IT uplatniť?

Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že sa IT oblasti netreba báť. Kto ma pozná, vie, že ja nie som veľmi technicky typ, no našla som si v tom to „svoje“.

The Run je dlhší ako 500-kilometrov, bez  poriadneho tréningu to asi nepôjde. Trénujete radšej sama alebo s dievčatami?

Beh je pre mňa súčasťou relaxu. Je pravda, že rada behávam sama, a to buď s hudbou v ušiach, alebo počúvam prírodu a hlavu mám v oblakoch. Rada mám však aj beh s babami, je to sranda.  Dievčatá poznám iba chvíľku, ale od začiatku sú moja krvná skupina.

Čo považujete za svoj najväčší bežecký úspech?

Môžem pokojne povedať, že sa mi posledný rok celkom darilo a bolo to úspešné obdobie. Na Domašskej desiatke som bola druhá medzi ženami a na Behu Hodkovským parkom som sa umiestnila na treťom mieste. Momentálne sa chystám na svoj osobný rekord v polmaratóne. Chcela by som ho zabehnúť pod 1 hod. a 35 min.

Partneri

Zlatý Strieborní
Základní

Mediálni partneri

Zlatý Strieborní Základní

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár