EAST MAG

Kapitánka IT Girls Mirka Francová: Máme rovnaký cieľ, a to je hlavné. Spoločne zabehneme viac ako 500 km

Z Košíc cez zelené kopce, hlboké doliny, popri čarovných hradoch a zámkoch, či majestátnych horách, okolo kúzelných viníc až do Bratislavy. Už 24. septembra sa na štart v Košiciach postavia tímy bežcov z rôznych kútov Slovenska či pracovných sfér.  Rozhodli sa, že prekonajú samých seba a spoločne zabehnú viac ako 500-kilometrovú štafetu s názvom The Run Slovakia.

Košice IT Valley podporuje ženy v IT a ich aktívny život, preto nie je prekvapením, že aj oni majú svoju statočnú dvanástku bežkýň. Za čisto ženským tímom IT Girls stojí kapitánka Mirka Francová, ktorá v spoločnosti bart.sk pôsobí na pozícii Scrum Masterky. Vraví, že hlavným cieľom je podporiť ženy v IT a ukázať, že v tejto sfére majú svoje miesto.

IT Girls je združenie žien, ktoré milujú beh a zároveň pracujú v oblasti IT. Kedy vznikla myšlienka vytvoriť takýto tím?

Je pravda, že nápad bol môj, ale nebolo by ho možné zrealizovať, ak by sme nemali silnú podporu Košice  IT Valley. S touto ideou som prišla za Kristínou Kertészovou, ktorá vtedy pôsobila v združení na pozícii výkonnej riaditeľky a teraz je sama súčasťou tímu IT Girls. Táto myšlienka sa jej veľmi páčila, a tak sme to postupne začali dávať dokopy. Vytvoriť niečo také  mi napadlo počas behu a pamätám si presne aj miesto, kde to bolo. Keď bežím tak si filtrujem myšlienky. Viem pri tom úplne uvoľniť hlavu.  Rozmýšľala som nad prácou, ženami v IT, a tak nejak sa mi to spojilo. Vďaka IT Valley Košice sme tak vytvorili IT bežecko-ženskú komunitu. V roku 2016 vznikol nápad a rok na to sme už bežali štafetu s názvom Od Tatier k Dunaju.

Dnes už máte čo-to odbehnuté, kedy ste však začali byť aktívnou bežkyňou?

V našej spoločnosti bart.sk je dnes cez 50 ľudí. Musím povedať, že mnoho kolegov je aktívnych a máme tu základňu bežcov, cyklistov a dokonca aj šachistov. Pred pár rokmi sme chceli odbehnúť štafetu Medzinárodného maratónu mieru. Do tímu chýbali ľudia a mne vtedy povedal jeden kolega, že ak pôjdem ja, tak pôjde aj on, a tak to nejak začalo.

Takisto mám brata triatlonistu a bol vždy pre mňa veľkým vzorom. Raz mi na návšteve u našich rodičov povedal, že začnem behať po tridsiatke. Samozrejme, že som mu neverila, ale stalo sa to skutočnosťou. Vtedy som si však myslela, že sa zbláznil a ja som si myslela, že behať nikdy nebudem. Veľmi ma však podporoval a som mu za to vďačná. Nikdy som sa nedostala do stavu, že by ma to prestalo baviť.

Štafetový beh The Run nie je prvý, ktorý ste ako tím IT Girls zabehli. Viem, že ste sa dokonca umiestnili na prvých priečkach pri iných štafetových behoch…

Ako združenie IT Girls (v rámci Košice IT Valley) sme približne pred štyrmi rokmi zabehli prvý štafetový beh Od Tatier k Dunaju. Štartuje sa v Jasnej a končí sa v Bratislave. Trať je dlhá 345 kilometrov. Rozmýšľali sme však nad tým, že sme košické združenie, a tak by sme si mali odbehnúť aj štafetu, ktorá sa začína priamo v našom meste, a tak sme sa dostali k The Run. Ide o trasu dlhú 524 kilometrov.

V štafetovom behu Od Tatier k Dunaju sme sa v ženskej kategórii umiestnili dvakrát na prvom mieste a raz na treťom. Minulý rok sme si povedali, že sme dostatočne šialené a zabehli sme ho len ako šesťčlenný tím v kategórii „ultra”.  Získali sme tak tretie miesto v prevažne mužskej konkurencii.

The Run je predsa len dlhý viac ako 500 km. Nemáte z toho obavy?

V tíme IT Girls na The Run je nás 12. Verím, že to zvládneme. Ak niekto počas behu vypadne, tak ho nahradí iná bežkyňa, a tak sa môže stať, že niekto bude na trati dlhšie. Každopádne úseky sú hornaté aj rovinaté, niektoré s veľkým prevýšením. Celá trasa je členitá, a preto sa to budeme snažiť rozvrhnúť tak, aby to každej vyhovovalo. Našim zámerom je však ísť freestyle. Ja osobne budem behať také úseky, ktoré nikto nebude chcieť :). Naše nové členky majú pri behu prednosť.

Tento rok je pre mňa najdôležitejšie, aby si to dievčatá užili. Oni vedia, že som cieľavedomá ako v práci, tak aj v behu. Našim zámerom nie je naháňať sa za prvými priečkami. Skôr si dáme cieľ ako napríklad pokoriť nejaký čas a pokúsime sa ho dosiahnuť.  Ide o náročný pretek. Preto hlavne nechcem, aby si dievčatá ublížili  alebo sa presilli, keďže o týždeň po štafete je košický maratón. Budeme behať od piatka do nedele popoludnia a bude to veľmi namáhavé. Myslím, že asi nikto z nás spať ani nebude. 🙂 Všetky však máme spoločný a rovnaký cieľ, a to je hlavné.

Kto sa môže stať členom IT Girls?

Súčasťou môže byť každá žena, ktorá je z členskej firmy IT Valley a má záujem ako o IT tak aj o beh. Budeme radi, ak sa k nám pridajú ďalšie dievčatá.

Časť tímu IT Girls na tréningu.

Ženy v IT sú stále minoritou. Čo vás ťahalo k informačným technológiám?

Vždy som mala rada matematiku. Možno to bude aj tým, že otec bol profesorom matematiky. Okrem toho ma bavili logické úlohy aj hádanky. Takisto som mala veľmi blízko aj ku fyzike. Keď som si vyberala vysokú školu, tak som si dala prihlášku na matematiku na UPJŠ v Košiciach a takisto na Fakultu elektrotechniky a informatiky na Technickej univerzite v Košiciach. Paradoxom je, že som študovala na jazykovom gymnáziu :).

V tom čase som koketovala s myšlienkou, že IT bude rásť a môže ma posunúť ďalej.  Bola som nastavená tak, že chcem vyštudovať niečo, čo by bolo pre mňa príťažlivejšie, a tak som sa dostala na odbor priemyselné inžinierstvo. Aj keď som spočiatku úplne nevedela, aké možnosti a uplatnenie vyštudovaním tohto odboru získam, vedela som, že ma to posunie ďalej. Počas vysokej školy som takisto začala brigádovať v spoločnosti bart.sk.

V barte ste viac ako 11 rokov. Predpokladám, že za ten čas sa zvýšil aj počet ítečkárok.

Keď som tu nastúpila, bola to skôr rodinnejšia firma, čo ma lákalo a bola som tu jediná žena. Dnes nás tu môže byť aj 10. Máme tu programátorky aj testerky, ja som Scrum Masterka.

Ste kapitánkou a zároveň aj hybnou silou tímu. Pociťuje väčšiu zodpovednosť možno aj tlak ako zvyšok IT Girls?

Mám to šťastie, že mi niektoré dievčatá chcú pomôcť od začiatku a organizačne to všetko riešime spolu. Ja som taký plánovač a dievčatá to vedia, myslím, že vo mne vidia dôveru. Máme však organizačný tím a úlohy si rozdeľujeme. Mávame aj spoločné tréningy. Minule sme boli na Bankove, a potom na Červenom brehu. Je však dovolenkové obdobie a stále je niekto niekde rozlietaný. Máme vlastnú skupinu, kde sa spoločne dohadujeme a každá trénuje aj zvlášť. Ja behám šesť, niekedy aj sedem dní v týždni. Jeden deň v týždni mávam regeneračný, kedy buď oddychujem, alebo behám krátky pomalý regeneračný výklus.

Aký je váš bežecký sen?

Jeden cieľ som si už splnila. Chcela som si zabehnúť autentický  maratón, a to z mesta Maratón do Atén. Podarilo sa mi to v roku 2018 aj s pekným výsledkom a dokonca ma aj spomenuli na behame.sk :). Bola som tam najrýchlejšia Slovenska v danom roku. Verím, že sa tam raz ešte vrátim. Tajne som dúfala, že raz sa mi podarí na nejakom maratónskom preteku aj umiestniť, a to sa mi takisto podarilo. Dvakrát som skončila tretia na maratóne v Banskej Bystrici vo svojej kategórii. Bolo to v roku 2019 a 2021. Jeden z mojich cieľov je bostonský maratón, kde sa pokúsim najbližší rok kvalifikovať.


Partneri

ZlatýStrieborní
Základní

Mediálni partneri

ZlatýStrieborníZákladní

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár