EAST MAG
Luník IX
zdroj: ml

Deti z Luníka IX na letnej akadémii objavovali svet IT

Podpora detí z Luníka IX je pre občianske združenie ETP samozrejmosťou. Okrem projektov počas školského roka im nedajú „vydýchnuť” ani cez leto. Tento rok v spolupráci s IT Valley Košice organizovali druhý ročník Letnej STEM (science, technology, engineering and mathematics) akadémie. Svet informačných technológií ich zaujal.

Okrem priestorov komunitného centra na Krčméryho 2, sa minulý týždeň deti vzdelávali aj v Kultúrno-spoločenskom centre na Pribinovej 1 či v Univerzitnom vedeckom parku Technicom. Počas celého týždňa mali rozdelený program do dvoch častí.

REKLAMA

Prvá časť bola praktická, kde školáci programovali LEGO robotov, poobedňajšia časť sa niesla skôr v teoretickom duchu, kde im na témy hackerstva či sociálnych sietí prednášali hostia, ktorí prijali pozvanie od IT Valley Košice.

Luník IX
Akadémia zaznamenala úspech.

Záujem je veľký, dievčatá do IT patria

„Pravidelne pripravujeme program na leto najmä kvôli tomu, aby deti nevyšli z cviku. Fungujeme tak trochu ako prímestský tábor a o tieto aktivity je veľký záujem. Chodia k nám dobrovoľne a namiesto toho, aby boli pri vode sa radšej chcú učiť. Akadémie organizujeme už niekoľko rokov. Zamerané sú na IT, ale aj na divadlo či rôzne povolania. Minulý rok, ale aj tento okrem iného deti programovali LEGO roboty,“ hovorí sociálna pedagogička a koordinátorka projektu Petra Kurutzová.

Akadémie sa zúčastnili deti staršie ako 12 rokov. „Majú záujem o technológie, počítače, tablety aj mobily. Kvôli pandemickým opatreniam máme zníženú kapacitu, ale 15 z nich sem chodí pravidelne. Bežne sa akadémie zúčastňuje aj 25 školákov. Chceme im ukázať, že za každou technológiou, ktorú využívajú niekto stojí. Niekto kto to musí naprogramovať, vymyslieť. Nespadne to len tak z neba. Máme tu množstvo šikovných dievčat. Našim zámerom je poukázať aj na to, že dievčatá do IT patria,” dodáva Kurutzová.

Hravá forma učenia

Bez nároku na honorár sa im v dopoludňajších hodinách venoval aj stredoškolský učiteľ Vladimír Balucha z košickej Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej. „Učím ich programovať LEGO roboty. Tieto deti, čo tu dnes máme sú veľmi šikovné. Povedal by som, že dievčatá sú šikovnejšie ako chlapci. Učili sa napríklad skúmať, kto mal lepšiu svietivosť LED svietidla na telefóne. Hravá forma je dôležitá, inak ich pozornosť klesá. Cieľom je to, aby začali viac logicky uvažovať. Každý deň majú iný program.”

Luník IX
Programovanie lego robotov.

LEGO roboty zaujali aj školáka Adama. „Chcem vedieť, ako to funguje. Už som niekoľkokrát na akadémii bol a určite ešte prídem. Technológie mám rád,” prezradil.

Na ďeťoch z Luníka IX záleží aj IT Valley

Počas celého týždňa deti absolvovali aj prednášky v spolupráci s IT Valley Košice. Zamerané boli na sociálne siete, ale aj hackerstvo. Jednou z prednášajúcich bola komunikačná špecialistka Lívia Gaľová z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, ktorá deťom pripomínala, že sa aj na sociálnych sieťach, a teda v online svete majú správať zodpovedne a s úctou: „Tak ako v reálnom živote vedia slová ublížiť, a mnohí z rozhovoru odídu s plačom, platí to aj vo virtuálnom svete. Je dôležité upozorňovať na to, že nenávistné komentáre do žiadneho sveta nepatria. Zároveň im chceme ukázať, ako by na nich mali aj reagovať a ako pomôcť človeku, ktorému boli adresované.”

Lívia Gaľová z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. foto: Peter Čontoš.

Pozvanie IT Valley Košice prijal aj Matej Lukáč, CEO Nolimit DEVELOPERS, UI a UX dizajnér. Témou jeho prednášky boli dáta, ktoré hýbu svetom: „S deťmi sme sa rozprávali o ich IT problémoch. Spoločne sme zistili, že majú množstvo profilov na Facebooku, na ktorých majú vytvorené priemerné heslá a majú v nich neporiadok.”

Chcú byť hackermi

Matej Lukáč vraví, že množstvo detí svoje heslá prezradí, a potom si vytvárajú ďalšie a ďalšie profily. „Potrebujú si chrániť svoje súkromie. Mnohí nám povedali, že by chceli byť hackermi a že niektorí nimi dokonca aj sú. Vedia vraj odomknúť mobil.”

Nechal im kolovať svoj, no nikomu sa ho nepodarilo odomknúť. „Diskutovali sme o tom, prečo to nebolo možné. Zistili, že sú dosť nepozorní a stačilo čítať len to, čo mobil ,ponúkal’.”

Luník IX
Deti prednášky zaujali.

Spoločne sa zamerali aj na reálne prípady hackerstva z praxe. „Minulý rok páchatelia zneužili ukradnutú identitu. Sfalšovali pas a v rámci neho sa snažili sprostredkovať miliónový úver vo falošnom e-bankingu.”

Prednášky formou hry

Deti zaujímali najmä sociálne siete. Aj preto tejto téme venovali ďalšiu prednášku. Cieľom bolo poukázať na potrebu ochrany súkromia na sociálnych sieťach a ochranu pred podvodmi v digitálnom svete. Prednáška bola poňatá formou hry. Chopil sa jej Pavol Sokol, vedúci tímu na riešenie počítačových bezpečnostných incidentov na UPJŠ (CSIRT-UPJS) a odborný asistent na Ústave informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ.

„Deti museli odpovedať na 2 typy úloh. Keďže sú k dispozícii štatistiky uniknutých hesiel, je možné urobiť kvíz, ktoré heslá sú častejšie používané (napr. 0000 vs 1111 alebo papier vs nožnice vs kameň). Druhým typom boli úlohy, kde deti odpovedali, či je niečo legitímna správa alebo nie.”

Deti absolvovali popoludnie v spolupráci s IT Valley Košice. foto: Peter Čontoš.

Úlohy boli zamerané na všeobecné poznatky (napr. počet jaskýň v SR) alebo rozpoznanie podvodných správ (napr. výhra v lotérii alebo problém s poštovou zásielkou).

„Podľa môjho názoru sa podarilo upriamiť pozornosť detí na registráciu a prihlasovanie do rôznych systémov. Uvedomili si, že heslo je dôležité. A tiež je dôležité, aby to heslo bolo zložité. Napr. obsahovalo písmena, číslice, ale aj špeciálne znaky.”

Pavol Sokol spolupracoval s IT Valley Košice už aj v minulosti. „Páči sa mi celá myšlienka akadémie. V rámci bezpečnostného tímu radi participujeme na rôznych vzdelávacích aktivitách.”

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár