EAST MAG
Foto: Michaela Luxová

Nemohli sa pozerať na odstrel medveďov. „Nerozbitný” kontajner testovali v košickej zoo

V poslednom období sa čoraz viac hovorí o stretoch ľudí s medveďmi. Stratili plachosť a mnohé z nich schádzajú do blízkosti ľudských sídel. Nezabezpečený a ľahko dostupný odpad, ktorý obsahuje zvyšky jedla, predstavuje pre medveďa jednoduchý zdroj obživy. 

Michalovčan Maroš Voronič sa rozhodol, že sa tento problém pokúsi vyriešiť a vymyslí spôsob ako medveďovi nielen zabrániť, aby nevnikol do kontajnerov, ale aj ich odplašiť.

REKLAMA

Testovanie špeciálnej odpadovej nádoby sa konalo v košickej zoologickej záhrade. Lákadlom bola vianočka s medom.

košická zoo medveď

Psychologická bariéra 

Marošova manželka Adriana miluje zvieratá a veľmi ju trápil fakt, že viaceré medvede, ktoré ohrozujú ľudí, musia byť odstrelené. „Pred troma rokmi sa na Liptove medvedica Ingrid spolu s mláďatami neustále vracala do intravilánu okolitých obcí.  Najprv jej zobrali mláďatá a nakoniec aj jej život. Bolo mi to veľmi ľúto, a tak som povedala manželovi, aby niečo vymyslel,” hovorí Adriana Voroničová.

Ako sa ukázalo v košickej zoo, špeciálne kontajnery sú účinné a finančne nenáročné. „Vytvárame psychologickú bariéru pre medvede. V podstate útočíme na ich červený gombík v hlave. Vychádzame z poznatkov Pavlovho reflexu. Pre zrakový podnet nainštalujeme akože elektrický ohradník, čo je vlastne obyčajný drôt. Okrem toho inštalujeme aj zvuk elektrického výboja. V praxi to vyzerá tak, že medveď sa bude v podstate báť, že ho kopne elektrina, a tak si dvakrát rozmyslí, či mu to za to stojí.”

Elektrický plot bez elektriny

Maroš Voronič dodáva, že najväčšou výhodami sú nízke náklady a  lepšia bezpečnosť. „Vychádzame z praxe. Jedna žena mala retiazku a dotkla sa elektrického ohradníka. Vážne ju to zasiahlo. Ďalšia vec je aj tá, že ak niekto ukradne baterky celý systém je nefunkčný. Stáva sa to veľmi často.”

Medveď Žabo, ktorý má už 25 rokov, nie je v testovaní špeciálnych kontajnerov žiadny nováčik. „Pred dvoma rokmi sa skúšal dostať do pohyblivého odpadkového koša, predtým zas do kontajnerov ukotvených v zemi. Vždy sa mu to podarilo, ale dnes sa tak asi nestane. Vyhral strach nad pažravosťou,” povedal  inšpektor chovu košickej zoo Jozef Lenard. 

Na koše vyliali med a a poukladali vianočku. Niekoľko lahôdok si uchmatol, ale keď sa spustil zvuk elektrického náboja, okamžite sa vzdialil. „Rozmýšľa nad tým, ako sa tam dostať. Zvieratá si nekomplikujú život ako ľudia, a preto hľadá najjednoduchšie riešenie.” Do kontajnerov sa Žabo nakoniec nedostal. Testovanie teda môžeme považovať za úspešné.

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár