EAST MAG
dress code

Business casual vs. smart casual. Vyznajte sa v dress code

Čo na seba v prípade casual dress code? A aký je rozdiel medzi smart casual a business casual dress code? Vyznať sa v týchto pojmoch a potom nájsť a správne kombinovať kúsky v skrini určite nie je na škodu.

Aby ste v tom mali jasno, šli sme priamo ku zdroju a opýtali sa na dress code a jeho rozdiely módnej štylistky Marcely Špalkovej.

REKLAMA

 „Aj keď sú oba štýly uvoľnené, pri oboch však treba dodržať zásady decentného a elegantného obliekania. Treba pri nich myslieť na upravenosť a vkusné kombinácie. Pri oboch si treba dať pozor na vhodné dĺžky šiat, sukní (mierne nad kolená), vyvarovať sa priesvitným materiálom a hlbokým výstrihom. Mnohí páni si možno vydýchnu, lebo pri týchto štýloch obliekania nemusia nosiť kravatu,” vysvetľuje štylistka Marcela z Štýl na mieru.

Business casual dress code

Tento štýl obliekania je jedným z elegantných štýlov obliekania, ktorý sa využíva aj v bežný pracovný deň. Ide o uvoľnený dress code, ktorý zároveň zachová profesionálny vzhľad ako v office, tak aj na pracovnom obede s dôležitým klientom. Vychádza z prvkov klasického biznis oblečenia, no nie je striktný na farby, strihy a materiály.

Čo odporúča štylistka?

V prípade business casual odporúčam použiť jednofarebné košele a blúzky. Skôr uprednostnite jemné alebo pastelové farby, ktoré pôsobia decentnejšie. Oblek môže byť šedý, hnedý, no veľkou výhodou je, že správnou možnosťou tohto dress codu sú aj ležérne strihy a materiály saka a nohavíc.

Dámy si môžu v prípade kostýmu dovoliť aj krémové, pastelové tóny, decentné odtiene červenej, ružovej, či modrej. Ak sa obávajú toho, aby nepôsobili na okolie rušivo, odporúčam vyberať podľa farebnej typológie. Tá dokonale určí farebný smer, ktorým sa uberať.

Smart casual dress code

Smart casual je najobľúbenejší štýl obliekania u žien a mužov, u ktorých sa bežne vyžaduje formálny štýl obliekania. V tomto štýle možno skĺbiť eleganciu a pohodlie pre celodenné nosenie. Neznamená to, že si môžete obliecť tepláky či športové legíny na behanie. Môžete v ňom smelo experimentovať s farbami a vzormi.

Čo odporúča štylistka?

Smart casual štýl akceptuje aj výraznejšie vzory a sýte, pestré farby na rozdiel od business casual. V kombinácií s pestrou košeľou a jednofarebnými nohavicami je to ideál. Pri smart casual si môžete dovoliť aj pohodlnejšie strihy a materiály – sú v ňom povolené nápadité strihy, asymetrické topy, či šaty nie len v klasickom púzdrovom strihu.

K tomuto dress codu patria aj džínsy. No aj pri nich treba myslieť na decentné modely. Nič vyšuchané a neakceptujú sa ani diery na kolenách a iné otrhance. V prípade smart casual si môžete obliecť aj sveter, či kardigán, no netreba zabúdať na eleganciu a upravený, vkusný vzhľad.

Ak si stále nie ste istí, či ste zvolili správne kúsky oblečenia, predstavte si situáciu, v ktorej sa budete nachádzať. Ak idete na event a na pozvánke nie je uvedený dress code, nezúfajte. Predstavte si dané prostredie a spoločnosť. Ako by sate sa obliekli?

Článok vznikol s pomocou platformy Medializuj.sk, prostredníctvom ktorej sme uverejnili výzvu a získali objektívne informácie od odborníkov. Pre ďalšie zaujímavé čítanie a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár