EAST MAG
IT Valley v Kocke

IT Valley v kocke #6

Posledný mesiac pred prázdninami sa toho v IT svete udialo hojne. Kým sa všetci rozbehneme za oddychom, ohliadnime sa v rýchlosti, čo mesiac jún priniesol Košice IT Valley.

Zúčastnili sme sa viacerých konferencií, privítali sme v klastri nového člena a vyslali do sveta spolu s KASV nových vývojárov. Prečítajte si aktuálne IT Valley v kocke.

REKLAMA

Úspešní absolventi KASV 

Košická akadémia softvérového vývoja, ktorá je nástupcom Akadémie SOVY už po štvrtýkrát poslala do praxe svojich absolventov. Ich uplatnenie je naozaj vysoké. V dobe ukončenia štúdia malo 80% z nich podpísanú pracovnú zmluvu vo firmách Visma Labs, či GlobalLogic Slovakia. My im srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ich pracovnom živote.

V júni záujemcovia o štúdium na Košickej akadémií softvérového vývoja absolvovali prijímacie pohovory. 30 najúspešnejších z nich otvorí v septembri druhý ročník akadémie. Budúcim študentom prajeme veľa šťastia a hlavne radosti na ich ceste ku kariére v IT!

KASV aj tento rok pripravilo v posledný mesiac školského roka prezentácie prvákov, na ktorých hodnotení sa zúčastnili aj zástupcovia Košice IT Valley a košických IT firiem z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, FPT Slovakia, GlobalLogic Slovakia.

Študenti na svojich projektoch pracovali v skupinách a odprezentovali zaujímavé nápady, ktoré sa od seba tematicky líšili. Porotcovia si tak mohli vypočuť napríklad obhajobu projektu Memo boardu, prostredníctvom ktorého môžu kolegovia medzi sebou zdieľať zaujímavosti v rámci firmy a byť stále mimo office. Ďalším projektom bola webová aplikácia Car Rentals, v ktorej študenti KASV mysleli na všetko od registrácie, výber auta, objednávký systém až po online platbu. Posledným projektom bola Meteostanica, ktorá meria množstvo zrážkovej vody a teplotu pomocou špeciálnych senzorov. Vďaka tejto apke bude používateľ v reálnom čase vedieť, ako teplo je v záhrade a či je potrebné ísť polievať plodiny.

Všetky prezentované projekty boli vo vysokej kvalite a prevedení. Študenti tak mali možnosť vyskúšať si, aké výhody a strasti prináša práca v tíme na IT projekte.

UX pivo vol. #8

V poradí už ôsmy event úspešného formátu UX pivo sa konal 10. júna 2021, žiaľ ešte stále v online podobe. Júnová téma bola venovaná deťom. Ako vedia deti, ich myslenie a práca s nimi ovplyvniť vytvorenie lepšej používateľskej skúsenosti? 

Na tému práva detí v dizajne – tímová práca a etika nám o svojich skúsenostiach porozprával dizajnér Felix Noller, ktorý je spoluzakladateľom spoločnosti Aumio, aplikácie pre duševné zdravie detí a medzinárodného združenia aktivistov Designing for Children’s Rights. 

Vo svojom vystúpení zdôrazňoval naliehavosť a dôležitosť uplatnenia práv detí v dizajnovom procese. S účastníkmi sa podelil o svoje skúsenosti z výskumu z práce s deťmi na vytvorenie lepšej používateľskej skúsenosti pre všetkých. Ak ste túto inšpiratívnu prednášku nestihli, môžete si ju pozrieť online

Diskusia Úspešné Slovensko s premiérom 

Po veľkých krízach prichádza obnova, ktorá si na Slovensku vyžaduje spoluprácu. Premiér Eduard Heger 17. júna v Kasárňach/ Kulturpark diskutoval v panelovej diskusii Úspešné Slovensko – Spojme sily s osobnosťami východného Slovenska, ktoré pomáhajú svojmu regiónu. Panelová diskusia sa niesla v dvoch tematických okruhoch – Smart inovácie a Pomoc komunitám. Za Smart inovácie boli pozvaní predseda správnej rady Košice IT Valley Juraj Girman, CEO našej členskej firmy Matsuko Mária Virčíková. Súčasťou panelu Pomoc komunitám bol riaditeľ Creative Industry Košice Michal Hladký. 

Aj Slovensko IT je Košice IT Valley

V júni sme predstavili našu novú spoluprácu, z ktorej sa veľmi tešíme. Začiatkom roka 2021 sa medzi členov Košice IT Valley zaradila aj štátna IT firma.  

Slovensko IT je štandardnou IT firmou, ktorá je riadená štátom. Vznikla predovšetkým preto, aby si Slovenská republika mohla sama vyvíjať strategické IT systémy pre občanov. Svojím členstvom prinášajú do združenia nový prvok, nakoľko ponúkajú služby a riešenia pre nás všetkých. 

Čo vlastne ITčkári chcú? 

Všetci sme zvedaví, ako bude vyzerať Nový normál v IT. 16. júna sme sa pozreli na výsledky ankety „Čo chcú ITčkári: Covid Edition”.  Na webinári, ktorý vznikol v spolupráci s Košice IT Valley a Robíme. IT vystúpili aj zaujímaví spíkri: Miroslava Novoveský Rusnoková, konateľka TalTech Services s.r.o., ktorá je aj zakladateľkou programu Mini Tech MBA for Women.

Ďalším spíkrom na tomto webinári bol Slavomír Bača, ktorý je konateľom spoločnosti Mentor Partners, s.r.o. Slavo pracuje 25+ rokov v IT. 15+ rokov v Accenture a Tatra banke ako IT Konzultant, Solution Architect a Manažér. Posledné roky pomáha so svojím tímom firmám a ľuďom nájsť si dobrých kolegov. Je zakladateľom portálu robime.it.

Košicami zneli silné posolstvá a nové príležitosti 

Štvrtý ročník VSE unIT Conference sa niesom v téme Príležitosti na začiatku novej doby. Celá konferencia prebiehala online a tak ste si mohli počas dňa vypočuť zaujímavé názory rôznych hostí na IT témy. Veľkým lákadlom bolo určite aj interview so spoluzakladateľom firmy Apple Steveom Wozniakom, ktorý potešil nejedného nadšenca IT na tejto konferencii.

Súčasťou programu sa stala aj výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriam Hučková, ktorá predstavila idey na tému budúceho fungovania klastra s názvom Ako ďalej košické Silicon Valley

Tipy na čítanie

Spoznajte v rozhovoroch ďalšieho člena Košice IT Valley – Bart.sk  

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár