EAST MAG

Historické stroje opäť lákajú na Zemplín

Historické, nablýskané a obdivuhodné! Také sú vždy funkčné športiaky, limuzíny a kabriolety, no i motorky, ktoré lákajú návštevníkov pohľadom a tí šťastnejší si vychutnajú aj jazdu. Tradičná a obľúbená Zemplín Veterán Rallye zamieri na štyri dni (24. – 27. júla) do okolia Michaloviec. V ponuke je mnoho skvostov vrátane „papalášskej“ Tatry 603.

Najväčšie stretnutie majiteľov historických vozidiel a motocyklov

Ukážkovo zachovalé automobily a motocykle, ktoré si mnohí pamätajú len z detstva, spestria už po 15. krát ponuku podujatí v Košickom kraji. A to vďaka podpore Košického samosprávneho kraja a jeho dotačného programu Terra Incognita. Najväčšie stretnutie majiteľov historických vozidiel a motocyklov vyrobených do roku 1980, je určené pre ozajstných fajnšmekrov motoristickej histórie. Už vo štvrtok 24. júna sa námestie v Michalovciach premení na obrovskú garáž tých najvzácnejších historických skvostov. “Táto akcia je v našom dlhodobom hľadáčiku podpory regionálnych podujatí, ktoré pomáhajú rozhýbať cestovný ruch v kraji. Jubilejným 15. ročníkom ožije celý Zemplín. Tešte sa na spanilú jazdu strediskami Zemplínskej šíravy, Tokajskou vinohradníckou oblasťou, ale aj okolím Sobraniec – cez Beňatinské jazero, Vihorlatský prales či Morské oko. Veterány privádzajú na Zemplín obrovské množstvo fanúšikov historických strojov, čo najmä teraz, po pandemickej pauze, ocenia aj prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

výstava historických automobilov

Vysoká kvalita a úroveň podujatia je zárukou bohatej nádielky. Počas štyroch dní si diváci užijú viacero výstav a spanilých jázd okolím Michaloviec i Tokajom. Nezabudlo sa ani na tvorivé worshopy, charitatívnu Veteránsku kvapku krvi, prehliadku Zemplínskeho múzea či bohatý kultúrny program vrátane ponuky kulinárskych špecialít pre maškrtné jazýčky. 

Bohatý sprievodný program

Svoje si užijú deti aj dospelí a v rámci sprievodných aktivít podujatie spestria regionálni výtvarníci. Tí veterány nielen namaľujú, ale návštevníkom ponúknu, aby sa aj sami realizovali. Program doplnia jazdy na motokárach a bicykloch a pre fajnšmekrov je v ponuke výlet na historickom autobuse. Živé spomienky na kolesách zavítajú aj na Morské oko a na akcii vystúpia tiež folklórne súbory.

historické vozidlá

“Zemplín Veterán Rallye patrí medzi jedno z najlepších podujatí v celom našom kraji. Takpovediac je to putovná akcia, lebo protagonisti sa autami presúvajú a takto odhalia zaujímavé zákutia nášho regiónu. Hoci je to iný žáner, dotvára pestrú ponuku našich podujatí. Na podujatí objavia návštevníci aj stánok Krajskej organizácie cestovného ruchu, v ktorom získajú široký prehľad o turistickej ponuke v celom kraji. Aby sme zabavili aj tých najmenších a zaujali ich tipmi na čarovné výlety, pozvali sme na posledný deň podujatia aj hrdinov z krajiny Haravara, a to dobrého ducha Kaška a jeho kamarátov Majku a Maxa,” povedala riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Každý deň počas podujatia Zemplín Veterán Rallye získal isté pomenovanie, vzhľadom na program a lokalitu, kde sa veteráni prídu ukázať. Štvrtok 24. jún nazývajú „Michalovská“, piatok 25. jún si vyslúžil meno „Dolu Bodrogom, sobote prischol názov „Nie je oko ako oko“ a nakoniec si užijeme deň pod prezývkou „Tajomstvá histórie“.

tlačová správa

Pridajte komentár