EAST MAG
futbalovy kviz

Futbalový kvíz pre skutočných fanúšikov

Vedeli ste o tom, že futbal je považovaný za najpopulárnejší šport na svete? Určite má v spoločnosti svojich zanietených fanúšikov a nadšencov, ale aj odporcov. Aj v našom okolí – predovšetkým od fanúšikov hokeja – často počúvame, že futbalový zápas je pomerne nudný a málo akčný. Dobré meno tomuto športu nerobí ani simulovanie bolesti po faule. Od 11. júna 2021 však začínajú majstrovstvá Európy a my môžeme očakávať športové šialenstvo, keďže o titul zabojuje aj slovenská reprezentácia. Pri tejto príležitosti sme si pre všetkých pripravili futbalový kvíz.

Futbalový kvíz – preverte svoje vedomosti

Ktorá krajina má najviac titulov z MS?

futbal MS Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Najčastejšie získala titul majster sveta vo futbale Brazíla - v rokoch 1958, 1962, 1970, 1994 a 2002.

Ktorý hráč má na konte najviac medailí z majstrovstiev sveta?

medaila
Correct! Wrong!

Najviac medailí získal hráč Nemecka Miroslav Klose: zlatú medailu z roku 2014, striebornú z 2002 a 2 bronzové (2006, 2010).

Ako sa volá futbalista, ktorý je známy hryzením hráčov na ihrisku?

Correct! Wrong!

Útočník Atletico Madrid zaviedol hryzenie do zápasov. Patrí medzi veľké talenty, získal 18 trofejí, vrátane šiestich ligových titulov, jedného titulu Ligy majstrov UEFA a jedného titulu Copa América za Uruguaj. Na MS 2014 v Brazílii sa opäť nešťastne preslávil v zápase s Talianskom, kedy uhryzol do pleca obrancu Chielliniho, bol dištancovaný do ďalších zápasov a FIFA mu udelila trest vo výške 4 mesiace bez futbalu.

Za ktorý klub nikdy nehral David Beckham?

david beckham Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Ktorý hráč sa stal najmladším majstrom sveta?

futbal Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Edison Arantes do Nascimento - slávny ako Pelé - je bývalý brazílsky profesionálny futbalový útočník. Mnohí ho považujú za najlepšieho futbalistu všetkých čias. Počas svojej kariéry vsietil vo všetkých zápasoch dohromady 1 283 gólov. Bol súčasťou tímu, ktorý vyhral tri majstrovstvá sveta a prekonal mnohé futbalové rekordy. Pelé bol najmladším účastníkom majstrovstiev sveta, ktorý skóroval vo finále majstrovstiev, keď 29. júna 1958 vo veku 17 rokov a 249 dní v Štokholme strelil dva góly proti Švédsku (5:2). Brazília vtedy vyhrala svoje prvé majstrovstvá sveta.

V ktorom roku ukončil svoju profesionálnu kariéru Ronaldinho?

ronaldinho
Correct! Wrong!

Ronaldinho, bývalý brazílsky profesionálny futbalista a ambasádor španielskeho klubu FC Barcelona, najčastejšie hrával ako ofenzívny záložník, ale hrával taktiež na pozícii útočníka alebo krídelníka. V Európe hrával za kluby: Paris Saint-Germain, FC Barcelonu a AC Miláno. Profesionálnu kariéru ukonči vo veku 37 rokov v roku 2018.

Ktorý klub priviedol Diega Maradonu do Európy?

Correct! Wrong!

Diego Maradona najprv v roku 1976, 10 dní pred oslavou svojich 16. narodením, debutoval v prvom mužstve Argentinos Juniors, kde hra do roku 1981. Potom prestúpil do Boca Juniors, s ktorými o rok získal argentínsky ligový titul. Po MS 1982 prišiel do Európy - prestúpil do katalánskeho veľkoklubu FC Barcelona, za vtedy rekordných, 5 miliónov libier. V roku 1983 získal s Barcelonou pohár Copa del Rey a španielsky superpohár.

Čomu sa popri hraní za Dalian Professional venuje aktuálne Marek Hamšík?

marek hamsik
Correct! Wrong!

Marek Hamšík hrá na pozícii ofenzívneho záložníka v čínskej Super League za klub Dalian Professional aj za slovenský národný tím. Popritom sa s rodinou venuje Hamšík Winery - predaju prosecca a šumivých talianskych vín.

Ktorý hráč bol najčastejšie odmenený získom Zlatej lopty FIFA?

zlata lopta fifa Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

V roku 2020 sa ocenenie Zlatá lopta FIFA nekonalo. Argentínsky útočník Linonel Mesii získal toto ocenenie doposiaľ 6-krát: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019.

Ktorý tím vyhral Premier League v sezóne 2020/2021?

premiere league Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Tím Manchester City si zaistil zisk titulu 3 kolá pred koncom súťaže.

futbal
Zelená je tráva, futbal to je hra - a ty to vieš!

skvely vysledok

Nie zlé, základy máš!

Veľmi si si chcel urobiť tento kvíz, keď si vedel, že nie si futbalový fanúšik?

Vedeli ste?

  • Na základe prieskumu medzinárodnej futbalovej federácie FIFA hrá futbal pravidelne najmenej 300 miliónov ľudí vo viac ako 220 krajinách sveta. Futbal je atraktívny aj preto, lebo má jednoduché pravidlá a minimálnu náročnosť na vybavenie.
  • Popri futbale vzniklo jeho množstvo variácií a mutácií: futsal, sálový futbal, minifutbal, plážový futbal…
  • Futbalová lopta je guľatá, má obvod od 68 do 70 cm a váži 410 – 450 g.
  • Najväčší futbalový turnaj sa uskutočnil v roku 1999 v Thajsku a zúčastnilo sa ho 5098 tímov.
  • Najrýchlejší zápasový gól zachytený na kameru padol po 2,8 sekunde od začiatku zápasu, strelil ho Ricardo Oliveira z Uruguaju.
  • Brankári nosia odlišné dresy od hráčov od roku 1913.
  • Prvý futbalový prenos bol odvysielaný v roku 1937 zo štadiónu Arsenalu Londýn.
  • Najvyšší zaznamenaný futbalový výsledok je 149:0. Madagaskarský klub Stade Olympique de L’emyrne si v ligovom zápase na protest nastrieľal všetky góly do vlastnej brány – to musela byť zábava!
  • Legenda futbalu, ktorá bola aj v kvíze – Pelé, bol prvým človekom, ktorý nazval futbal „krásna hra“.

Euro 2021 štartuje v piatok 11. júna. Slováci sa postavia proti Poliakom v pondelok 14. júna 2021, následne v piatok 18. júna si zahrajú proti Švédom a 23. júna nás čakajú Španieli.

Ako ste vlastne dopadli v našom kvíze? Napíšte nám svoje skóre na Facebooku. Ak vás bavíme našimi testami, určite si urobte ďalšie kvízy.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár