EAST MAG
jana kurucova spev

V ŠfK zaznie po vyše roku spev

Koncert Mozart Gala bol pôvodne plánovaný na január 2021 k výročiu skladateľových narodenín. Pandémia však všetko zmenila a zo Štátnej filharmónie Košice sa na dlhé mesiace vytratil spev. Ten sa však do Domu umenia navracia s úspešnou opernou divou Janou Kurucovou, ktorá predstaví svoju bravúrnu vokálnu techniku v áriách z diel Don Giovanni, Così fan tutte a Idomeneo.

Jej podmanivý mezzosoprán si môžete vychutnať v Mozartových operách pod vedením dirigenta SND Martina Leginusa a v sprievode ŠfK vo štvrtok 10. júna o 19:00. Bezpečnostné usmernenia sú aktualizované na www.sfk.sk.

V roku 2020 ste vydali CD s áriami Mozartových postáv. Aký je váš vzťah k Mozartovi?

Mozart stál v mojom živote od začiatku štúdia, pretože je presne vhodný pre môj hlas. Avšak pamätám si, že keď som po prvýkrát vzala do rúk klavírny výťah z Figarovej skladby a skúsila som pár taktov, tak som po chvíli mala také stiahnuté hrdlo, až som si pomyslela, že túto rolu v živote nezvládnem. Nakoniec som zaspievala rolu Cherubina asi v dvesto predstaveniach v rôznych divadlách v Berlíne, Hamburgu, Seville, Tokiu či Pekingu.

Vo vašom repertoári potom postupne pribúdali i ďalšie postavy z Mozartových opier…

Áno, pracovala som napríklad na role Dorabella z Così fan tutte či opere Idomeneo. Aktuálne je moja najviac spievaná rola Donna Elvíra, ktorú som robila tiež vo viacerých divadlách – v Hamburgu, Berlíne, Prahe, Osle, Stuttgarte. Mozart je teda základným kameňom mojej kariéry aj repertoáru. Preto som chcela, aby moje prvé CD s orchestrom bolo venované tomuto skladateľovi.

Špecializujete sa na takzvané „nohavicové postavy“, kde ženská interpretka spieva postavu mladšieho muža. V Košiciach však svoj hlas predvediete v inej polohe.

Na začiatku mojej kariéry to boli najmä nohavicové roly, ktoré veľmi ľúbim. Keďže mám pohyblivý mezzosoprán, aj fyzicky sa na to hodím. Veľmi rada hrám nohavicové postavy, lebo sú živé a majú veľké sympatie u publika a to najdôležitejšie, majú krásne árie napísané Mozartom. Keďže som už spomínané postavy v Košiciach spievala, tentokrát som chcela ponúknuť niečo iné. Chcela som priniesť repertoár len so ženskými rolami od Mozarta. Preto som sa extra naučila ďalšie dve árie a podujatie môže mať podnadpis – Così fan tutte – Také sú všetky (ženy).

jana kurucova spev

Pred zopár rokmi ste v rozhovore uviedli, že vždy spievate piesne tak, akoby to bolo po prvýkrát a dotýkali sa vás práve v tej chvíli. Platí to stále? Dokážete sa do postáv aj opakovane vciťovať?

Áno, to mi stále ostalo, pretože si veľmi vážim, že môžem spievať nádhernú hudbu a stvárňovať krásne postavy. Je to veľký dar a som nesmierne vďačná a cítim veľkú pokoru voči Mozartovým dielam. Človek sám rastie, má nové skúsenosti, vyvíja sa, má nový pohľad, hlas sa vyvíja. Čiže aj keď sa vrátim k role po nejakom čase, je pre mňa už trochu iná, rástla so mnou. Snažím sa jej dať to autentické v danom momente. To, aká práve som a to, čo cítim.

Keď skúšam, ide najmä o techniku, aby bol hlas pružný a tón krásny teplý. A potom prídu skúšky s orchestrom, začne sa prvý tón a všetka tá farba, vibrácia, melódia a harmónia ide cezo mňa ako elektrina a v tom momente už to nie som ja – Jana, čo cvičí sama s klavírom – ale už je to postava, čo stvárňujem. Nuž, a keď sa pripojí publikum, odovzdávam mu autentické emócie. Toto je pre mňa ten najkrajší pocit na javisku, kontakt medzi mnou a publikom, ktorému otváram srdce. Zakaždým je to hlboký pocit.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár