EAST MAG
kosice ocami cudzincov

Košice očami cudzincov: volajú už mesto svojím domovom?

Aj keď Slovensko nie je až takou multikultúrnou krajinou, svoj domov si tu našlo mnoho cudzincov. Podobne to je aj s metropolou východu. Keďže sa venujeme téme lokálpatriotizmu a tomu, aké možnosti u nás máme, pozreli sme sa na Košice očami cudzincov. Ako mesto vnímajú tí, ktorí sa v meste nenarodili, ale doň prišli?

Štyroch ľudí zo zahraničia a jednej Slovenky, pre ktorých sa Košice stali ich domovom, sme sa opýtali na ich dôvody, prečo vlastne do mesta prišli. Poskytli nám aj svoj pohľad na vyspelosť mesta, jeho výhody a to, či sa v meste cítia ako doma.

Katarína zo Srbska

Ja som si Košice nevybrala, Košice si vybrali mňa. Prišla som tu v máji 2016 za teraz už bývalým priateľom a po rozchode som sa rozhodla zostať, pretože sa mi tu páči. Nikdy predtým som v Košiciach nebola a nikdy by mi nenapadlo, že tu budem bývať. Teraz som tu už 5 rokov. Košice sú pekné mesto a spoznala som tu aj veľa zaujímavých ľudí. Vediem aktívny život a dá sa tu robiť všetko, čo mám rada. Veľmi chválim aj ekologickú úroveň mesta a okolia. Chýba mi teplejšie počasie, viac slnka a slušnejší šoféri, ktorí by mohli zastaviť na prechode pre chodcov.

Katka zo Srbska, Kosice ocami cudzincov

Elkhan Valiyev z Azerbajdžanu

V Košiciach som skončil náhodou, nemal som skutočný dôvod sem prísť. Počul som o spoločnosti, ktorá potrebovala ľudí hovoriacich mojím jazykom. Nečakal som, že sem prídem, pohovor trval 15 minút a potom mi príprava dokumentov na legálny príchod zabrala 6 mesiacov. Ako prvú vec po príchode som si všimol vzduch, ktorý je tu iný, čistejší a to je skvelé. Potom je to určite aj infraštruktúra mesta a unikátne historické budovy v centre. Dóm, fontány – všetky tieto prvky spolu vyvolávajúpekný mix emócií. Viem, že to môže znieť čudne pre všetkých, ktorí sú na to zvyknutí 🙂 A mám rád aj Big Pizzu.

kosice ocami cudzincov

Kristína z Martina

Spomínam, ako sme počas strednej školy šli na divadelné predstavenie do Košíc a na prvý pohľad mi mesto učarovalo. Keď sme sa prechádzali po Hlavnej, vedela som, že sa raz do mesta vrátim, netušila som však, že natrvalo. Podala som si prihlášku na vysokú školu aj do Košíc, dokončila som štúdium, zamestnala sa, našla si tu lásku aj prácu, ktorá ma napĺňa – kreatívne šitie na zákazky. Žijem tu už 11 rokov a za ten čas som mala možnosť mesto dobre spoznať. Vnímam ho veľmi pozitívne, ponúka kultúrne, športové aj iné podujatia. Oceňujem aj to, že je tu veľa príležitostí presadiť sa, napríklad aj v kratívnom šití, keďže mesto je plné mladých ľudí, ktorí chcú podporiť lokálnu tvorbu a to ma motivuje.

Košický kraj má z môjho pohľadu veľkú budúcnosť a potenciál na rozvoj, najmä má množstvo krásnych miest na prilákanie turistov. V Košiciach by sa dalo ešte popracovať na kvalite infraštruktúry, korčuliarskych trás a cyklotrás.

Javier zo Španielska

Do Košíc som prišiel v roku 2015, pretože si ma cez LinkedInd „headhuntli” s veľmi zaujímavou pracovnou ponukou na oddelení HR pre IT spoločnosť. Vnímal som to ako dobrú príležitosť pre moju kariéru a už vtedy som býval blízko, v Maďarsku. Na začiatku som bol trochu zmätený, mesto mi prišlo trochu komunistické, príliš veľa blokov a budov, ale centrum vyzeralo a vyzerá nádherne. Časom mi už aj ostatnú budovy pričli normálne a zašumelý pocit zmizol.

V Košiciach môžete žiť život, aký chcete. Osobne si myslím, že je to mesto, ktoré má veľa príležitostí. Blízka príroda vám umožní vychutnať si veľa prechádzok a bicyklovania v okolí. Milujem zimy plné snehu, baví ma snowboarding a víkendové výlety na horách. Ľudia si zvyčajne myslia, že tu nie je veľa barov alebo klubov. U mňa nočný život nie je veľkou súčasťou života. Úprimne povedané, ak aj v iných krajinách má človek viac možností, chodí vždy do tých istých 2 – 3 barov. A pokiaľ ide o kultúru, verím, že existuje dostatočná ponuka pre veľkosť mesta, aké je.

Ako Španiel vnímam, že máme trochu odlišnú kultúru. Pred 6 rokmi mi veľmi málo ľudí dokázalo odpovedať v angličtine, preto sa mi ťažšie spoznávala kultúra, ale dnes sa to veľmi zmenilo. Miestami sa už cítim ako Slovák, naučil som sa jazyk a mám tu okruh priateľov. Baví ma prechádzka so psom a rozprávanie sa so starými ľuďmi v parkoch, aj keď to môže znieť nudne. Títo ľudia sú však ochotní ma počúvať a vysvetliť mi veľa vecí. Všeobecne sa dá povedať, že v Košice sú otvorené, priateľské a zvedavé na iné kultúry, aj keď niekedy chýba prvý krok. Považujem Košice za svoj domov, aj keď som v inej krajine, keď poviem domov, mám na mysli Slovensko, nie Španielsko.

Katarzyna z Poľska

Do Košíc som prišla hlavne kvôli môjmu snúbencovi, ktorý odtiaľto pochádza. Zvažovali sme možnosť žiť vo Varšave, odkiaľ pochádzam ja, ale na prvý pohľad som sa zaľúbila do Košíc. Mesto a blízkosť Tatier ma uchvátili natoľko, že som sa nakoniec rozhodla presťahovať do Košíc. Počas štúdia som nebola na žiadnom výmennom pobyte, takže odchod na dlhší čas do zahraničia bol pre mňa vážnou, ale aj veľmi lákavou životnou zmenou. S odstupom času neľutujem svoje rozhodnutie, jediné, čo mi chýba, hlavne teraz v čase pandémie, sú častejšie stretnutia s rodinou v Poľsku.

V máji 2021 to boli 4 roky, odkedy som sa presťahovala na Slovensko a Košice sa stali mojím druhým domovom. Cítim sa tu veľmi príjemne. Košice sú krásne a živé mesto, ktoré má čo ponúknuť. Už od začiatku ma uchvátilo, že Košice sú obklopené malebnými kopcami, horami a lesmi. Milujem prechádzky po Hlavnej ulici, obdivujem architektúru a skúmam všetky tie malé atmosférické uličky Starého mesta. Nikdy sa tu nenudím, mesto a jeho okolie poskytuje veľa atrakcií. Košice mám rada aj kvôli tomu, že mám väčšinou nablízku všetko, čo potrebujem, môžem ísť pešo alebo na bicykli, čo po presune z Varšavy, kde som trávila hodiny v zápchach, bolo a stále je veľmi pozitívna zmena pre mňa.

Máte k téme článku – Košice očami cudzincov – nejaké iné skúsenosti? Podeľte sa s nami v komentári. Prečítajte si aj našu aktuálnu tému: Mám obrovské šťastie, že som sa narodila práve tu.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár