EAST MAG
osobnosti zo slovenska

Kvíz: Osobnosti zo Slovenska

Naša krajina je nielen nádherná na prírodu, ale je zároveň aj rodiskom množstva talentovaných a šikovných ľudí. Niektorí to dotiahli až na medzinárodnú úroveň, iní sú hrdinami vo svojich menších komunitách, kde sa snažia byť prospešní pre celú spoločnosť. Pozrite sa spolu s nami v kvíze na to, aké osobnosti zo Slovenska poznáte.

Osobnosti zo Slovenska

Od ktorého roku má Slovenská republika vo funkcii prezidentky Zuzanu Čaputovú?

Correct! Wrong!

Prezdentka SR, v poradí piata hlava štátu, bola do funkcie inaugurovaná 15. júna 2019.

REKLAMA

Ktoré z týchto diel nemá na svedomí dvojica Július Satinský a Milan Lasica?

Correct! Wrong!

Autorom diela Listy Emilovi je Milan Lasica, publikáciu vydal v roku 2002. Nečakanie na Godota - súbor poviedok a scénok dvojica vydala v roku 1968 a súbor textov piesní, ktoré hudobne stvárnil Jaro Filip, uzreli svetlo sveta v roku 1985.

Koľko absolútnych ocenení OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) má na svojom konte Adela Vinczeová?

Correct! Wrong!

Moderátorka Adela Vinczeová doposiaľ získala 5 absolútnych ocenení OTO. Celkovo získala 16 ocenení v rámci tejto ankety.

Koľkokrát vyhral Peter Sagan ocenenie Zlatý pedál?

Correct! Wrong!

Vo februári 2021 získal náš najznámejší cyklista už 11. ocenenie Zlatý pedál, ktoré udeľuje každý rok Slovenský zväz cyklistiky na záver cyklo sezóny.

Andy Warhol, ktorý má korene na Slovensku, pripravil obaly vinylov pre Rolling Stones aj The Velvet Underground. Toto tvrdenie je:

Correct! Wrong!

Presne tak, pop-art umenie Andyho Warhola s koreňmi v Medzilaborciach sa objavilo na albume Rolling Stones aj kapely The Velvet Underground, ktorej bol dokonca Andy Warhol aj producent.

Ako sa volá československý krasokorčuliar, ktorý získal v roku 1972 zlatú medailu na olympijských hrách v Sappore?

krasokorculiar
Correct! Wrong!

Ondrej Nepela začal s krasokorčuľovaním ako sedemročný. Stal sa osemnásobným majstrom ČSSR, päťnásobným majstrom Európy, trojnásobným majstrom sveta a akademickým majstrom sveta. V roku 1972 na olympijských hrách v Sappore získal zlatú medailu. Za svoje úspechy získal v roku 1971 ocenenie najlepší česko-slovenský športovec roka. Dnes jeho meno nesie zimný štadión v Bratislave.

Ktorého slovenského speváka označili ako slovenského Toma Jonesa?

tom jones
Correct! Wrong!

Nemecká kritika po tom, čo v roku 1976 nahral Karol Duchoň v Nemecku svoj prvý album, reagovala na tento album pozitívne a nazvali ho „slovenský Tom Jones“. V Nemecku naspieval viacero piesní v nemčine napr. „Edeltraut“, „O Maria“, „Lass uns ein Nacht lang tanzen“, „Sonnenblumen blühen“..

Ktorý slovenský spisovateľ je autorom knihy Červený kapitán?

spisovatel
Correct! Wrong!

Kniha Červený kapitán od Dominika Dána vyšla v roku 2007.

Koľko a aké olympijské medaily má plavkyňa Martina Moravcová?

Correct! Wrong!

Martina Moravcová je držiteľkou dvoch strieborných olympijských medailí - obe z roku 2000. Slovensko reprezentovala na olympiáde v roku 1996, 2000, 2004, 2008 a Česko-Slovensko na olympiáde v roku 1992 ešte ako 16-ročné dievča. Je aj sedemnásobnou majsterkou sveta, z MS má spolu 22 medailí, z ME 41 medailí. Prekonala tri svetové, 16 európskych a 207 slovenských rekordov. Dodnes drží 10 slovenských rekordov v dlhom bazéne. Najstarší z nich platí od roku 1995.

Ako sa volá Košičanka, ktorá vyvíja 3D hologram pre virtuálny teleport?

Correct! Wrong!

Mária Virčíková je spoluzakladateľkou spoločnosti Matsuko, ktorá v Košiciach vyvíja komunikačné technológie budúcnosti.

Ako sa volá slovenský vynálezca, ktorý pravdepodobne ako prvý uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova?

telegraf
Correct! Wrong!

Jozef Murgaš bol slovenský rímskokatolícky kňaz, maliar a vynálezca, priekopník bezdrôtovej telekomunikácie. Pravdepodobne ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova. Zariadenie na bezdrôtovú komunikáciu si dal patentovať v máji 1904.

Ako sa volá zakladateľ spoločnosti Sygic?

Correct! Wrong!

Michal Štencl za 12 rokov postavil firmu, ktorá patrí k svetovým lídrom v navigačných aplikáciách. Sygic je najsťahovanejšia offline navigácia, ktorú používa viac ako 200 miliónov šoférov na celom svete.

osobnosti zo Slovenska
Tu sa niekto ozaj vyzná a každého pozná!

skvely vysledok

Nie je to s tebou márne, máš prehľad!

Asi máš prehľad v iných témach...

Pár zaujímavostí…

  • RTVS v októbri 2018 až máji 2019 realizovala anketu Najväčší Slovák (podľa britského formátu BBC100 Greatest Britons). Anketu vyhral na základe hlasovania divákov generál Milan Rastislav Štefánik.
  • M. R. Štefánik síce nebol v kvíze, no spomenúť ho určite musíme pre jeho multidisciplinaritu aj pre veľké zásluhy, ktoré mal pri zsložení Česko-Slovenska v roku 1918. Vedeli ste, že spolu s s Vojtěchom Preissigom vytvoril prvý návrh československej vlajky? Po prvýkrát bol publikovaný v roku 1915 na známkach U.S. Post aj na pohľadniciach a plagátoch vyzývajúcich krajanov k naverbovaniu do Československej armády.
  • Manželka spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského – Hana Gregorová – bola spisovateľka, osvetová pracovníčka a obhajkyňa emancipačných snáh žien. Po základnej škole a sobáši sa vzdelávala sama, hrávala v ochotníckom divadle a počas 2. svetovej vojny pracovala v protifašistickom odboji. Už vo svojej dobe hovorila o tom, že história ženy ignoruje a nedovoľuje sa im rozvíjať.
  • Jednou zo súčasných osobností je jednoznačne aj Petra Vlhová – lyžiarka, ktorej sa podarilo získať celkové prvenstvo a veľký glóbus vo Svetovom pohári alpských lyžiarok.

Čo hovoríte na náš výber osobností zo Slovenska? Koho by ste určite spomenuli vy?

Ak máte vo svojom okolí osobu, ktorej prácu či aktivity si ceníte, dajte jej o tom vedieť ♥

Ako ste dopadli v kvíze? Dajte nám vedieť do komentára na Facebooku.

Využite svoju chuť a preverte svoje vedomosti aj v ďalších kvízoch, ktoré sme pre vás doposiaľ pripravili.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár