EAST MAG
dodan vojtko fpt slovakia

Dodan Vojtko, Fpt Slovakia: Z Košíc prispievame k zelenšej budúcnosti

Predstavujeme vám ďalšieho člena Košice IT Valley – spoločnosť, ktorá v regióne sídli od roku 2004. Jej vývoj, aktuálne projekty a ambície do budúcnosti nám priblížil Jozef Dodan Vojtko, Head of Delivery Fpt Slovakia.

Začnime priblížením oblastí, ktorým sa venuje Fpt Slovakia…

Najjednoduchšou definíciou je poskytovanie IT služieb a servisov pre energetický priemysel, čo tvorí naše hlavné zameranie. Okrem toho sa pre diverzifikáciu portfólia sústredíme aj na poskytovanie služieb pre iné typy priemyslov, medzi tie najdôležitejšie patrí automobilový priemysel, logistika či výrobný priemysel. 

REKLAMA

Ak by sme šli viac do hĺbky, v rámci energetiky je úlohou nás – ako IT firmy – pomôcť transformovať celý priemysel zo starých zdrojov energie na nové, obnoviteľné a urobiť tak našu planétu zelenšou. Verím, že IT je jedným z tých spúšťačov a teda aj my prispievame k zelenšej budúcnosti.

Vývoju elektromobility sa v Košiciach venujeme už 10 rokov. Vyvíjame riešenie nabíjania elektromobilov – od autentifikácie, registrácie, monitorovania priebehu nabíjania, odpojenie, až po spracovanie spotreby a samotnú fakturáciu. Všetky tieto úkony sa robia vďaka IT. Keď sme s týmto vývojom začínali, celé riešenie sme mali na jednom serveri pod stolom. S rastom elektromobility sme server presunuli do datacentra, potom na cloud pre väčšiu flexibilitu a priestor.

Akú budúcnosť vidíte v oblastiach, ktorým sa venujete?

Aktuálne je energetika v obrovskej transformácii, rovnako automobilový sektor, aj keď to možno u nás ešte nevidíme v takej značnej miere. Elektromobilita však ako trend dynamicky rastie. Dnes už skoro každá automobilka investuje do elektromobility. Rastie aj oblasť smart home, pracujeme už na riešeniach nielen pre zahraničných, ale aj pre slovenských zákazníkov. U nás v laboratóriu máme okolo 200 rôznych zariadení a snímačov pre smart home. Keď sme v 2009 začínali, tak ich bolo možno desať. Tieto riešenia sa dnes rozširujú do biznisu, priemyslu, škôl a ich možností na využitie je veľa.

Čo sa týka výrobného priemyslu, trendom je robotizácia, IoT aj umelá inteligencia pri predikciách, dôležitých pri šetrení či efektívnom riešeni rôznych problémov. 

Ja osobne verím v transformáciu na obnoviteľné zdroje energie. Nasvedčujú tomu trendy energetických firiem, aj našich zákazníkov, niektorí už dnes majú 50 % výroby energie obnoviteľnými zdrojmi, iní to zase majú vo svojich plánoch. Cieľom je radikálne zníženie uhlíkovej stopy postupnými krokmi.

fpt slovakia

Vaša spoločnosť sídli v Košiciach od roku 2004, ako sa vyvíjala?

Vznikli sme ako IT pobočka nadnárodnej energetickej spoločnosti, aj preto sa dodnes venujeme tejto oblasti, máme ju v našej DNA. V meste sme vznikli jednak pre lacnejšiu pracovnú silu, firma tu mala pobočku a ľudia z regiónu mali dobré meno kvôli kvalitnému vzdelaniu, pracovitosti a spoľahlivosti. Začínali sme so zameraním na 4 servisy – SAP, vývoj webových aplikácií, infraštruktúra a testing. V tom období sme, zjednodušene povedané, robili to, čo nám povedali.

Pobočku v roku 2014 prevzalo FPT, bol to prvý veľký míľnik pre spoločnosť?

Nie, prvý míľnik prišiel skôr. V roku 2006 sme dostali možnosť robiť prácu s vyššou pridanou hodnotou – navrhovať a vyvíjať, customizovať, automatizovať, nielen robiť support. Ďalší míľnik bol v roku 2009, keď sme dostali možnosť zabezpečovať IT služby aj pre iné firmy a rozšírili sme sa tak aj do iných lokácií. Potom prišiel rok 2014. Naším novým majiteľom sa stala globálne pôsobiaca firma FPT s cieľom rozšíriť svoj biznis v Európe. Nám sa tak otvorili dvere na východ aj západ, na nové trhy. Posledný väčší míľnik bol v roku 2018, keď sme definovali novú stratégiu rastu. Tá sa zameriava na osobný rast, pretože veríme, že tak dôjde aj k rastu biznisu. Všetci sme neustále vyzývaní učiť sa nové veci a nezaspať na vavrínoch.

fpt slovakia
5. výročie Fpt Slovakia v máji 2019.

Aký úspech Fpt Slovakia si ceníte?

Ako obrovský úspech vnímam to, že sme sa dokázali transformovať z firmy, ktorá dostávala úlohy, na profesionálnu IT spoločnosť, ktorá o projekty bojuje, vyhráva a dodáva kvalitné služby pre viacerých zákazníkov. Krásnym úspechom je aj prednedávnom vyhratý tender, v ktorom bolo potrebné ukázať vysokú profesionalitu a vyžadoval si veľa úsilia kolegov. Aj on zabezpečí prácu na niekoľko rokov s pridanou hodnotou prispievať k zelenšej planéte. Prinesie nám nové technológie a nové výzvy rozvíjať sa. Potom ešte spomeniem aj fakt, že sme sa od štandardného poskytovateľa IT servisov dostali aj k vývoju vlastného produktu, ktorý vznikol spoluprácou slovenskej a českej pobočky. Pomáha automatizovať a manažovať migráciu v SAP-e. A vyvíjame ďalšie nové vlastné produkty.

Na druhej strane ma trochu mrzí, že nerastieme do počtu tak, ako by sme chceli. Je to ovplyvnené košickým pracovným trhom, ktorý nevie dostatočne pokryť naše ambície, napríklad momentálne máme otvorených 51 pozícií.  

Kto tvorí tím Fpt Slovakia? 

Aktuálne nás je okolo 300. V začiatkoch sme boli veľmi mladý tím, dnes je u nás priemerný vek 35 rokov, čo vnímam stále ako mladú firmu. Máme však dostatočný počet seniornejších ľudí s úspechmi v biznise, ktorí vedia mladších správne potiahnuť a inšpirovať. Samozrejme, oproti iným pobočkám FPT sme pomerne malé centrum, ale sme silní v oblastiach, ktorým sa venujeme.

Čo si najviac vážite na svojich kolegoch? 

Ich profesionalitu. Pri rozhovore s nimi sa stále niečo nové priučím. A z takého ľudského hľadiska si na nich veľmi vážim, keď dodržiavame jednoduchý „chlapský” princíp – dám slovo a stojím si za ním. 

Načrtli ste už nedostatok talentov v regióne, ako teda vnímate náš kraj?

Verím, že náš región má dobre našliapnuté na to, aby bol skutočným IT Valley. Pretože IT je budúcnosť a jeho rozmach a presah do všetkých oblastí nastal hlavne za poslednú dekádu. To, že sme na východe, nie je problém, pretože IT môžeme robiť aj zo Sabinova alebo odkiaľkoľvek a pre akýchkoľvek klientov. Napríklad my pracujeme pre Kaliforniu, Toronto, Japonsko, Dubaj a človek sa, v poslednom období, ani nepohne z domu. 

Šíriť povedomie o IT musíme smerom k širokej verejnosti a rodičom. Nielen preto, aby oni šli pracovať do IT, ale aby v ňom videli dobrú budúcnosť pre seba a svoje deti

Vidíte význam v združení Košice IT Valley?

Určite áno, ja združeniu verím, venujem mu svoj voľný čas, niekedy aj víkendy, a je podľa mňa veľmi dôležité. Je o ľuďoch, ktorých spája a ktorí zastupujú firmy a inštitúcie v regióne. Ak nám nejde len o naše ambície a ide nám o vyšší zámer, máme šancu spoločne čosi veľké dokázať. Košice IT Valley predstavuje budúcnosť toho, čo v Košiciach chceme mať.

Čo je podľa Vás úlohou združenia?

Úprimne si myslím, že prvoradá vec je pripravovať platformu a podmienky na budúcnosť IT  v regióne. Na to potrebujeme silný základ, na prvom mieste je vzdelávanie. Ako združenie robíme veľa vecí spoločne.

Príkladom je Košická akadémia softvérového vývoja, ktorá mladým ľuďom pomáha dostať sa do IT a kariérne rásť. Podieľajú sa na nej 4 rôzne firmy a chcú sa zapojiť aj ďalšie. Potrebujeme však toho robiť oveľa viac. Viac podporovať mladých ľudí, pripravovať ich na budúcnosť IT v Košiciach, pomáhať školám čo a ako majú učiť.

kosicka akademia softveroveho vyvoja
Otvorenie KASV vo februári 2020.

Región sa musí stať magnetom pre ľudí, aby sme zastavili odliv mozgov, musia tu byť možnosti pre kvalitný a dôstojný život s príležitosťami, napríklad aj na kvalitné konferencie, akou je VSE unIT. Firmy, región a školy – musíme nájsť spoločnú reč, viac spolupracovať a zabezpečiť to, že budeme schopní dodávať svetové projekty z Košíc. IT Valley je potrebné brať ako spoločnú platformu určenú na spoluprácu a lepšiu budúcnosť pre nás všetkých.

Ďakujeme za predstavenie Fpt Slovakia. Spoznajte aj ďalších členov Košice IT Valley v našich rozhovoroch.

Edita Fabian Hilgartová

komentárov 5