EAST MAG
scenar pre kosice

Scenár pre Košice môže tvoriť každý

Mesto Košice aktuálne pripravuje Scenár pre Košice. Ide o Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja, ktorý určí budúcnosť mesta a jeho okolia v kľúčových oblastiach života. Zapojiť sa do príprav môže každý – vyplnením dotazníka.

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke: „Aj ty sa môžeš stať spoluautorom scenára, ktorý určí budúcnosť Košíc! Stačí, ak prispeješ kritikou alebo nápadom, ktorý zlepší život v tvojom najbližšom okolí. Žijeme tu spoločne, preto privítame akýkoľvek námet. Chceme poznať tvoje predstavy a priority, pretože v našom scenári má každý obyvateľ mesta svoju úlohu.
Napíš príbeh, v ktorom chceš žiť!

REKLAMA

Na základe Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja sa budú využívať eurofondy a robiť investície z rozpočtu mesta v nasledujúcich siedmich rokoch. Ovplyvní napríklad výber školy či domova sociálnych služieb na renováciu, postavenie cyklotrasy či ochranu zelených plôch. Tak, aby investície slúžili všetkým občanom. Práve preto mesto zaujímajú názory a nápady všetkých – od mladých tínedžerov až po seniorov. Vyjadriť sa môže každý na webovej stránke, podľa harmonogramu by mal zber podnetov trvať kratšie ako do konca júna.

Výzvy pre Košice


Nielen mesto Košice stojí pred mnohými výzvami, ktoré sa musia riešiť v scenári.

  • aby boli Košice zdravé mesto je nevyhnutné riešiť dopady klimatických zmien alebo negatívne vplyvy priemyselnej výroby
  • aby sa mesto dokázalo postarať o starnúcu generáciu a zároveň vytvorilo dostatok príležitostí na prácu a sebarealizáciu pre mladých
  • aby sa v meste každému žilo príjemne je potrebné vytvoriť priestor s dostatkom možností na oddych, kultúru a šport
  • aby mesto patrilo všetkým a aby bolo postarané o každého, nielen o rozvíjajúci sa kreatívny a technologický sektor

Scenár nielen pre Košice

Nový scenár pre ďalší rozvoj sa netýka iba samotného mesta Košice, ale aj priľahlých obcí, preto sa vyjadriť môžu aj občania z okresu Košice-okolie.

Aktuálne sa v magazíne venujeme lokápatriotizmu. Dávame do pozornosti tému na prečítanie: Mám obrovské šťastie, že som sa narodila práve tu.

komentár: 1