EAST MAG
kosice

Kvíz: Si pravý Košičan?

Košice sú 2. najväčším mestom na Slovensku – to je fakt, o ktorom sa učíme na zemepise počas základnej školy. Aj keď metropola východu nie je to isté ako svetová metropola typu New York, má čo ponúknuť. Aký Košičan ste?

Pripravili sme si pre vás kvíz, ktorý overí vaše vedomosti z histórie aj súčasnosti mesta. Okrem toho sme pre vás zhrnuli pár faktor a zaujímavostí, vďaka ktorým možno zlepšíte svoj názor na Košice.

REKLAMA

Ste pravý Košičan?

Ako sa nazýva najstarší hotel na Slovensku?

hotel
Correct! Wrong!

Presne tak, na Bankove nájdete najstarší hotel na Slovensku. V minulosti na Bankov mnohých Košičanov lákala železitá voda. Hotel v tejto lokalite bol otvorený v roku 1869.

Viete, čo sa nachádza v presklenej búdke vedľa Spievajúcej fontány na Hlavnej?

Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Čím je výnimočné košické Rodošto?

rodosto Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Aký výnimočný prírastok pribudol v košickej zoo v máji?

Zdroj: ZOO Košice
Correct! Wrong!

Ktorá historická budova bola vybudovaná uprostred cintorína?

Correct! Wrong!

Kostol svätého Michala bol do roku 2006 nazývaný Kaplnka sv. Michala. Ide o gotickú stavbu južne od Dómu sv. Alžbety. Pôvodne bol kostol cintorínskou kaplnkou, ktorá bola postavená v druhej polovici 14. storočia. Po dominikánskom kostole je druhou najstaršou stavebnou pamiatkou Košíc.

Ktorú mestskú časť v roku 1351 predali jej vlastníci, aby mohli zaplatiť nájomnému vrahovi za zabitie človeka?

Correct! Wrong!

História Ťahanoviec prináša aj tento fakt. V roku 1335 sa spomínajú pri rozdelení majetku drienovskej vetvy rodu Aba. Ťahanovce pri tejto príležitosti dostali Egidius a Ivánko. V roku 1351 ich synovia predali dedinu Ťahanovce (Thyhan), aby mohli zaplatiť potrebnú sumu za zabitie človeka.

Viete, ktorá základná škola v Košiciach je najstaršia?

skola
Correct! Wrong!

Rozvoj južnej časti Košíc si vyžiadal výstavbu novej školy, v ktorej sa prvýkrát začalo vyučovať v školskom roku 1932/33. Jej oficiálny názov bol Štátna ľudová škola na Barčianskej triede a bola to prvá štátna škola postavená v Košiciach po roku 1918.

Ktorý z titulov Košice ešte nemali?

it riesenia z kosic
Correct! Wrong!

V roku 2013 sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry. Od roku 2016 nesú titul Európske mesto športu a v roku 2019 získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019. Čo sa týka titulu Európske hlavné zelené mesto, o tento titul Košice bojujú pre rok 2023.

Od ktorého roku sa v Košiciach koná filmový festival Art Film Fest?

Correct! Wrong!

Kde nájdete najvyšší bod mesta Košice?

kosice Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Centrum mesta leží v nadmorskej výške 208 metrov, najvyšším bodom mesta je vrch Hradová – 466,1 m n. m., ktorý patrí do masívu Čiernej hory.

Koľko mestských častí majú Košice?

pocitanie
Correct! Wrong!

Ktorá z týchto osobností nie je pôvodom z Košíc?

Correct! Wrong!

Košice
Košičan srdcom, dušou, hlavou - skrátka všetkým!

skvely vysledok

Ty si Košičan asi len kvôli práci, čo? Ale pôvodom si isto z okolitého mesta. Nevadí, máš sa v čom zlepšovať!

Vieš ty vôbec, kde sú Košice na mape?

Zaujímavosti o Košiciach

  • Vedeli ste, že Košice majú dve planetáriá? Širokej a odbornej verejnosti slúži planetárium v hlavnej budove Slovenského technického múzea, v Centre voľného času Domino nájdete to druhé, spokejné s hvezdárňou.
  • V Košiciach sídlia dôležité ústavné inštitúcie – Ústavný súd Slovenskej republiky aj celorepubliková kancelária Národného inšpektorátu práce. Svoje detašované pracoviská tu majú Kancelária prezidenta SR, Kancelária predsedu NR SR a Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity.
  • Poznáte 7 divov Košíc? Na prelome rokov 2008 a 2009 sa uskutočnila anketa medzi Košičanmi o siedmich divoch mesta. Výsledky boli vyhlásené 22. februára 2009. Jednoznačným víťazom sa stal Dóm svätej Alžbety, nasledovali: Štátne divadlo Košice, Medzinárodný maratón mieru, Spievajúca fontána, Kostol svätého Michala, Hlavná ulica a Jakabov palác.
  • V košickej kuchyni sa odráža národnostné zloženie obyvateľstva mesta. Je zmesou tradičných špecialít slovenskej a maďarskej gastronómie. Vyslovene košickými špecialitami je treska v majonéze a košický med.
  • V regióne od roku 2007 funguje Košice IT Valley. Ide o klaster, ktorý zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v regióne. Je spoločnou iniciatívou vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. Aj vďaka klastru prišlo v predchádzajúcom období do regiónu niekoľko nových IT investorov.
  • V Košiciach vznikla v roku 2020 štátna akciová spoločnosť Slovensko IT.
  • Za zmienku stoja určite aj IT riešenia, ktoré v meste vznikli, ako Sám v múzeu či eRegistrácia.

Dajte nám vedieť svoj výsledok v komentári na Facebooku. Ak chcete ďalej kvízovať, do pozornosti dávame kvíz o večnom rivalovi Košíc – Prešove či všeobecne o východnom Slovensku. Samozrejme, v našej sekcii Kvízy nájdete aj iné testovačky.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3