EAST MAG
dopravne prostriedky

Kvíz: Dopravné prostriedky a doprava

Aké sú vaše vedomosti o doprave a dopravných prostriedkoch? Cestovanie je s ľudstvom späté od nepamäti a už od dávnych čias naši predkovia prichádzali na zaujímavé a nápomocné dopravné prostriedky, s ktorými bol presun jednoduchší ako ísť po vlastných.

Urobte si náš kvíz zameraný na dopravné prostriedky a preverte svoje vedomosti.

Ako sa volá najrýchlejší vlak na svete?

maglev Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

V súčasnosti je najrýchlejším vlakom planéty typ maglev, ktorý sa využíva v Japonsku, Číne či Južnej Kórei. Dosahuje rýchlosť cez 430 km/h, prototyp novšieho modelu, ktorý by mal doshovať rýchlosť až 620 km/h, bol predstavený v januári 2021. Názov vlaku je skratkou magnetickej levitácie, používa sa pre vlaky vznášajúce sa na magnetickom vankúši.

REKLAMA

V Pekingu trvala v roku 2010 dopravná zápcha výnimočne dlho. Koľko dní to bolo?

Correct! Wrong!

Presne tak, aj keď niektoré zdroje uvádzajú aj 12 dní. Aj tak je to stále horibilná predstava. Zápchu diaľnice spôsobili kamióny, ktoré prevážali uhlie. Mala dĺžku 97 km a podnikavcom priniesla možnosť predávať občerstvenie vodičom predávali desaťkrát drahšie ako je bežné.

V Guinnessovej knihe rekordov je ako najdlhšia zápcha iná, z roku 1980 s dĺžkou 175 km. Na akej ceste, spájajúcej 2 mestá, nastala?

Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Najdlhšia zápcha so svetovým rekordom z roku 1980 nastala na ceste spájajúcej Lyon s Parížom. Jej dôvodom bolo nepriaznivé februárové počasie so zlou viditeľnosťou a obrovský počet áut na tejto trase.

Ako sa volá prostriedok na obrázku?

Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Kde bol spustený do prevádzky prvý svetelný semafor?

Correct! Wrong!

Prvý svetelný semafor bol spustený v roku 1868 vo Veľkej Britínii, konkrétne bol situovaný pred budovou parlamentu vo Westminstri. Fungoval inak ako dnešné semafory - bol ručne ovládaný a osvetlený plynom.

Akú trasu označoval v 60. až 80. rokoch pojem Hippie trail?

cestovanie Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Prvé cesty na východ sa začali ešte v 50. rokoch študentmi z Anglicka, ktorí sa vydávali na študijné cesty. Hippie trail sa väčšinou začala v niektorom západnom európskom meste (Londýn, Západný Berlín, Miláno, Paríž), pokračovala cez Istanbul, východné Turecko, Irán, Afganistan, Pakistan, Indiu a niektorí putovali ďalej smerom do Nepálu či do juhovýchodnej Ázie (väčšinou do Bangkoku, pretože vo Vietname bola vojna). Samozrejme, vznikali ďalšie odbočky. Po tejto ceste chodil napríklad Magic Bus, ktorý „batôžkárov" premával.

Kedy vznikla prvá myšlienka na elektrický bicykel?

elektrobicykel Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Aj keď sa to asi nezdá, nápad na súčasný trend elektrických bicyklov siaha až ku koncu 19. storočia. S jedným z prvých modelov elektrického bicykla prišiel Francúz Gustave Trouvé v roku 1881, potom ho nasledovali aj iní - Ogden Bolton, Charles Theryc, Hosea W. Libbey či Pingault s de Clercom, ktorí zostavili tandemový bicykel Humber so štvoricou akumulátorov a jedným motorom.

V ktorom meste bol autobus prvýkrát využitý ako MHD?

bus
Correct! Wrong!

Po prvýkrát sa objavil autobus na linke MHD v Londýne 12. apríla 1903. Spočiatku vzbudzoval nedôveru a protestovali hlavne majitelia omnibusov – konských povozov na prepravu osôb, ktorí tvrdili, že prichádzajú o prácu. Nestalo sa tak a už čoskoro po Londýne jazdilo oveľa viac autobusov, ako v iných mestách sveta.

Koľko metrov má najdlhšia limuzína na svete?

limuzina
Correct! Wrong!

Najdlhšou limuzínou a zároveň automobilom na svete je limuzína American Dream s dĺžkou 30,5 metra, ktoré nesie 26 kolies.

Hoverboard sme už v kvíze spomínali. Kde však jeho tvorcovia našli inšpiráciu pre vznik tohto prostriedku?

hoverboard
Correct! Wrong!

Lietajúci ružový hoverboard sa objavil v slávnej trilógií Návrat do budúcnosti. Marty McFly ho v Návrate do budúcnosti II. na námestí zobral dieťaťu, aby unikol pred bitkármi.

doprava a dopravné prostriedky
Niekto sa tu vyzná!

bicykel trik

Niekto sa tu zviezol...

bicykel

Niekomu tento kvíz nesadol...

bike fail

Zaujímavosti o doprave a dopravných prostriedkoch

  1. Vedeli ste, že 40 % svetovej nákladnej dopravy sa prepravuje vlakmi?  
  2. Až 1/3 svetových letísk je na území USA. Ak by ste hľadali najkratší let, nájdete ho na škótskom ostrove Westray, trvá len 2 minúty. Najdlhší let je zo Sydney do Dallasu, trvá cca 16 hodín.
  3. Pre štáty juhovýchodnej Ázie sú typickým dopravným prostriedkom tuktuky. Názov majú odvodený od zvuku motora. V každej krajine sa pritom tuktuky líšia. Thajské majú väčší priestor pre nohy pasažierov a sú stiesnené nad hlavou. Filipínske prevezú aj 7 osôb spolu s vodičom, ktorý sedí na motorke.
  4. V Londýne jazdia od roku 2015 doubledeckere s nulovými emisiami.
  5. Vedeli ste, že budapeštianske metro bolo prvé metro postavené na európskej pevnine? A po najstaršom londýnskom je metro v hlavnom meste Maďarska druhé najstaršie na svete. Otvorili ho v roku 1896.
  6. V kolumbijskom meste Medellín postavili 385 metrov dlhý eskalátor v exteriéri. Pomáha domácim zdolávať výškový rozdiel podobný 28-poschodovej budove. Cesta zdola nahor trvá iba 6 minút.
  7. V niektorých lokalitách Veľkej Británie sa využívajú na prepravu vznášadlá nad vodou. Na vznášajúce sa dopravné prostriedky môžete natrafiť napríklad medzi Portsmouthom a ostrovom Isle of Wight, najstaršiu komerčne využívanú vznášadlovú trať na svete.
  8. Elektromobilita je veľkým trendom, ktorý aj pre svoj ekologický rozmer má budúcnosť. Okrem elektromobilov môžeme nájsť elektrobicykle, e-kolobežky, no vedeli ste, že k dispozícii máte aj elektrický skateboard alebo elektrické korčule?
  9. Pri každom novom dopravnom prostriedku je potrebné brať ohľad na ľudí okolo seba. S modernejšími technológiami si musí poradiť aj legislatíva a aktualizovať zákony. Napríklad Londýn ako prvé mesto zakázalo na uliciach hoverboardy, aj keď uplatňovanie tohto zákazu zatiaľ nie je úplne striktné. Podľa britského zákona sú hoverboardy motorové vozidlá, takže je nelegálne jazdiť po chodníkoch. Ale pretože nie sú ani licencovaným vozidlom, sú ilegálne aj na cestách. Na Slovensku je zatiaľ človek na hoverboarde považovaný za chodca.
  10. Ak máte voľných 245 dní, vyberte sa na najdlhšiu nepretržitú plavbu loďou, počas ktorej spoznáte 53 krajín a 113 prístavov.

Ak vás baví cestovanie, určite sa otestujte v našom cestovateľskom kvíze. Podeľte sa s nami v komentári s výsledkom!

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár