EAST MAG
kosicka hudobna jar

Košická hudobná jar bude v lete

Etablovaný medzinárodný festival Košická hudobná jar (KHJ) ponúkne vo svojom 65. ročníku množstvo lákavých symfonických a komorných koncertov. Do Košíc zavítajú renomovaní zahraniční umelci z Ruska, Nemecka, Francúzska a Českej republiky. Košická hudobná jar sa bude konať od 9. do 29. júla 2021. Štátna filharmónia Košice presunula podujatie z mája na júl kvôli epidemiologickej situácii. Návštevníci tým získajú aj celkom nové zážitky.

Renaudin Vary, Latry, Kobekina

Jednou z mimoriadnych udalostí 65. ročníka Košickej hudobnej jari bude open air koncert trumpetistky Lucienne Renaudin Vary, ktorý odznie pri príležitosti 100. výročia narodenia argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu v príjemnom prostredí Kasární/Kulturparku. Nemenej lákavý zážitok sľubujú aj ostatné symfonické koncerty. Taktovka Roberta Jindru uvedie Wagnerových Majstrov spevákov norimberských v interpretácii famózneho basbarytonistu Adama Plachetku. V spolupráci so Zbyňkom Müllerom prehovorí Beethovenova „Eroica“. Na Záverečnom koncerte festivalu predstaví svoje interpretačné majstrovstvo ruská violončelistka Anastasia Kobekina, víťazka  mnohých prestížnych medzinárodných súťaži pod vedením slovenského dirigenta Rastislava Štúra.

Pocta Jozefovi Podprockému

Súčasťou KHJ bude aj dielo skladateľa Jozefa Podprockého (1944 – 2021), ktorého život aj tvorba boli úzko späté so Štátnou filharmóniou Košice.

„Osobnosť Jozefa Podprockého mimoriadnym spôsobom zasiahla do slovenského hudobného života. Ako spomienku na osobnosť človeka, ktorý nás svojím životom a tvorbou pozitívne ovplyvňoval, sme do programu zaradili jeho posledné dielo Variácie – metamorfózy, napísané na objednávku Štátnej filharmónie Košice pri príležitosti jej 50. výročia. Vrcholom skladby je epizóda, ktorá bola autorovou bezprostrednou reakciou na vraždu novinára a jeho snúbenice. K Podprockého kompozícii sme do programu symbolicky priradili Concertino pre klavír a orchester jeho učiteľa, Jána Cikkera,“ hovorí riaditeľka filharmónie Lucia Potokárová (prečítajte si náš rozhovor s riaditeľkou ŠfK o zrušení minuloročnej Košickej hudobnej jari).

Zároveň aj tento rok ŠfK ponúka sériu komorných koncertov. Akousi pozvánkou na jubilejný 50. ročník Medzinárodného hudobného festivalu Ivana Sokola (MOFIS) bude účinkovanie Oliviera Latryho, titulárneho organistu Notre-Dame de Paris. V rámci KHJ uvedie koncert v Dóme sv. Alžbety. Na sólovom klavírnom recitáli sa predstaví mladý ruský virtuóz Daniel Kharitonov. Do čias dávno minulých návštevníkov prenesie vokálny súbor Schola Minor prostredníctvom stredovekých spevov gregoriánskeho chorálu. Milovníkov pôvabnej súhry sláčikového kvarteta zaiste poteší koncert špičkových hudobníkov z Goldmund Quartet.

kosicka hudobna jar

Vstupenky budú v predaji od 24. mája 2021. Viac informácií o programe, ako aj ďalších epidemiologických usmerneniach poskytne ŠfK už čoskoro na svojom webe a sociálnych sieťach.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár