EAST MAG
dusevne zdravie zamestnancov

Anketa: Duševné zdravie zamestnancov v IT firmách

Duševné zdravie sa ako téma dostáva do popredia čoraz viac. Aj v našej aprílovej téme Psychohygiena na home office sme sa venovali hľadaniu rovnováhy medzi prácou a súkromím, keď sa odohrávajú v tom istom priestore. Členov Košice IT Valley sme sa opýtali, aký dôraz kladú na duševné zdravie svojich zamestnancov a aké možnosti im ponúkajú počas práce z domu.

Osloveným spoločnostiam sme položili otázku: Aké možnosti Vaša spoločnosť ponúka svojim zamestnancom v rámci work-life balance počas home office? Prečítajte si ich odpovede a inšpirujte sa rôznymi spôsobmi, ako udržiavať duševné zdravie zamestnancov v normále 🙂

REKLAMA

GlobalLogic Slovakia (Zuzana Tereščáková)

Naši kolegovia sú aktívni nielen v práci, ale aj v spôsobe, akým trávia voľný čas. Behajú, bicyklujú, maľujú, pečú, venujú sa hudbe či ochrane životného prostredia. Takto by sme vedeli vymenovať ešte veľa aktivít. Naším cieľom je podporovať ich a vytvárať pre nich akcie v online podobe počas celého roka, ktoré ich bavia, sú im blízke a podporujú work-life balance. Pripravili sme napríklad virtuálny Týždeň zdravia. Venovali sme sa správnej ergonómii, cvičili sme jógu, riešili sme, ako zvládať stres v práci a niektorí sa zúčastnili workshopu o digitálnom minimalizme.

Počas celého roka vytvárame rôzne Výzvy, do ktorých sa môžu zapojiť a zasúťažiť si. Celosvetovo sa nám podarilo zorganizovať GlobalLogic Run, do ktorého sa zapojilo viac ako 300 kolegov. Minulý týždeň, pri príležitosti Svetového Dňa Zeme, sme sa venovali udržateľnosti zdrojov našej planéty. Realizovali sme aj prednášku o tom, ako vzťahy (nielen) v práci prispievajú k celkovej spokojnosti a pohode každého z nás. Riešili sme, ako si tieto dobré vzťahy zachovať, aj keď sme si v súčasnosti vzdialenejší. Niektoré tímy už mali možnosť vyskúšať si aj virtuálny teambuilding. Napriek tomu, že boli voči online forme zo začiatku skeptickí, v závere zhodnotili, že sa im to veľmi páčilo. V týchto aktivitách budeme určite pokračovať aj naďalej. 

Eleveo (Danko Bočev)

Nakoľko si uvedomujeme, aký môže mať dlhodobý home office a odčlenenie sa od osobného kontaktu negatívny dopad na psychiku, snažíme sa vytvárať kolegom podmienky a možnosti zapojenia sa do rozličných mimopracovných aktivít s cieľom odreagovania sa a spestrenia pracovného dňa. Donedávna nám podmienky umožňovali organizovanie aktivít iba v online priestore formou hrania spoločenských hier, online posedení či kvízov. Postupné uvoľňovania opatrení so sebou prinášajú možnosť plánovať už aj osobné stretnutia v prírode, cyklovýlety a podobne.

Visma (Matej Pancurák)

Aj mimo pandemickej situácie sa snažíme vytvárať pre našich kolegov rôzne aktivity. Sme súťaživí a milujeme stolové hry. Aj preto sa u nás každý štvrtok podvečer hrajú Krycie mená, Mars Terraforming, Nemesis, Dixit a iné. Počas pandémie sme sa našej záľuby odmietli vzdať, a  hru Krycie mená preniesli do online priestoru. Každú stredu tiež súťažíme o poukážky na bistro.sk v kvízoch na rôzne témy. Okrem toho máme za sebou už 3 športové výzvy Visma Challenge, počas ktorých sme spoločne získavali kilometre behaním či bicyklovaním a súťažili tak medzi sebou v tímoch. Začiatkom apríla sme pri príležitosti dňa zdravia pre kolegov realizovali Visma Health Week. Bol to týždeň plný online prednášok a aktivít. Naši kolegovia využili možnosť a prizvaných odborníkov sa pýtali svoje otázky. Stretávame sa na pravidelných Monday Coffees či mesačných All Staff meetingoch, vďaka ktorým vedia naši kolegovia o všetkom, čo sa u nás deje.

visma

gd-Team (Milan Hric)

Korona u nás takmer vôbec nezmenila pracovné prostredie. 100 % home office bol už dávno pred pandémiou jednou z možností, ktorú si mohli naši kolegovia vybrať – takže pre našu spoločnosť to nebolo nič nové. gd-Team už pred pandemickou situáciou bol pripravený na takúto vzdialenú prácu a často práve takto, na diaľku, komunikujeme aj so svojimi zákazníkmi. Dá sa teda povedať, že po pracovnej stránke naša kultúra ostala takmer nezmenená, čo podporujeme aj jednou z našich firemných hodnôt – Sloboda. Nemáme obmedzený pracovný čas a každý má právo zvoliť si štýl práce, ktorý mu najviac vyhovuje.

Okrem iného samozrejme poskytujeme našim kolegom benefity neustáleho a kontinuálneho vzdelávania, konferencie, školenia a výraznou mierou podporujeme certifikáciu našich kolegov a to všetko v súčasnosti hlavne v online priestore. Rovnako však treba povedať, že aj naše eventové aktivity sa presunuli do online priestoru a napriek tomu, že to nie je teambuilding so všetkým, čo k tomu patrí, všetci akceptujú súčasnú situáciu.

Nesmieme zabudnúť ani na kontinuálnu podporu lokálnych alebo regionálnych projektov našich zamestnancov, ktoré na základe predložených projektov, po hlasovaní samotných kolegov, podporujeme na kvartálnej úrovni.

NATEK (Martin Folta)

Spoločnosť NATEK ponúka svojim zamestnancom v rámci well-being kampane absolútnu flexibilitu pracovného času. Nebránime sa ani možnosti navštevovať office v prípade, že má zamestnanec nie vždy vyhovujúce podmienky pre prácu z domu. Aj naďalej podporujeme program a využiteľnosť Multisport karty, prostredníctvom ktorej si zamestnanci vedia dopriať fyzický/mentálny oddych, rovnako sa táto spoločnosť podieľa na tvorbe interaktívnych prednášok určených pre skvalitnenie a udržanie si zdravia našich zamestnancov. Keďže je nevyhnutné venovať špeciálnu starostlivosť lídrom a manažmentu, ktorí boli postavení do naozaj neľahkej úlohy zo dňa na deň, vytvorili sme špeciálnu sériu webinárov, ktoré obsiahlo a náučne demonštrujú riešenia aktuálnych problémov spojených s vedením ľudí a dosahovaním potrebných výsledkov. V blízkej budúcnosti sa zamýšľame nad podporou CO2 free projektov a zatraktívnením dlhodobej práce z domu.

bart.sk (Monika Micanová)

Udržiavanie duševného zdravia je veľmi dôležitá téma nielen počas aktuálnej práce vykonávanej z domu, ale vo všeobecnosti. My si vieme pracovné úlohy prispôsobiť tak, aby sme pekné počasie využili na šport, prechádzky, práce okolo domu alebo len oddych medzi jednotlivými úlohami. A prácu dokončíme vtedy, keď máme opäť chuť a energiu. Samozrejme, potrebujeme sa s kolegami a kolegyňami dohodnúť, sme predsa tím.

Využiť však čas na dobitie energie a venovať sa aktivitám, ktoré nás v danú chvíľu potešia, vnímame ako dôležitú súčasť pracovného života už niekoľko rokov. Preto túto formu psychohygieny plne podporujeme. 

dusevne zdravie zamestnancov bart

Fpt Slovakia (Andrea Kalafúsová)

Work-life balance je a bola vždy skloňovaná téma v FPT. Vnímame človeka ako osobnosť s unikátnym životným príbehom, a preto okrem klasickej ponuky flexibilného pracovné času, neobmedzeného home officu, sick day, PN nad rámec zákona a príspevku do DDS sa pravidelne snažíme podporovať tímového ducha a spoločne ventilovať naše mysle pri športových aktivitách. Aj tento rok máme plánované dni zdravia pre našich kolegov. Tradične sa konajú dvakrát do roka, na jar a v jeseni. Túto jar sme im vdýchli novú atmosféru, vyplývajúcu so súčasnej situácie. Dni zdravia sa zmenili na týždne, pretože program bude trvať celé dva mesiace a zameriavame sa na krásu nielen tela, ale aj ducha. Pre kolegov sme pripravili webináre s témou duševného zdravia, ako sa o seba a svoju duševnú pohodu starať aj v týchto náročných časoch. Zároveň budú mať možnosť počas týchto dní využiť individuálne poradenstvo, prostredníctvom psychológa na telefóne.

Naším cieľom je motivovať ľudí aj počas pracovného dňa vstať od stola a trebárs sa s rodinou prejsť do lesa či parku. Pripravili sme FPT Geocashing, ktorý bol veľkým favoritom už minulý rok. Dávame priestor aj kolegom, ktorí prichádzajú ako lektori v rámci FPT zdravých talks. Budeme spolu cvičiť a „dobyjeme“ aj hrady v okolí. Nezabúdame ani na teambuildingy.

dusevne zdravie fpt

Minulý týždeň sme si darovali spoločný čas a pripravili kolegom aktivity v podvečerných hodinách. Spoločne sme ochutnávali Gin a Tonic na virtuálnej FPT teraske, súťažili a zabávali sa. Mali sme kopu podnetov na smiech. Boli sme opäť spolu a videli sa, aj keď len virtuálne, ale konečne.

Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (Juraj Probala)

Rok 2020 bol pre spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia poznačený viacerými veľkými zmenami. Jednou z nich bola aj nepretržitá práca z domu a kedže nám záleží na celkovej spokojnosti našich zamestnancov, poskytli sme im viacero možností na udržanie rovnováhy medzi prácou a osobným životom.

Zamestnancom ponúkame možnosť individuálneho poradenstva a business koučingu s psychológmi a konzultantmi na rozličné témy, napr. vzťahy, rodičovstvo, konfikty, osobný rast či stres a vyhorenie. Okrem toho majú možnosť konzultácie 24 hodín 7 dní v týždni nielen oni, ale aj ich rodinní príslušníci. Ďalej spoločnosť ponúka pravidelné online webináre na zaujímavé a užitočné témy týkajúce sa napríklad práce z domu či financovania.

Výhodou pre našich zamestnancov je aj flexibilný pracovný čas, počas ktorého si môžu rozvrhnúť čas podľa svojich potrieb a pri udržaní rovnováhy sme nezabudli ani na extra dni dovolenky pre všetkých zamestnancov. Zároveň ešte môžeme doplniť kampaň #TFROMHOME a s tým spojené life cooking, talkshows, podcasty a iné online eventy.

Koncert Marián Čekovský

Aké máte skúsenosti so starostlivosťou o duševné zdravie zamestnancov vy? Dajte nám vedieť pod článkom.

Pridajte komentár