EAST MAG
koncerty sfk

ŠfK hrá v máji pre publikum

Štátna filharmónia Košice v máji uvedie dva koncerty pre publikum. Stane sa tak prvýkrát po vyše 5 mesiacoch, počas ktorých orchester koncertoval v online priestore. Brány Domu umenia sa otvoria vo štvrtok 13. mája 2021, aby sa návštevníci mohli od 19:00 naživo započúvať do hudby Gershwina a Musorgského pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera. Sólistom večera bude klavirista a skladateľ Ladislav Fanzowitz.

Pravidlá podľa kultúrneho semaforu

Na koncertoch budú dodržané prísne hygienické podmienky a obmedzenie počtu divákov podľa aktuálnej fázy kultúrneho semaforu. Návštevníci koncertu sa budú musieť preukázať negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR/LAMP testom nie starším ako 72 hodín. Výnimky z testovania platia pre návštevníkov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 v uplynulých 180 dňoch, alebo sú zaočkovaní (minimálne 2 týždne po 2. dávke vakcínami Pfizer a Moderna, alebo minimálne 4 týždne po 1. dávke vakcíny AstraZeneca). Výnimku z testovania majú aj deti do 10 rokov.

REKLAMA

Oba koncerty, 13. 5. aj 20. 5. spadajú pod A cyklus, tým pádom na ne platia abonentky A, AB. Držitelia študentských abonentiek si musia vstupenku na koncert vyzdvihnúť vo vstupenkovej pokladnici vopred. Aktuálna maximálna kapacita je 150 návštevníkov, sedenie bude voľné v každom druhom rade. Abonenti majú vstup do sály umožnený prednostne už od 18:30, návštevníci so zakúpenými vstupenkami od 18:45.

Predaj vstupeniek na májové koncerty filharmónia spustí vo štvrtok 6. mája, a to prostredníctvom portálu www.navstevnik.sk a vo vstupenkovej pokladnici v Dome umenia od pondelka do štvrtka v časoch 10:00 – 12:00 a 14:00 – 17:00. ŠfK uprednostňuje online nákup lístkov a bezhotovostnú platbu.

GERSHWIN – MUSORGSKIJ

Na živé koncertovanie sa orchester ŠfK aj šéfdirigent veľmi tešia. Viac približuje a pozýva Zbyněk Müller: „Kombinace Gershwinova Klavírního koncertu F-dur a Musorgského / Ravelových Obrázků z výstavy je program, který je pro posluchače za odměnu. Je opravdu skvělé, že ta odměna může být konečně naživo a v sále, byť se značně omezenou kapacitou. Svůj pocit bych mohl i jednoduše vyjádřit tentokrát jedním slovem: KONEČNĚ! Přál bych všem, kterým se podaří na náš koncert dostat, aby si jej spolu s námi, co budeme na pódiu, co nejlépe užili a  jaksepatří vychutnali, protože to bude pro nás vlastně taková malá oslava. Je mi samozřejmě na druhou stranu líto všech, kteří nás chtěli opět sledovat online, ale pro orchestr i celou instituci ŠfK je tohle opravdu nesmírně důležitý moment, kdy se začne do Domu umenia opět vracet ten pravý život. A věřím, že se vrátí již natrvalo! Osobně se těším jednak na zkoušky Musorgského, jelikož práce je v případě Obrázků z výstavy vždy velmi zábavná a Maurice Ravel tady dal svou nápaditou orchestrací všem skupinám v orchestru vskutku rozmanité úkoly. Ale snad ještě víc na spolupráci s panem Fanzowitzem, protože si myslím, že jeho Gershwin bude skvělý a stylový.“

koncert sfk

Druhým májovým koncertom (20. 5.) pod vedením šéfdirigenta Müllera bude PROKOFIEV – SUK s husľovým virtuózom Milanom Paľom. V mesiaci máj sa tradične konával aj najväčší festival Štátnej filharmónie Košice – Košická hudobná jar. Tento rok sa festival uskutoční v posunutom letnom termíne od 9. do 29. júla 2021. Viac informácii už čoskoro. 

#Bezpečne

Štátna filharmónia Košice uisťuje, že robí hygienické opatrenia nad rámec svojich povinností, aby sa návštevníci cítili bezpečne. Voľné sedenie je sprístupnené v každom druhom rade. Koncerty trvajú hodinu a sú bez prestávky. Priestory Domu umenia sa dezinfikujú pred podujatím i počas neho. Špecialitou je využívanie certifikovaného difuzéra s dezinfekčným aróma olejom čistiacim vzduch i povrchy. Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe, nosenie respirátorov i dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Členovia orchestra i hosťujúci umelci sú pravidelne testovaní.

Prečítajte si rozhovor s riaditeľkou ŠfK Luciou Potokárovou z apríla 2020, kedy bola prerušená koncertná sezóna.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár