EAST MAG
netradicne sporty

Kvíz: Poznáte tieto netradičné športy?

Šport je fenoménom, ktorý má svoje počiatky ešte v antike. Prvé známe olympijské hry sa konali v roku 776 pred Kristom. Nedá sa presne povedať, ako vlastne ľudstvo dospelo k tomu, že začalo športovať. Jedno z populárnych vysvetlení je, že šport bol najskôr výcvik v love a boji o prežitie a neskôr, keď mal človek viac voľného času, sa zmenil na zábavu. Dnes sa k kvíze pozrieme na netradičné športy.

Tie sú totiž oproti tým najpopulárnejším nie až tak známe a oslovujú menší okruh športovcov či fanúšikov. Inak

REKLAMA

Netradičné športy

Začneme zľahka. Ako sa volá šport na obrázku?

curling giphy
Correct! Wrong!

Presne tak! Curling je kolektívny šport. Hráči sa v ňom snažia dostať curlingové kamene čo najpresnejšie do vyznačeného priestoru.

Ako sa volá šport na obrázku, ktorý sa hrá s loptičkou a tyčou so sieťkou?

Correct! Wrong!

Kolektívny šport lakros pochádza od severoamerických indiánov. Američania si od neho odvodili verziu fieldlakros, Kanaďania boxlakros.

Na Slovensku boli 2 tímy, ktoré sa venovali športu metlobal.

Correct! Wrong!

Áno, je to naozaj tak. Metlobal je šport, ktorý má aj majstrovstvá Európy a Slovensko v zastúpení nechýba. Dva tímy nájdete v Bratislave (Pressburg Phantoms) a v Košiciach (Cassovia Crows). Práve tím v Košiciach ukončil svoje fungovanie v roku 2016.

Koľko hráčov hrá podvodný (alebo podhladinový) hokej?

Correct! Wrong!

Tento šport vznikol v roku 1954 v Spojenom kráľovstve zásluhou členov potápačského klubu. Šport si našiel zázemie v západnej Európe (Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Holandsko), na Balkáne (Slovinsko, Srbsko), v Amerike (USA, Kanada), v Oceánii (Austrália, Nový Zéland) či Južnej Afrike. Od roku 1980 sa organizujú majstrovstvá sveta či Európy v tomto športe. Podvodný hokej je bezkontaktný šport, ktorý sa hrá v bazéne, proti sebe nastupujú dve šesťčlenné družstvá. Kombinuje ľadový hokej a potápanie. Cieľom je dopraviť olovený puk pomocou malej hokejky do bránky.

V ktorom španielskom meste sa koná adrenalínový beh ľudí s býkmi?

Correct! Wrong!

Beh s býkmi sa koná v meste Pamplona, metropole španielskej provincie Navarra. Mesto je svetoznáme vďaka festivalu sv. Fermína. Tradícia tohto festivalu siaha do r. 1591, ale populárnym sa stal až v r. 1926 vďaka románu Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza. Súčasťou festivalu je adrenalínový beh v dĺžke 850 metrov cez úzke uličky mesta, keď niekoľko stoviek ľudí behá s býkmi v stredovekých uličkách historického mesta Pamplona.

Ako sa volá hra, v ktorej je cieľom umiestniť dutý gumenný krúžok do súperovho ihriska tak, aby ho protihráč nechytil?

Correct! Wrong!

Ringo je šport podobný volejbalu či hádzanej, hrá sa však s gumeným kruhom, ktorý váži menej ako 200 gramov. Bol vynájdený v roku 1959 ako doplnkový šport pre šermiarkov, hrá sa najmä v Poľsku, kde sa v roku 1973 konali aj prvé majstrovstvá republiky.

Koľko hráčov má jeden tím v športe ultimate frisbee?

frisbee
Correct! Wrong!

Ultimate frisbee je kolektívny šport, v ktorom proti sebe hrajú dve sedemčlenné družstvá.

Čo je hlavným cieľom športu bossaball, ktorý sa hrá na nafukovacej trampolíne?

Correct! Wrong!

V ktorej krajine vznikol šport nosenie manželky?

Correct! Wrong!

Tento šport bol prvýkrát predstavený v Sonkajärvi vo Fínsku. Jeho cieľom je preniesť manželku na pleciach cez pripravenú prekážkovú dráhu. Sú povolené tri druhy nosenia manželky a podmienkou je, že musí mať minimálne 49 kíl. Ten, kto sa s manželkou dostane do cieľa ako prvý, vyhrá toľko piva, koľko váži jeho manželka.

Koľko kôl má šport chessbox?

Correct! Wrong!

Tento šport vznikol v Holandsku a má 11 kôl, počas ktorých sa striedajú dve odlišné športy - box a šach.

netradičné športy
Paráda!

Ty si asi riadny dobrodruh a skúšaš všetky športy.
Celkom slušné.

Ty asi nie si veľmi športový typ....

premyslanie

Najobľúbenejšie športy na svete sú futbal, hokej, stolný tenis, tenis, golf či basketbal. Oproti týmto mainstreamovým športom však existujú aj tie, ktoré sme spomenuli v kvíze, či úplne iné.

Vedeli ste?

  • V Anglicku sa teší obľube šport naháňanie syra. Z kopca Cooper’s Hil pustia dole syr, ktorý naháňajú súťažiaci. Syr dosahuje rýchlosť až 110 km/h a pri snahe chytiť ho sa kotúľajú aj súťažiaci.
  • Ak nemáte radi žehlenie, možno by ste ho mohli vyskúšať v jeho športovej podobe. Extrémne žehlenie je nebezpečný šport, ktorý je pomerne jednoduchý – treba navštíviť odľahlú lokalitu a vyžehliť si tam oblečenie. Čím extrémnejšie, tým lepšie – pod vodou, na surfe, v jaskyni…
  • Existuje gaelský futbal, ktorý využíva zručnosti futbalu, volejbalu, hádzanej, basketbalu a dokonca aj rugby. Hráči môžu loptu nosiť, driblovať, kopať do nej aj prihrávať. Je to jeden z najrýchlejších športov na tráve.
  • Kombináciou stolného tenisu a futbalu vznikol šport Headis, ktorý sa hrá na stolnotenisovom stole so špeciálnou pevnou sieťkou a 100 gramov ťažkou mäkkou loptou s obvodom 50 centimetrov. Namiesto rakety používate na odrážanie lopty vlastnú hlavu, hráči sa môžu dotýkať stola, dokonca naň vyskočiť.
  • V surfovaní môžu súťažiť aj psi. Tzv. psí surfing sa rozšíril v mekkách surfovania, zapojiť sa môžu chlpáči akéhokoľvek plemena a veľkosti. Zaujímavé je, že aj keď sa na doske len vezú, hodnotí sa ich štýl, istota na surfe a ako dlho sa na ňom udržia.

Dajte nám v komentári na Facebooku vedieť, ako ste dopadli. Ak vás chuť kvízovať neprešla, máme pre vás v ponuke veľké množstvo kvízov.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2