EAST MAG
karantenna stanica

Nová karanténna stanica v Košiciach: sen, ktorý zaplatil anonym

V 2. najväčšom meste na Slovensku funguje od minulého mesiaca novovybudovaná karanténna stanica. Patrí Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktorá má na mestskom pozemku aj útulok.

Povinnosť zabezpečiť na území mesta karanténnu stanicu ako riešenie pre túlavé psy má zo zákona mesto, či už vlastnou stanicou, alebo zazmluvneným partnerom. Magistrát Košíc aktuálne rokuje s ÚVP o druhej možnosti, keďže realizácia stanice prebiehala vo vlastnej réžii útulku. 

REKLAMA

Karanténna stanica pre neznáme psy

Naše pocity po zrealizovaní karanténnej stanice sa nedajú ani opísať, bol to náš dlhodobý sen. Keď sa začala jej stavba, stále som nemohla uveriť tomu, že sa to naozaj deje. Pre ÚVP je to veľká vec, skvalitnia sa podmienky pre psíkov. Majú viac priestoru a môžu v karanténe ísť aj vonku, každá unimobunka má svoj výbeh, okrem toho sú aj venčené. Kolegyne, ktoré budú mať na starosti karanténu, zas budú mať zlepšené podmienky napríklad kuchynkou,” približuje Romana Šerfelová, vedúca ÚVP. 

Karanténna stanica slúži pre psov, pri ktorých nie je známy pôvod či majiteľ. „Podľa zákona musia byť takéto psy v karanténe 14 dní, počas ktorých sa vykonávajú všetky veterinárne úkony,” vysvetľuje Romana Šerfelová. Doposiaľ v Košiciach nefungovala žiadna karanténna stanica a tak túlaví psíkovia končili v útulku ÚVP, keďže nemali kam ísť. Novovybudovaná karanténa tento problém rieši a zároveň poskytne UVP nové možnosti pre lepší životný priestor a podmienky zachránených zvierat. Stanica sa stala skutočnou v roku, kedy občianske združenie oslavuje 20. výročie svojho vzniku.

Všetko hradil anonymný podporovateľ

Celá realizácia karantény s pozemnými úpravami a výstavbou stála niekoľko stotisíc. Nápad na stanicu vznikol ešte v roku 2019, realizovať sa od minulej jari začala až zapojením neznámeho podporovateľa. Ide o podnikateľa, ktorý pozná ÚVP už dlhšie, 8 či 10 rokov, a pozná našu prácu. Vďaka jeho zásluhe máme karanténnu stanicu, ktorú zabezpečil realizačne a finančne.” 

Stanica stojí pri útulku v Haniske, na pozemku, ktorý má ÚVP prenajatý od mesta na 20 rokov za symbolické euro ročne. Jej chod zabezpečia 3 zamestnanci, zazmluvnení veterinári a dobrovoľníci z ÚVP. Aktuálne je už domovom vyše 20 psíkov. Ak si ich do 14 dní od nájdenia nik neadoptuje, prípadne sa k nim neprihlási, pôjdu do útulku. 

Pomoc s odchytom túlavých zvierat poskytne aj Mestká polícia Košice siedmimi príslušníkmi. Podľa slov jej náčelníka Slavomíra Pavelčáka sú policajti primerane technicky vystrojení, k dispozícii majú čítačky čipov, odchytové tyče či vozíky na prepravu a ďalšie technické vybavenie. 

Ak niekto nájde túlavého psíka, mal by teda volať na Mestskú políciu a tam ho ohlásiť. Toto je otázka, ktorú rieši veľa obyvateľov a keďže dlhšiu dobu nefungovala žiadna karanténa, množstvo obyvateľov Košíc volalo nám do útulku ÚVP,” dodáva šéfka ÚVP.

18 vnútorných kotercov s vlastnými výbehmi

K jej realizácii prispeli aj oceliarne U.S.Steel Košice, s.r.o. dodaním 435,5 ton umelého kameniva na spevnenie príjazdovej cesty a plochy pod kotercami. Dotáciou prispel aj Košický samosprávny kraj na zabezpečenie vnútorného vybavenia karantény pre jej plnohodnotnú prevádzku. 

Nová karanténa ÚVP spĺňa všetky potrebné nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinou správy aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Zachráneným psíkom poskytuje bezpečie, pohodlie a adekvátne potreby na čas potrebný v nej. 

karanténna stanica

Z čoho pozostáva nová karanténna stanica? 

  • 18 vnútorných kotercov, každý má vlastný výbeh
  • 1 infekčná miestnosť
  • 1 klietková miestnosť
  • kuchynka pre zamestnancov
  • kuchynka pre prípravu krmiva pre psov
  • technická miestnosť
  • vyšetrovňa
  • šatňa
  • sklad krmiva

Držíme ÚVP palce v ich práci. Ak ich chcete podporiť, stále tak môžete urobiť vďaka 2% z dane. O útulku a jeho práci si môžete prečítať aj v našom rozhovore s Romanou Šerfelovou.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár