EAST MAG
aplauz zenam v it

Aplauz ženám v IT – miesto v sektore majú aj ženy

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v IT si Lean In Slovakia v spolupráci s Košice IT Valley pripravili event APLAUZ ŽENÁM V IT. Koná sa štvrtok 22. apríla 2021 o 18:00 hod. Účastníčky budú mať možnosť opýtať sa žien z IT, napríklad aj to, ako vyzerá práca programátorky, testerky, projektovej manažérky či UX/UI dizajnérky.

Ženy v IT

Cieľom podujatia je aj pomôcť zvýšiť pomer žien v IT. Ženy majú v oblasti informačných technológií nezastúpiteľné miesto a neobsadených miest v IT je u nás ešte dosť. Na Slovensku v roku 2019 chýbalo 13 000 IT pracovníkov a podľa prieskumu sa bude stav ešte zhoršovať.

REKLAMA

Keď portál profesia.sk zverejní inzerát na asistentku, príde na ňu minimálne 100 žiadostí. Keď na programátora/ku, žiadostí o prácu príde len 5. Na Slovensku v boli minulý rok zamestnané v oblasti IT necelé 4 % pracovnej sily. Pritom HDP v tomto sektore dvoj, až trojnásobne prevyšuje HDP v ostatných odvetviach a jedna priemerná mzda v IT je dvojnásobkom národného priemeru. Práca v IT umožňuje časovú aj geografickú flexibilitu, čo sa ukázalo aj počas korony. Sektor informačných a komunikačných technológií bol jeden z mála tých, ktorým sa nepodarilo koronu len prežiť, ale dokonca počas nej akcelerovať.

Ženy v IT čelia mnohým predsudkom. Najčastejšie je to zarytý stereotyp, že ženy a technológie spolu neladia. Častokrát musia dokazovať svoje kompetencie na pracovisku oveľa viac než ich mužskí kolegovia. V našich zemepisných šírkach tieto situácie, no i riešenia na ne, popisuje kniha Ženský algoritmus. Ale doba sa mení. Mnoho firiem už objavuje výhody diverzity a ženské prírastky do pracovných kolektívov – aj na technické pozície – víta s otvorenou náručou.

Poďakovanie aj povzbudenie

Pokiaľ nám na rozvoji IT na Slovensku skutočne záleží, múžem s určitosťou povedať, že bez väčšieho zapojenia žien to nepôjde. Najväčší problém rozvoja IT je totiž nedostatok ľudských zdrojov. Bohužiaľ, dlhodobo prehliadame potenciál, ktorý ženy majú. Tento event je poďakovaním všetkým IT-čkárkam a povzbudením tých, ktoré ešte váhajú. Aby z nás neboli len jednorožce, ale naopak, neoddeliteľná súčasť spoločností,” dodala spoluorganizátorka eventu Miriama Hučková, riaditeľka Košice IT Valley.

Aplauz ženám v IT oslávi všetky priebojné ženy, ktoré sa rozhodli preraziť v mužmi dominovanej profesii. Neraz čelili zbytočným prekážkam, vyplývajúcich z nevedomých či vedomých predsudkov a aj tak to nevzdali. A sú vzormi pre všetky ostatné ženy, ktoré po tomto povolaní túžia. Počas podujatia budú mať účastníčky možnosť opýtať sa 8 žien pracujúcich na rôznych pozíciách v oblasti IT, čo ich zaujíma.

Aplauz ženám v IT

Vďaka podpore partnera Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia bude pre všetky registrované či registrovaných zadarmo. A síce online, nebude to na sucho. Ak si pripravíte tie správne ingrediencie, barman z košického The Grapes vás naučí namiešať si drink v alko aj nealko verzii. Na drink s názvom “Aplauz” si pripravte gin, šťavu z grepfruitu, limetku, hnedý cukor a perlivú minerálku.

Medzi virtuálnymi miestnosťami sa bude dať prechádzať, takže bude možné zapojiť sa do viacerých diskusií. Predstavíme ženy z IT, z ktorých každá má za sebou silný príbeh a reprezentuje inú oblasť. Na záver nás čaká zábavná kvíz, z ktorého si 3 najšikovnejšie súťažiace odnesú pekné ceny.

Koho môžete na evente stretnúť?

  • Eva Jaščurová, DATA SCIENTIST, Featurespace, Cambridge, UK
  • Katarína Puzderová, PROCESS EXPERT DT ITSO SK, Košice
  • Jana Melišová, SENIOR UX CONSULTANT a UX/UI DESIGNER, ui42, Bratislava
  • Lenka Zajacová,
  • Adriana Krajčiová, TEST ENGINEER, ESET, Bratislava
  • Petra Imrichová, AT&T AREA MANAGER – Inventory Audit Management, Košice
  • Miroslava Francová, SCRUM MASTER, bart.sk. Košice
  • Renáta Chomová, SOFTWARE ENGINEER, Slovensko IT, Košice

Registrujte sa na event bezplatne TU.

pôvodný článok: Spoznaj svoj ženský vzor v IT, autorka Lenka Hlinková

Prečítajte si našu anketu, v ktorej sme mapovali diverzitu v IT firmách.

komentáre 2