EAST MAG
cykloaplikácie

Cykloaplikácie, ktoré budú monitorovať váš výkon a trasu

Cyklistika zažíva svoj boom od čias, keď Peter Sagan prvýkrát debutoval na Tour de France. Odvtedy si ju zamilovalo množstvo ľudí. Ak ste jej prepadli aj vy a chceli by ste vedieť, ako sa zlepšuje váš výkon či vybrať si zaujímavé neprebádané trasy, ste na správnom mieste. Predstavujeme vám najobľúbenejšie cykloaplikácie.

Okrem super bajku či cyklistickej výbavy by vám nemala chýbať ani poriadna cykloapka, ktorá bude monitorovať váš výkon a trasu. 

Dnes máte na výber veľké množstvo cyklistických špecifických apiek, ktoré sú určené pre operačné systémy Android aj iOS. Za niektoré sa platí, iné sú zadarmo, no aj tie ponúkajú možnosť dokúpenia všakovakých funkcionalít, ktoré v základnej verzii jednoducho nenájdete. 

cykloaplikácie

Možno si poviete, že vám na orientáciu či plánovanie trasy postačia aj Mapy od Google. Ich nevýhodou však je, že svoj mobil musíte mať počas jazdy neustále pred očami – upevnený na riadidlách. Niektoré cykloaplikácie našťastie túto možnosť úplne nevyžadujú, a tak môžete telefón šupnúť do niektorých z kapsičiek. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Cykloaplikácie, ktoré sa vám môžu zísť

Strava 

Strava je asi najpoužívanejšia apka a jej funkcionalitám sa tešia ako cyklisti, tak aj bežci. V tejto aplikácii stačí stlačiť nahrávanie na začiatku jazdy a odložiť smartfón po zvyšok jazdy do kapsičky. Okrem toho, že zaznamená praktické jazdné funkcie počas vášho celého výletu, zároveň slúži aj ako sociálna sieť, takže si môžete s kamošmi merať vaše výsledky.

Porovnáva výkon na konkrétnom úseku s výkonom ostatných ľudí, ktorí absolvovali rovnakú trasu. Apka vám ponúkne prehľad o rýchlosti, vzdialenosti, dĺžke trvania jazdy a dokonca vám poskytne GPS mapu trasy, ktorú ste prešli. Ak si počas jazdy dáte krátku pauzu, aplikácia sa zastaví tiež a prestane merať váš výkon. Okrem toho vám apka poskytne možnosť stanoviť si ročný cieľ. 

cykloaplikácie

Map My Ride 

Aplikácia zaznamenáva všetky dôležité údaje o trase, ktorú prejdete, teda vzdialenosť, rýchlosť, výškové metre a detaily trasy. Webstránka s rovnomenným názvom vám potom poskytne detailnejšie analýzy o vašom výkone. Rovnako ako aplikácia Strava, aj Map My Ride vám ponúka možnosť časových úsekoch, na ktorých môžete zabojovať o lepší čas ako vaši kamoši cyklisti. Výhodou tejto apky je aj fakt, že si ju môžete synchronizovať s inými aplikáciami, ako napríklad My Fitness Pal a Google Fit.

Okrem základných údajov, ktoré aplikácia automaticky zaznamenáva, poskytuje aj možnosť ukladať informácie o strave, srdcovej činnosti, spánku, výške a váhe, čím získa lepší obraz o vašich možnostiach.

cykloaplikácie

Cyclemeter  

Doposiaľ sme vám predstavili aplikácie, pri ktorých sa musíte zaregistrovať na webovej stránke. A to je jedna z výhod Cyclemeter – tu nemusíte. Aplikácia zaznamenáva rýchlosť, čas, vzdialenosť, počet spálených kalórií, intervaly a mnoho ďalších údajov. V tejto aplikácii si môžete vybrať aj z niekoľko ponúkaných cyklotréningov. So získanými dátami sa potom môžete pochváliť na sociálnej sieti.

Čo sa týka máp a navigácie, je to trošku o niečom inom. Ak náhodou na svojej ceste zle odbočíte, aplikácia vám vďaka Google Maps vie pomôcť a nasmeruje vás na správnu cestu. 

cykloaplikácie

Cykloaplikácia Bikemap 

Táto aplikácia je trošku z iného súdka.  Ponúka cyklistovi predovšetkým mapy a aj GPS navigáciu. Nezáleží na tom, či jazdíte na horskom, alebo cestnom bajku, dôležité je, že milujete objavovať nové miesta. A táto bezplatná apka vám s tým rada pomôže – jednoducho sa orientovať po cyklotrasách. Má v sebe databázu s 5 miliónmi cyklotrás po celom svete, po ktorých vás bude navigovať hlasom. Hlasovú navigáciu si môžete vypnúť, ak bude príliš otravná. Obsahuje rôzne štýly máp: základný, opencycle map, openstreet map, 3D či dokonca podporu nočného režimu. 

Okrem toho aplikácia získa všetky info týkajúce sa vašej trasy, ako aj vzdialenosť či nadmorskú výšku v reálnom čase. 

cykloaplikácie

Phonemaps 

Aplikácii Bikemap môže konkurovať apka Phonemaps. Svojim užívateľom ponúka zoomovateľné turistické a cykloturistické mapy s kompletnou sieťou značených turistických aj cykloturistických trás po celej Európe. V apke si môžete naplánovať celú vašu trasu, prostredníctvom ktorej sa budete ľahko orientovať v teréne. Vašu trasu aplikácia zaznamená, takže sa o svoje zážitky budete môcť podeliť so svojimi kamošmi. 

cykloaplikácie

Nič iné vám už nezostáva, len tieto cykloaplikácie otestovať a naplánovať si pomocou nich príjemný cyklovýlet 😉 

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdiešľaním na Facebooku. Viac zaujímavého čítania nájdete v sekcii Lifestyle.

Simona Ďurkovič

komentár: 1