EAST MAG
klub27

Umelá inteligencia prináša hudbu umelcov známych ako Klub 27

Klub 27 pre vás určite nie je neznámou. Je to zoznam hudobných celebrít, ktorých spája smrť vo veku 27 rokov. Patrí medzi nich Jim Morrison, Jimi Hendrix, Amy Winehouse či Kurt Cobain, od ktorého smrti ubehlo v pondelok 5. apríla práve 27 rokov.

Klub 27 v podaní AI

Kanadská organizácia  Over The Bridge sa rozhodla podľa informácií z GeekWire vydať album Lost Tapes of the 27 Club. Over The Bridge pomáha ľuďom v hudobnom piemysle s prekonávaním duševných problémov. Aj týmto projektom chce upozorniť na to, že odchod nadaných ľudí z Klubu 27 často súvisel s psychickými problémami alebo závislosťami.

REKLAMA

Zaujímavé je, že skladby zložila umelá inteligencia Google Magenta. Pre tento účel podrobne analyzovala viac ako 30 piesní od každého umelca či skupiny. Algoritmus sledoval typické melódie, akordy, gitarové riffy a ďalšie aspekty, aby zložil novú hudbu. Finálne úpravy však zabezpečoval živý hudobný producent.

Názov albumu Lost Tapes of the 27 Club má prenesený význam. Pojmom „lost tapes” sa označujú nepublikované hudobné nahrávky umelcov. V prípade nového albumu ide o skladby, ktoré členovia Klubu 27 nemohli nikdy nahrať, a tak sa stali tieto piesne nepublikovanými.

Umelá inteligencia má svoje miesto aj v športe – namiesto lopty sa zamerala na hlavu rozhodcu. O obliastiach, kde všade môžeme AI využívať, sa rozprávalo aj na Art & Tech konferencii 2018.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár