EAST MAG
linkedin

Ovládnite trh práce a zistite, ako využiť LinkedIn naplno

Nielen sociálna sieť pre dospelých milovníkov nažehlených oblekov, ale aj efektívny marketingový nástroj pre zamestnancov, freelancerov, firmy aj uchádzačov o zamestnanie a pôsobivá databáza pre HR zároveň. To je sieť LinkedIn, o ktorej výhodách a princípoch bude vo štvrtok 8. apríla o 18:00 hod. rozprávať náborová a kariérna konzultantka Aneta Kořínková.

Vo svojej online prednáške priblíži, ako si úspešne vybudovať kvalitnú a rozsiahlu sieť kontaktov, ako na LinkedIn rozvíjať kariéru a strategicky tvoriť vlastný obsah tak, aby nám pomohol vyniknúť a uspieť na nekompromisnom trhu práce.

V čom tkvie potenciál siete LinkedIn a pre koho je určená?

Potenciál LinkedInu tkvie v tom, že za pomerne krátku dobu môžete získať veľkú sieť spojení s ľuďmi, s ktorými chcete a môžete (spolu)pracovať. Vďaka LinkedInu môžete zároveň spoznať a kontaktovať ľudí, o ktorých by ste možno ani nevedeli, že existujú, alebo by ste sa k nim nemali možnosť dostať. Na LinkedIne môžete skvele prezentovať nielen svoj produkt, ale aj seba, svoje vedomosti a zručnosti. A samozrejme, získavať zákazky. Táto sieť je určená pre kohokoľvek, kto chce spoznávať nových, zaujímavých ľudí, inšpirovať sa, vzdelávať, prezentovať seba alebo svoj produkt, lákať svojich potenciálnych zákazníkov a predávať, ale napríklad aj pre tých ľudí, ktorí hľadajú prácu.

Aké výhody vie LinkedIn poskytnúť svojim užívateľom?

Výhod je veľa, no záleží na tom, z pohľadu akého užívateľa ich hodnotíte. Napríklad pre recruitera je to prístup k ľuďom na pracovnom trhu, ktorých môže vyhľadávať podľa zadaných kritérií a ihneď ich oslovovať. Pre obchodníkov to sú kontakty, ktoré neskôr môžu premeniť v lead. Pre ľudí, ktorí si chcú tvoriť vlastnú značku, to sú zase pomerne slušné dosahy oproti ostatným sociálnym sieťam. Pre uchádzačov o prácu to sú priame pracovné ponuky, ale aj kontakty na ľudí z firiem, v ktorých by napríklad chceli pracovať. No a pre všetkých používateľov sa určite môže stať zdrojom inšpirácie a osobného rozvoja.

Aké základné pravidlá alebo systém fungovania sú na sieti LinkedIn?

Základným pravidlom je, že ide o profesijnú sociálnu sieť. Komunikácia a príspevky by teda ideálne mali byť vedené v profesionálnej rovine. Samozrejme, že to nie je striktné a rigidné pravidlo, ale LinkedIn by sa nemal zamieňať napríklad so zoznamkou. S tým súvisí aj to, že sa tu môžete prepájať s ľuďmi, s ktorými sa vôbec nepoznáte, pretože ide o rozširovanie profesnej siete kontaktov, nie o nadväzovanie kamarátstiev. Nie je tak potrebné báť sa niekoho osloviť, alebo prijať pozvanie k spojeniu. Vždy je ale dobré v žiadosti o spojenie napísať aspoň pár slov k tomu, prečo by ste sa s daným človekom radi prepojili. Je to slušnosť a môžete tým otvoriť cestu pre ďalšiu komunikáciu.

Ako ste sa dostali k práci s LinkedIn?

LinkedIn som si založila už asi v roku 2008 a keďže som sa pohybovala v oblasti recruitmentu, často som ho používala pre svoju prácu. Nielen k hľadaniu vhodných kandidátov, ale zároveň som vďaka nemu spoznala aj veľa zaujímavých ľudí z odboru. Teraz LinkedIn stále používam k náboru, ale aj k budovaniu osobného brandu a rozširovaniu sietí o zaujímavých ľudí, s ktorými sa môžeme navzájom inšpirovať.


Aneta Kořínková

linkedin
  • je náborová a kariérna konzultantka, ktorá tomuto povolaniu zasvätila už viac ako 10 rokov
  • má skúsenosti z veľkých výrobných korporácií a takmer dva roky pracuje v tíme Recruitment Outsourcing v spoločnosti GoodCall
  • pôsobí ako konzultantka v rámci neziskovej organizácie Genixa, kde ľuďom pomáha s hľadaním práce
  • nedávno spustila Podcast o práci, v ktorom radí nielen o tom, ako a kde hľadať prácu, ale taktiež so svojimi hosťami rieši, ako skĺbiť prácu, rodinu a osobný rozvoj

Pridajte komentár