EAST MAG
psychologia stastia

Ako nájsť šťastie vlastnými silami? Spoznajte princípy pozitívnej psychológie na webinári

Budhistické príslovie hovorí, že každý chce byť šťastný a chce sa vyhnúť utrpeniu. Odkiaľ sa však naše šťastie berie? Prečo sa máme o svoje šťastie zaujímať a pracovať na ňom? Ako myslieť pozitívnejšie, ľahšie zvládať stresy a riešiť konflikty?

Na tieto otázky bude v stredu 7. apríla o 18:00 hod. v prednáške odpovedať známy vzťahový expert a odborník na pozitívnu psychológiu Aleš Bednařík.

REKLAMA

Čo znamená šťastie? Ako by ste ho charakterizovali?

Aleš Bednařík: Šťastie je subjektívne prežívanie širokej škály pozitívnych emócií spojených s presvedčeniami o sebe a svojom živote – tá škála je od intenzívnej radosti, keď sa vám niečo ťažké vydarí, cez milé nečakané prekvapenie až po pokojné uvedomenie si, že to, čo robíte vás uspokojuje a dáva vám zmysel.

Chýbajúci pocit šťastia je dnes pre mnohých, najmä mladšiu a otvorenejšiu generáciu, veľkou témou. Sú dnes ľudia menej šťastní a viac zúfalí z toho, že nevedia nájsť svoje šťastie, ako tomu bolo v minulost? Alebo o tom len viac hovoríme?

Aleš Bednařík:  Dnes o tom naozaj viac hovoríme. Hlavne cez marketing a digitálne médiá. Najmä cez sociálne siete dostávame neustále impulzy, ako sú všetci šťastní a ako aj my máme byť šťastní, a to každý deň a stále. A to nejde, a šťastie tak ani nefunguje. Výsledkom je silný sociálny tlak na to, aby sme boli stále vyškerení a nabudení, a to je zbytočné, únavné aj nedosiahnuteľné. Okrem toho sme zavádzaní, že šťastie je niekde vonku a treba ho niekde nájsť, a potom už konečne budeme šťastní – keď si kúpime najnovší mobil, nájdeme dokonalú kariéru či vysneného partnera.

Aké problémy sprevádzajú ľudí, ktorí sa necítia šťastní?

Aleš Bednařík:  Je ich niekoľko – úzkosť z toho, že neuspejeme, depresie z toho, že nie sme dosť dobrí a že to, čo žijeme, nám nedáva zmysel. Tiež rozptýlenosť v práci, médiami a konzumným štýlom života, ktorý nás vedie do prežívania nezmyselnosti a prázdnoty života. A samozrejme, zahltenosť prácou, nedostatok času na venovanie sa rodine a priateľom vedie do osamelosti.

Vedia ľudia sami prísť ku šťastiu? Nepotrebujú k tomu nejakých odborníkov?

Aleš Bednařík:  Šťastie je vedľajší produkt mnohých iných vecí. Šťastie je to, čo robíte, myslíte a prežívate každý deň. Väčšina z nás si vie väčšinu života k šťastiu pomáhať sama – keď viete ako. Sú však výnimočné situácie – keď máte ťažké obdobie – zažijete traumu, mimoriadne dlhú záťaž, chorobu seba alebo blízkych, nejakú tragédiu. A ak sa s tým neviete dlhšie vysporiadať sami alebo s podporou blízkych, tak je namieste vyhľadať odbornú pomoc. Ak aj žijeme bežný život so svojimi lepšími a horšími dňami, tak tiež je úplne v poriadku hľadať informácie a učiť sa, čo by vám pomohlo zlepšiť si život – to je prirodzená a múdra cesta.

Čomu sa v rámci psychológie šťastia venujete?

Aleš Bednařík:  Mojím zámerom je šíriť psychologické poznatky o tom, čo pomáha ľuďom zvyšovať svoje šťastie vlastnými silami a aké sú spôsoby, ako lepšie zvládať strasti, ktoré nám život prináša. Máme dnes množstvo výskumov a aj celosvetových prieskumov šťastia, ktoré ukazujú, že existujú doložiteľné metódy alebo “nastavenia” v životoch ľudí, ktoré životy robia šťastnejšími alebo naopak nešťastnejšími. Každý sme síce v nejakej miere jedineční, ale čo nás robí šťastnými alebo nešťastnými máme v podstate rovnaké.

O čo sa ľudia v diskusii s vami zaujímajú najviac?

Aleš Bednařík: Úplne prvá otázka sa týkala toho, či som šťastný ja. A potom sa často pýtajú, ako si poradiť so situáciami, ktoré ich robia nešťastnými ako stres, rozptyľovanie mobilmi, konflikty a podobne.



Aleš Bednařík

  • psychológ, ktorý vyše 20 rokov pracuje ako lektor pre firmy, školy, nemocnice, neziskovky aj štátny sektor
  • píše knihy – praktické príručky
  • posledné roky sa intenzívne venuje pozitívnej psychológii
  • verí, že ak budú šťastní jednotlivci, prispeje to k ozdraveniu a lepšej klíme v celej našej spoločnosti

Pozrite si aj ďalšie zaujímavé Tipy na event.

Pridajte komentár