EAST MAG
tedx kosice

Z dvora až na Mars – TEDx sa vracia do Košíc

Celosvetovo obľúbený formát konferencií, známy pod názvom TEDx, sa po piatich rokoch vracia do Košíc, tentokrát v online verzii. TEDxKošice si diváci budú môcť vychutnať už 17. apríla 2021. Inšpiratívne prednášky si vypočujú z pohodlia domova.

Cieľom podujatí TEDx je zdieľať myšlienky hodné šírenia a inšpiratívne príbehy zaujímavých ľudí, ktorí sa snažia svojou troškou robiť zo Zeme lepšie miesto na život,“ zhrnul zámer konferencií organizátor Jakub Ivančo. Prednáškový formát predstavuje miestne, samostatne organizované podujatia, ktoré nesú značku TEDx, kde x znamená nezávisle organizované podujatie TED.

TEDxKošice sa vzhľadom na nepriaznivu epidemiologickú situáciu predstaví v online verzii, takže sa na podujatí budú môcť zúčastniť diváci z celého sveta. Podtitulom tohto ročníka je Z dvora na Mars. „Témou sme sa snažili prepojiť rečníkov a rečníčky, ktorí zdanlivo malými krokmi môžu zmeniť svoje okolie a častokrát aj celé komunity,“ približuje organizátorka Ivana Gavalcová.

Hostia TEDxKošice

Program podujatia láka zvučnými menami celoslovenského, ba až svetového formátu. A svetového formátu môžu byť aj diváci, keďže vďaka online verzii sa na podujatie môže pripojiť každý bez ohľadu na miesto pobytu.

Neurogenetik aj Vedátor

Z košických Kasární/Kulturparku sa divákom priamo do ich príbytkov prihovoria rečníci z rôznych oblastí vedeckého, kultúrneho či biznis sveta. Predstaví sa neurogenetik Tomáš Eichler, ktorý skúma mozog, spánok a bdenie genetickými metódami a popularizuje vedu v médiách; mnohonásobne ocenená investigatívna novinárka a zakladateľka nezávislého investigatívneho portálu Pavla Holcová; teoretický fyzik a popularizátor vedy Samuel Kováčik, známy ako Vedátor.

Inšpiratívnu prednášku si pripravila aj Lucia Pašková, zakladateľka úspešných firiem Curaprox a Folk & Milk, angažovaná v mnohých neziskových organizáciách, ktoré sa venujú prepájaniu komunít, ľudským právam, permakultúre či Juraj Čokyna, autor knihy  „A okraje máš kde?“, ktorú napísal po skúsenosti dvojročného pôsobenia na Základnej škole v Šarišských Bohdanovciach v rámci projektu Teach for Slovakia.

Biotechnička a zakladateľ White bikes

Diváci sa môžu tešiť aj na prednášku biotechnologičky Dariny Štyriakovej, zakladateľky startupu ekolive, ktorý prináša riešenie pre ekologickú ťažbu nerastných surovín a čistenie životného prostredia nahradením pesticídov a chemických hnojív biohnojivom.  Rečníkom podujatia je aj Tomáš Peciar ,zakladateľ prvého slovenského bike sharingu „White bikes“ a spoluzakladateľ Cyklokoalície – občianskeho združenia, ktoré podporuje rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave. Súčasťou konferencie bude aj špeciálna prednáška Michaely Musilovej,astrobiologičky a riaditeľky simulovaných marťanských a mesačných misií na výskumnej stanici HI-SEAS, USA, ktorá sa divákom prihovorí až z Havaja.

Rôzne vstupné

Záujemcovia o podujatie si môžu vybrať vstupenku z 5 kategórií, rozdelených podľa hodnoty „balíčka“. V ponuke je samostatná vstupenka, resp. jeden unikátny link na podujatie, ale aj balíky s jedným alebo dvoma linkami a špeciálnymi darčekmi. Pre divákov sú pripravené kvalitné rúška, ale aj pochutiny k sledovaniu konferencie či vecné dary, ktoré budú návštevníkom pripomínať účasť na podujatí TEDx.

Vstupenky a viac informácií o podujatí nájdete na webovej stránke podujatia alebo na Facebook stránke.

Ako zmenila pandémia organizáciu eventov? Prečítajte si rozhovor so Štefanom Hricom z Creative PRO. Podľa neho súčasná doba priniesla možnosti, o ktorých by eventové agentúry mohli pred rokom 2020 len snívať.

Pridajte komentár