EAST MAG
virtuálne prehliadky

Z obývačky za kultúrou: Virtuálne prehliadky vás vezmú do sveta

Už vám duša piští po cestovaní, výletoch a objavovaní nových miest? Nič sa nedá robiť, a tak to vyzerá, že ešte nejaký ten čas budeme sedieť doma na zadku. No na Netflix či HBO sa pozerať stále nedá. Ak trávite väčšinu svojho času za počítačom, zatúlajte sa po práci uličkami Guggenheimovho múzea v New Yorku alebo si prezrite francúzsku pýchu Versailles. Vďaka moderným technológiám (vďakabohu za ne) sa z pohodlia obývačky v papučiach a s kávou či vínom v ruke môžete ocitnúť kdekoľvek. Poďme si teda predstaviť svetové, domáce, kultúrne či prirodné pamiatky, ktoré si viete pozrieť. Ako? Cez virtuálne prehliadky.

Virtuálne prehliadky po Slovensku 

Bojnický zámok 

Každý rok si poviete: tam raz pôjdem. Ak ste to však nestihli do pandémie, najznámejší a najromantickejší spomedzi zámkov a hradov v našej krajine je možné spoznať prostredníctvom webu Slovenského národného múzea. Preskúmajte zákutia a nádvoria Bojnického zámku prostredníctvom 3D fotografiám z rôznych uhlov.

REKLAMA

Spišský hrad 

Bojnický zámok nie je jediný, ktorý si môžete pozrieť z pohodlia obývačky. Na webe Slovenského národného múzea je aj dominantu Spiša – Spišský hrad, hrad s najväčšiou rozlohou v strednej Európe. Obľúbili si ho domáci turisti, zahraniční turisti a dokonca aj hollywoodski tvorcovia, ktorí na tomto miesta natočili nejednu scénu. 

Vihorlatský prales 

Najideálnejšie by bolo pozrieť si tieto prírodne unikátnosti na vlastné oči. Prechodiť si tento malý prírodný raj, ktorý je na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, je zážitok. Tak hold, do cudzieho okresu do prírody už len takto. Virtuálne sa prejsť môžete na stránke Unesconadosah.sk .

Virtuálne prehliadky vo svete 

Guggenheimovo múzeum, NYC 

Toto miesto doslova žije moderným umením, nasvedčuje tomu už len ikonická budova. Ak ste milovníkom moderného umenia, ponúka diela nielen zo súčasnosti. ale aj impresionistov a postimpresionistov. Nasávajte umenie aj cez PC obrazovky a monitory. Virtuálnu prehliadku Guggenheimovho múzea nájdete na artsandculture.com.

Divadelné múzeum Salvadora Dalího, Figueres 

Salvador Dalí je asi najznámejším predstaviteľom umeleckého smeru surrealizmus. Jeho genialita nemala hraníc. No a tiež sa preslávil svojím správaním, ktoré nebolo vždy najlepšie. Každopádne, táto prehliadka je úplne iná než ostatné, tak ako samotný Dalí. Múzeum sa nachádza v jeho rodnom meste Figueres v budove bývalého divadla, kde umelec prvý raz vystavil svoje práce. Prehliadku originálnych priestorov dopĺňajú aj rôzne zamyslenia. Súčasťou je aj umelcova krypta. Tvorbu a diela Salvadora Dalího si môžete pozrieť na stránkách múzea.

Vila Tugendhat, Brno 

Táto históriou opradená vila patrí medzi must see. Ikonická stavba patrí k základným dielam funkcionalizmu a navrhol ju v roku 1928 nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe. Ešte spred koronových čias sa na jej návštevu čakalo dlhé mesiace. Najznámejší je predovšetkým obytný priestor, ktorý vyniká svojou sklenenou stenou. Na virtuálnu prehliadku stačí kliknúť na stránku virtualczech.cz.

Versailles, Francúzsko

Tento palác je jednoducho dokonalý. Patrí medzi najvyhľadávanejšie historické pamiatky v Európe. Tentoraz netreba stáť v dlhom, nekonečnom a pomaly sa posúvajúcom rade a tlačiť sa s ďalšími turistami. Počas virtuálnej prehliadky môžete obdivovať barokové maľby na stropoch, slávnu zrkadlovú sieň, v ktorej sa nachádza niečo málo cez 350 zrkadiel. Nestojí takáto prehliadka zato? Stačí len jeden klik a ocitnete sa v krásnom paláci Versailles

Múzeum Vincenta van Gogha, Amsterdam

Vincent van Gogh patrí medzi najväčšie osobnosti výtvarného sveta. Ako to už v živote býva, slávnym sa stal až po smrti. Počas života predal len jeden obraz. Pozrite si najväčšiu zbierku jeho dokonalých diel, ktoré sa nachádzajú v múzeu v Amsterdame a to aj bez toho, aby ste si kupovali letenku či vstupenku do múzea. Stačí sa len prekliknúť a obdivovať. V múzeu Vincenta van Gogha si môžete pozrieť 200 malieb, 500 kresieb a stovky osobných listov. Tak teda príjemný kultúrny zážitok!

Samozrejme, toto nie sú jediné virtuálne prehliadky. Na nete ich nájdete niekoľko desiatok, no my sme vybrali tie najzaujímavejšie. 

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdiešľaním na Facebooku. Viac zaujímavého čítania nájdete v sekcii Lifestyle.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár