EAST MAG
zeny

Kvíz o ženách, na ktoré sa nezabúda

8. marec celý svet oslavoval Medzinárodný deň žien. Pri tejto príležitosti silnie a častejšie rezonuje myšlienka diverzity a dôležitosti žien vo všetkých sférach spoločnosti. Preto sme si pripravili kvíz o ženách v našej histórii aj súčasnosti, na ktoré sa (aspoň veríme) nikdy nezabudne.

Samozrejme, do otázok sa dostal len úzky výber dám.

REKLAMA

Kvíz o ženách

Ako vyzerá pár pohlavných chromozómov, ktorý je nositeľom informácie o ženskom pohlaví?

chromozomy giphy
Correct! Wrong!

Pohlavné chromozómy sú X a Y. Pohlavie, ktoré má dva rovnaké pohlavné chromozómy, sa nazýva aj homogametické - XX - ide o ženské pohlavie. Pohlavie s dvoma odlišnými pohlavnými chromozómami zas heterogametické XY (mužské) a pohlavné určenie YY nemôže vôbec vzniknúť.

Koľko rokov mala Mária Terézia, keď zasadla na uhorský trón?

maria terezia wikipedia
Correct! Wrong!

Mária Terézia zasadla na uhorský trón po smrti svojho otca v roku 1740 ako Mária II. Terézia. Od tohto roku bola aj česká kráľovná z rodu Habsburgovcov a rakúska arcivojvodkyňa. Jej celý titul bol Mária Terézia, cisárovná Svätej ríše rímskej nemeckého národa, Kráľovná Uhorska, Česka, Chorvátska a Slavónska, arcivojvodkyňa Rakúska, vojvodkyňa Parmy a Piacenzy a veľkovojvodkyňa Toskánska . Okrem tojo, že mala 16 detí a ako panovníčka priniesla napríklad povinnú školskú dochádzku, bola jedinou ženou, ktorá vládla na českom tróne.

Koľké narodeniny oslávi 21. apríla britská kráľovná Alžbeta II.?

kralovna alzbeta giphy
Correct! Wrong!

Alžbeta II., celým menom Elizabeth Alexandra Mary Windsor sa narodila 21. apríla 1926. V roku 2021 oslávi 95. narodeniny. Na tróne je od roku 1952. Je kráľovnou Spojeného kráľovstva a ďalších 15 štátov Commonwealthu. Je najdlhšie žijúcim a najdlhšie vládnucim britským panovníkom. Je najdlhšie pôsobiacou ženskou hlavou štátu v histórii a najstaršou žijúcou panovníčkou na svete, najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom a najstaršou a najdlhšie slúžiacou súčasnou hlavou štátu.

Z akej krajiny pochádza environmentálna aktivistka Greta Thunberg?

giphy
Correct! Wrong!

18-ročná Greta Thunberg sa narodila 3. januára 2003 v Štokholme, vo Švédsku. Je známa svojím študentským štrajkom pred švédskym parlamentom za zvýšenie aktivizmu proti klimatickým zmenám.

Ako zomrela Amelie Earhartová - prvá žena na svete, ktorá preletela Atlantický oceán?

wikipedia
Correct! Wrong!

Amelia Mary Earhartová je nezvestná od 2. júla 1937, predpokladá sa, že sa stratila v okolí atolu Nikumaroro. Atlantický oceán preleta ako prvá žena v roku 1928. Pri pokuse uskutočniť let okolo sveta v roku 1937 záhadne zmizla počas letu nad Tichým oceánom.

Aké dva chemické prvky objavila poľská vedkyňa Marie Curiová?

marie curie giphy
Correct! Wrong!

Marie Curiová, rodená Skłodowska,, bola významná francúzsko-poľská vedkyňa chemička a fyzička. V roku 1903 získala prvú Nobelovu cenu za fyziku, v roku 1911 druhú za chémiu. K jej najväčším úspechom patrí teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, objav dvoch nových chemických prvkov: rádia a polónia. Pod jej osobným vedením boli taktiež uskutočnené prvé výskumy liečby rakoviny pomocou rádioaktivity na svete.

Z akej krajiny pochádza Malála Júsufzajová, bojovníčka za ľudské práva, najmä právo dievčat na vzdelanie, za čo v roku 2014 získala Nobelovu cenu za mier?

malala wikipedia
Correct! Wrong!

Malála Júsufzajová pochádza z Pakistanu a Nobelovu cenu za mier dostala vo veku 17 rokov, čím sa stala najmladším nositeľom Nobelovej ceny v dejinách.

V akom veku zomrela princezná Diana?

Correct! Wrong!

Diana Frances Mountbattenová-Windsorová (rodená Spencerová) zomrela 31. augusta 1997 vo veku 36 rokov v Paríži záhadnou smrťou pri automobilovej nehode v roku 1997 v centre Paríža. Limuzína, v ktorej išla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, sa snažila uniknúť fotografom na motocykloch.

Ako sa volala právnička, politička a obeť vykonštruovaného procesu v roku 1950?

milada horakova wikipedia
Correct! Wrong!

JUDr. Milada Horáková bola česká právnička, politička a obeť justičnej vraždy pri komunistických politických procesoch v 50. rokoch minulého storočia. Vo vykonštruovanom procese bola odsúdená za vlastizradu. 27. júna 1950, na príkaz prezidenta Gottwalda bola Horáková na dvore pankráckej väznice obesená. Bola jedinou popravenou ženou v rámci týchto procesov a vďaka svojej neústupnosti sa stala symbolom odporu proti vládnucej komunistickej strane.

Ako sa volá prvá žena, ktorá sa dostala do vesmíru?

zena vo vesmire giphy
Correct! Wrong!

Valentina Vladimirovna Tereškovová je bývalá sovietska kozmonautka a prvá žena, ktorá v júni roku 1963 na kozmickej lodi Vostok 6 absolvovala 48 obletov Zeme. Jej let trval 70 hodín a 41 minút.

Aká nehoda spôsobila ťažké zdravotné problémy maliarke Fride Kahlo?

frida kahlo giphy
Correct! Wrong!

Mexická maliarka Frida Kahlo, vlastným menom Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, bola predstaviteľkou surrealizmu. K maľovaniu ju priviedla práve jej nešťastná nehoda - v 18 rokoch cestovala v autobuse do ktorého narazila električka. Následne zostala na lôžku a z nudy začala maľovať. S následkami nehody sa vyrovnávala celý život.

Ktorú dámu označujeme ako prvú programátorku?

Correct! Wrong!

Grófka Lovelace, známa ako Ada Lovelace, bola anglická matematička, známa predovšetkým vďaka tomu, že detailne opísala fungovanie Babbageovho mechanického počítača. Medzi jej poznámkami k analytickému stroju bol i algoritmus na výpočet Bernoulliho čísiel, ktorý je považovaný za prvý algoritmus spracovateľný počítačom. V roku 1979 po nej americké ministerstvo obrany pomenovalo programovací jazyk Ada.

Ako sa volá zakladateľka platformy Canva?

Correct! Wrong!

Canva je bezplatná webová platforma určená na tvorbu grafického materiálu. Jej hlavným cieľom je, aby bola prístupná pre všetkých, bez potreby grafických programov. Užívatelia môžu pracovať s databázou fotografií a ľahko modifikovateľných predlôh, ktoré môžu upravovať. Spoločnosť bola založená 16. júla 2012 a jej zakladateľkou je Melanie Perkinsová. Myšlienka pre Canvu vznikla na univerzite, kde Melanie vyučovala. Spolu s Cliffom Obrechtom vytvorili online dizajnový nástroj, ktorý uľahčil študentom a učiteľom vytvorenie vlastných ročeniek. Uvedomili si, že technológia, ktorú vyvinuli, by sa dala použiť omnoho lepšie a spolu s technickým spoluzakladateľom Cameronom Adamsom vytvorili Canvu.

V ktorom roku bola zvolená prezidentka Zuzana Čaputová?

prezident.sk
Correct! Wrong!

Zuzana Čaputová, rod. Strapáková, je v poradí 5. prezidentka Slovenskej republiky. Do funkcie bola inaugurovaná 15. júna 2019 ako prvá žena v úrade prezidenta Slovenskej republiky a zároveň vo veku 45 rokov aj najmladším človekom, ktorý kedy zastával úrad prezidenta SR. Pred zvolením do funkcie prezidentky pôsobila ako právnička, advokátka a občianska aktivistka.

kvíz o ženách
Tlieskame! Vyznáš sa v histórii a poznáš úlohu žien 🙂

hura

Nie zlé.

brooklyn nine nine

Hm, ty asi nie si fanúšik žien!

plac

Zaujímavostí o ženách a ich postavení v spoločnosti

  • pojmy feminizmus a feministka sa často používajú ako negatívne označenie, pritom pod feminizmom treba chápať ženské (ale aj mužské) hnutie, usilujúce sa o obranu ženských záujmov a praktické zrovnoprávnenie žien s mužmi v rôznych oblastiach spoločenského života
  • za storočie emancipácie žien sa považuje 19. storočie, kedy vznikla organizované ženské hnutia – v USA vznikla v roku l848 organizácia Americké hnutie za práva žien, vo Veľkej Británii v 5O. rokoch a v 6O. rokoch vo Francúzsku, Taliansku, Rusku a Nemecku
  • sufražetky, ktoré bojovali za emancipáciu žien v spoločenskom živote, najmä za všeobecné volebné právo, právo na vzdelanie, na vlastný majetok, boli odmietané mužmi, ale aj ďalšími ženami, ktoré v tom čase vo väčšine uznávali výlučné právo mužov na voľby a iné verejno-právne úkony
  • na Slovensku sa ženy do národného emancipačného hnutia nezapájali masovo ani priamo politicky, za zmienku z obdoba štúrovcov stojí prvá slovenská herečka, ktorá hrávala divadlo, aj keď v danom období ženy nemohli hrať – Anna Hurbanová, rod. Jurkovičová
  • ako prvé získali ženy právo voliť na Novom Zélande (ako kolónia Veľkej Británie) v roku 1893, na Slovensku v roku 1920, je to teda už viac ako 100 rokov. Posledná krajina, ktorá uznala ženám právo voliť, bola v roku 2015 Saudská Arábia
  • prvá predsedkyňa vlády bola Sirimavo Bandaranaike na Srí Lanke. Za zmienku stoja aj ďalšie významné ženy v politike, napríklad Indíra Ghándi, Martgaret Thacher, Angela Merkel
  • v súčasnosti je jedinou krajinou, ktorú vedú len ženy, Estónsko. Prezidentka Kersti Kaljulaidová a vymenovala ako premiérku Kaju Kallasovú
  • v USA je od inaugurácie v januári 2021 prvá žena v úlohe viceprezidenta – Kamala Harris

V našej sekcii Kvízy nájdete veľa ďalších tematicky odlišných testov. O potrebe žien v IT sme sa rozprávali s Petrou Kotuliakovou z Aj Ty v IT.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár