EAST MAG
ekoturizmus

Vyše 800-tisíc eur z grantovej výzvy Terra Incognita poputuje do všetkých regiónov v Košickom kraji


Košický samosprávny kraj (KSK) spoločne s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) predstavili zoznam úspešných žiadateľov, ktorí získajú v roku 2021 finančnú podporu z programu Terra Incognita v celkovej výške viac ako 800-tisíc eur. V Košickom kraji tak pribudne 11 nových projektov zameraných na ekoturizmus a 4 veľké zážitkové atrakcie.

Podporených bude taktiež 25 podujatí na regionálnej aj medzinárodnej úrovni. Dotačná výzva bola otvorená aj pre tých, ktorí sa uchádzali o podporu vo výzve v roku 2020, no z dôvodu pandémie museli svoje podujatia presunúť, alebo zrušiť.

832 400 eur pre projeky zo všetých regiónov kraja

Úspešných žiadateľov z Výzvy na podporu cestovného ruchu v Košickom kraji pre rok 2021 predstavil počas online tlačovej konferencie predseda KSK Rastislav Trnka spoločne s výkonnou riaditeľkou KRT Lenkou Vargovou Jurkovou. Žiadatelia o podporu mohli predkladať projekty v grantovej výzve Terra Incognita 57 dní, záujem bol veľký. Hodnotiaca komisiu posudzovala až 148 projektových zámerov s celkovou požadovanou výškou finančných prostriedkov viac ako 5,5 milióna eur. V každej zadefinovanej oblasti výzvy vybrala najzaujímavejšie projekty a podujatia, ktoré obohatia návštevnícku ponuku v kraji.

,,Sumu 832 400 eur z programu Terra Incognita si rozdelia inšpiratívne projekty vo všetkých regiónoch Košického kraja. Snažili sme sa podporiť rôznorodé projekty – od medzinárodných, ktoré nám robia dobré meno za hranicami, až po regionálne, vďaka ktorým to pulzuje aj v menších obciach nášho kraja. Okrem toho sme dali druhú šancu podujatiam, ktoré sa o príspevok uchádzali vlani, no z dôvodu pandémie COVID-19 ich realizácia nebola možná. Nielen pre východniarov je vynikajúcou správou, že v najbližších rokoch rozhýbeme cestovný ruch v Košickom kraji štyrmi veľkými, úplne novými atrakciami – pribudne zážitková návšteva bane Poráč, oddychový bod v kaštieli v Borši, prvý drezinový ovál na Slovensku v Košiciach a turistický vláčik v okolí Gelnice,“ prezradil predseda KSK Rastislav Trnka.

Technický unikát

Baňa na Poráči bola v roku 2018 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku a predstavuje technický unikát, aký nemá v rámci strednej Európy obdobu. V rámci novovytvoreného produktu budú môcť návštevníci zostúpiť do hĺbky 180 m v autentickej baníckej klietke, absolvovať 1 kilometer dlhú prechádzku priamo v banskej štôlni a oboznámiť sa tak s fungovaním bane.

Na Dolnom Zemplíne pribudne oddychový bod pri kaštieli v Borši. Jeho zámerom je zvýšenie atraktívnosti chránenej lokality pri Boršianskom lese a vybudovanie potrebnej infraštruktúry pre milovníkov cykloturistiky a vodnej turistiky. Finančnej podpory sa dočká aj prvý drezinový ovál na Slovensku, prevádzkovaný detskou železnicou v Košiciach. Na Spiši, v meste Gelnica a jej okolí, bude premávať turistický vláčik.

Ekoturizmus v Košickom kraji

Téma ekoturizmu a udržateľného cestovného ruchu mala silné postavenie vo Výzve Terra Incognita už v minulom roku. Dôležitosť udržateľnosti, najmä v kontexte masového turizmu a konzumnej spoločnosti, si uvedomuje aj krajská organizácia KRT. „Zodpovedné cestovanie do prírodných oblastí a oblastí s kultúrnou tradíciou je potrebné podporovať a propagovať aj z dôvodu, že vedie k ochrane prirodzeného rázu krajiny a k zachovaniu zvykov a pôvodného charakteru života v regiónoch. Teším sa, že turistickú ponuku našej destinácie obohatí 11 nových atrakcií s dôrazom na ekoturizmus,“ uvádza nadšene výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Vďaka podpore z programu Terra Incognita v oblasti ekoturizmu bude zrekonštruovaný polovičný Medzevský hámor. Obce Ochtiná a Ruská Bystrá prepoja najvýznamnejšie pamiatky vo svojom okolí novými cyklistickými chodníkmi. Vo vodnom mlyne v Kováčovej zas obnovia lámačku konope, ktorá by mala byť jedinou na Slovensku. V Moravanoch vznikne živý včelársky skanzen, obohatený o služby apiterapie. Návštevníkom Východoslovenskej vinohradníckej oblasti poskytne nové Infocyklo centrum komplexné služby v oblasti cykloturistiky a pešej turistiky.

Taktiež sa rozšíri ponuka vodných zážitkov na priehrade Ružín a na jazere Smolník. A pribudne tam ešte jedna novinka – geoturistický náučný chodník s využitím informačných technológií, ktorý priblíži bohatú banskú históriu areálu Rotenberg. Podpora poputuje aj do Národného parku Slovenský raj na rekonštrukciu drevenej terasy reštaurácie Kláštorisko. Taktiež za peniaze z Terra Incognita pribudnú na hrade Vinné uvítacia miestnosť tzv. Dom kapitána, galéria a bezpečnejšia vyhliadka.

Podporené podujatia

Pre Košický samosprávny kraj je potešujúce, že ani nepriaznivá situácia spojená s celosvetovou pandémiou korona vírusu neodradila 70-tich organizátorov regionálnych ale i medzinárodných podujatí pri predkladaní žiadostí o dotáciu z aktuálnej výzvy. O prezentáciu histórie regiónov a ich tradícií, kultúry, umenia, športu a gastronómie sa tento rok, vďaka finančnej dotácií z KSK postarajú regionálne podujatia: Ekotopfilm-Envirofilm, Festival NATURE, Gamefair 2021, Balónová fiesta Tokaj, Chateau Wine Festival, X. Dni sliviek v Malých Trakanoch, Dni sv. Norberta a Cesta do praveku.

Medzi podporenými podujatiami sú už tradične aj silné medzinárodné podujatia: Medzinárodný maratón mieru 2021, Biela noc Košice 2021, Cassovia Classic 2021 – 7. ročník a Motocyklové preteky ENDURO.

Ak to pandemická situácia dovolí, Košický kraj by mal v roku 2021 žiť podujatiami a dohnať, čo vlani zameškal.

,,Prajem si, aby sa situácia na Slovensku čo najskôr upokojila a aby sme mohli podporiť nielen všetky menované podujatia, ale aj tie, ktoré sa v minulom roku z dôvodu pandémie uskutočniť nemohli. Našu dohodu z roku 2020 dodržíme a v roku 2021 pôjde finančná podpora aj na tieto, v predchádzajúcom roku nezrealizované, podujatia. Mmenovite: Dni UKRAJINY 2021, Pohár Slovenského krasu – v anglickej verzii Slovak Karst Cup, Zemplín Veterán Rallye 2021, THE RACE, Festival Živé sochy 2021, 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ART FILM FEST 2021, Košické letecké dni, Jánske ohne nad Šíravou 2021, Margecianske fajnoty, Štítnické hradné hry, Vôňa agátu – Deň otvorených pivníc a Spišských 333 EXTREME,“ doplnil predseda KSK Rastislav Trnka.

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

Pridajte komentár