EAST MAG
ako na zle peniaze

Ako žiť dobrý život aj v dobe zlých peňazí?

Nie je tomu tak dlho, čo finančná kríza naposledy ponorila do smútku hlavy bankárov z Wall Street a bežných ľudí naučila skromnosti. Teraz, na prahu novej dekády, jej spoločnosť čelí zas. Pandémia koronavírusu však so sebou nepriniesla iba istú hrozbu zdravotnej a ekonomickej krízy, no pri ich nesprávnom zvládnutí aj hrozbu krízy fiškálnej či menovej. Čo to znamená pre ekonomiku nášho štátu, ktorý so 75% zadĺženosťou domácností patrí medzi svetových rekordmanov? Aký dopad to bude mať na naše osobné financie? Dá sa naša ekonomika ozdraviť či reformovať? A do čoho sa oplatí v tejto dobe investovať? Známy ekonóm Juraj Karpiš sa v stredu 17. marca o 18:00 hod. na webinári Ako prežiť zlé peniaze podelí o svoje znalosti a názory, týkajúce sa evolúcie peňazí a budúcnosti ekonomiky v našom regióne, v eurozóne či vo svete.

Čo vlastne znamená termín zlé peniaze? A ako funguje v kontexte koronakrízy?

Zlými peniazmi nazývam dnešné monopolné štátne peniaze s núteným obehom. Ekonómia nás varuje pred monopolmi, ktoré robia veci drahšími a menej kvalitnými. Štátne peniaze nie sú výnimkou. Monopol štátu v peniazoch umožňuje politikom zdaňovať pomimo parlament a vstupovať do ekonomiky zachraňovaním vybraných skupín z bezodných vreciek centrálnych bánk. Centrálne stanovená cena základného úroku vedie k chybám podnikateľov, investorov a domácností, ktoré sa prejavujú ako bubliny a následne krízy alebo recesie. Manipulácia peňažnej pamäte štátom vedie k rýchlemu rastu zadlženia, ktorého limity radšej nikdy nechceme objaviť.

REKLAMA
ako na zle peniaze

Ako by ste porovnali svoje odhady dopadu pandémie na našu spoločnosť a ekonomiku spred roka so súčasnou realitou? Ako vidíte ďalší rozvoj tejto problematiky?

Pandémia bola nakoniec zo zdravotného hľadiska menej vážna, než som očakával. Štáty ju napriek tomu nezvládli, čoho dôkazom boli jesenné a zimné lockdowny. Ekonomiku to zasiahlo napriek tomu o niečo menej, než som čakal. Pomohli nové technológie a digitálne platformy, ktoré umožnili množstvu ľudí pokračovať v produkcii napriek tomu, že zostali zavretí doma.

Aký je váš názor na kryptomeny a ako vidíte ich využívanie v blízkej či vzdialenej budúcnosti? Je to budúcnosť peňazí?

Kryptomeny vnímam ako poistenie voči zlyhaniu zlých peňazí. Predstavujú nechcenú konkurenciu a alternatívu voči formálnym, štátom regulovaným platobným systémom. V prípade krízy môžu byť pre nás hodnotným záchranným kanálom finančnej komunikácie. Kryptomeny sú stále extrémne mladé a na začiatku svojho vývoja. Nepovažujem ich preto za investíciu ale špekuláciu. Napriek tomu by sa ľudia mali naučiť s nimi pracovať.

V poslednej dobe sa často spomína univerzálny príjem. Myslíte, že by tento princíp fungoval v našej kapitalistickej spoločnosti?

Nerovnosť v majetku prehlbujú zlé peniaze, ktoré ako pomýlený Jánošík berú pracujúcim a dávajú menšine vlastniacej väčšinu akcií a dlhopisov. Namiesto plošných dávok, na ktoré už dnes nemáme peniaze, by som preto skôr navrhol poctivejšie peniaze, ktoré neprerozdeľujú bohatstvo v spoločnosti a neznižujú pracujúcim reálny príjem.

Na aké témy sa zameriate vo svojej prednáške?

Pandémia viedla k explózii štátnych dlhov a tlači množstva peňazí. V mojej prednáške zasadím aktuálny vývoj do historického kontextu a pošpekulujem si nad budúcimi scenármi. Pozriem sa na kryptomeny, ako ďalšie evolučné štádium peňazí a ich potenciál nahradiť zlé peniaze. Prednášku zavriem praktickými krokmi v osobných financiách, ktorými môže človek zmierniť dopady zlých peňazí na svoj život bez toho, že by musel čakať v bunkri so sušenými fazuľami na koniec sveta.


Mgr. Juraj Karpiš

  • ekonomický analytik a spoluzakladateľ think tanku INESS
  • INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz pôsobí od januára 2006 a v súčasnosti je médiami najviac citovaným ekonomickým think-tankom na Slovensku
  • ukončil Fakultu manažmentu UK v Bratislave so špecializáciou finančný manažment
  • zameriava sa na monetárnu politiku, verejné financie a zdravotníctvo
  • je členom Klubu ekonomických analytikov, bol členom Kolégia ministra financií SR Ivana Mikloša, radí politickým stranám, záujmovým a investičným skupinám
  • v roku 2015 vydal ekonomický besteller „Zlé peniaze – sprievodca krízou“, vo februári 2021 mu vyšla ďalšia kniha „Ako na zlato – praktický sprievodca sporením v zlate“
  • vydáva online časopis „Zlé peniaze, dobrý život“, je členom krízového ekonomického štábu ministra financií

Sledujte naše ďalšie tipy na eventy.

Pridajte komentár