EAST MAG
kaštieľ betliar

V kaštieli Betliar oživili rod Andrássyovcov

Za rok sa naše životy úplne otočili. Prestali sme sa stýkať s priateľmi, rodinou, nechodievame do kaviarní, reštaurácií, divadiel či múzeí a čím ďalej, tým viac nám takéto činnosti chýbajú. Aj také kultúrne akcie či prehliadky sú k nám však bližšie, než by sme pred rokom čakali. 

Našťastie sa aj vďaka moderným technológiám vieme z pohodlia domova ocitnúť v galérii a pozrieť si novú výstavu obrazov či fotografií. Tohto nápadu sa chytil aj obľúbený kaštieľ Betliar, ktorého pracovníci vdýchli život rodine, ktorá toto miesto v regióne Gemer preslávila. 

Betliar a moderné technológie

Prostredníctvom aplikácie MyHeritage dali život piatim obrazom. Podobné videá a obrazy zachytili pracovníci kaštieľa na profiloch sociálnych sietí viacerých svetových i domácich múzeí, a tak sa rozhodli ísť do toho a oživiť „vlastné” osobnosti. 

Tým, že múzeum je už vyše dvoch mesiacov zavreté, neustále rozmýšľame, ako sa priblížiť našim návštevníkom v online podobe. Aj do budúcna by sme chceli vytvoriť viac video obsahu,” vysvetľuje Jakub Sýkora, ktorý je zodpovedný za projekt živých obrazov v kaštieli Betliar.

„Samotný proces oživenia netrval veľmi dlho. Viac času nám zabralo zistiť ako a za využitia akých nástrojov by to išlo celé zrealizovať. Aplikácia to následne vyriešila za nás,” hovorí Jakub. Ako nám ďalej prezradil, „celý projekt sme si riešili sami v rámci múzea bez externej pomoci.” 

Pracovníci kaštieľa zaznamenali pozitívne odozvy na takýto netradičný druh obsahu, ktorý si mohli ich followeri na sociálnych sieťach pozrieť. „Sme veľmi radi, že v týchto neľahkých časoch sa môžeme aspoň takouto formou priblížiť k našim návštevníkom,” dodáva Jakub. 

Do finálneho videa sa tak nakoniec dostalo až 5 členov rodiny Andrássyovcov – Július Andrássy, Gabriella Pállfy, Gejza Andrássy, Etela Szapáry a Štefan Andrássy, ktorých si spolu s ďalším zdigitalizovaným obsahom môžete pozrieť na oficiálnych profiloch na sociálnych sieťach. 

Kaštieľ Betliar nie je jedinou pamiatkou, ktorá sa rozhodla vsadiť na moderné technológie. Prednedávnom predstavil svoju novú expozíciu v 3D virtuálnej realite aj na Oravskom hrade. Prostredníctvom virtuálnej reality sa môžete v Banskej Štiavnici ocitnúť v dávnej minulosti ako baník.

Čo hovoríte vy na spojenie moderných technológií a našej kultúry či histórie? Pre ďalšie zaujímavé čítanie, rozhovory a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

Simona Ďurkovič

komentár: 1