EAST MAG
virtuálna realita

Virtuálna realita vás prevedie históriou Oravského hradu

Radi by ste cestovali v čase? Pomocou nových moderných technológií to nie je žiaden problém. Stačí si nasadiť špeciálne okuliare a virtuálna realita sa o to postará. Mihnutím oka sa ocitnete na úplne inom mieste či dokonca v inom storočí. Ak máte radi históriu, no nepohrdnete ani novými technológiami, tak máme pre vás super tip. Na Oravskom hrade sa prostredníctvom virtuálnej reality ocitnete v 17.storočí.

Virtuálna realita – cestovanie v čase

Priestory Oravského hradu sú odprezentované v novom filme, ktorý je vo virtuálnej realite. Vznikol v rámci projektu slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce a obsahuje autentické dobové scény, ktoré približujú život v minulosti. Návštevníci Oravského hradu sa tak prostredníctvom filmu, ktorý bude premietaný cez špeciálne okuliare, ocitnú v minulosti.

REKLAMA

„Cez okuliare na virtuálnu realitu si návštevníci budú môcť pozrieť hrad a jeho hradné časti v jeho plnej kráse v obnovenej renesančnej budove, ktorú chceme sprístupniť osobám so špeciálnymi potrebami ešte túto letnú turistickú sezónu,” povedala riaditeľka správcovského Oravského múzea Pavla O. Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

V rámci tohto projektu vznikla aj skrátená 2D verzia filmu. Okrem toho došlo tiež k digitalizácii historických odevov zo 17. storočia, ktoré pochádzajú z hrobiek Thurzovcov a Henkelovcov z Kaplnky sv. Michala.

virtuálna realita

Virtuálna realita prežíva na Slovensku menší boom. Interaktívne a zážitkové vzdelávanie je zaujímavé pre všetky vekové kategórie. Oravský hrad tak nie je jedinou historickou pamiatkou, ktorá využíva takéto moderné technológie. Milovníci histórie sa projektom Cesta v čase môžu ocitnúť v baniach, ktoré sa nachádzajú v Banskej Štiavnici a vyskúšať si život baníka. 

Simona Ďurkovič

komentár: 1