EAST MAG
ako sa efektivne ucit

4 tipy, ako sa efektívne učiť v domácom prostredí

Lockdown priniesol všetkým nielen nový spôsob každodenného fungovania, ale aj väčšie množstvo voľného času. Vzhľadom na to, že trávime oveľa viac času zavretí doma bez možností vybehnúť na koncert, do fitka či na večeru s priateľmi, hľadáme možnosti, ako sa doma zamestnať či zabaviť. Jednou z aktivít, ktorej môžeme venovať získaný čas, je sebarozvoj a vzdelávanie. Ako sa doma efektívne učiť? Poradíme vám 4 tipy!

Ako sa doma efektívne učiť?

Téme vzdelávania v súčasnom období sme sa venovali aj v článku Nie je už toho onlinu na nás priveľa? Poďme si dať praktické tipy, ktoré pomôžu vášmu sebarozvoju v domácom prostredí.

REKLAMA

1. Priestor na vzdelávanie

Už ste si doma stihli zariadiť vlastnú kanceláriu. Nie každému však vyhovuje to isté jedno miesto aj na vzdelávanie. Preto, ak je to možné, vymedzte si iný priestor na pracovné záležitosti a iné na svoje vzdelávanie. Namiesto pracovného stola si sadnite s notebookom či knihou na gauč, prípadne do kresla. Ak patríte medzi tých, ktorých rozptyľuje okolie (a prípadný neporiadok), pred učením si upracte. Samozrejmosťou by malo byť odstavenie notifikácií.

V rámci daného priestoru je dôležité dať aj ostatným členom domácnosti najavo, že teraz je váš čas pre vás – na sebarozvoj. To, že ste na webinári a robíte si len občas poznámky ešte neznamená, že za vami môže prísť partner, dieťa či domáci maznák – každý externý narušiteľ vašej sústredenosti predlžuje vaše učenie a robí ho neefektívnym.

2. Pravidelnosť na dennej báze

Pomôcť s vnímaním času na vzdelávanie ako času pre vás môže aj to, že si pravidelne stanovíte časový interval, ktorý sa vzdelávaniu budete venovať. Ideálne je, ak sa viete svojmu rozvoju venovať každý deň. Nemusíte pritom teraz hľadať a ukrajovať minúty z iných aktivít, aby ste mohli učiť 3 hodiny.

Začnite hoci aj s polhodinovými vzdelávacími intervalmi, kedy sa budete plne sústrediť len na túto jednu aktivitu. Značte si ju pravidelne aj do kalendára či diára, aby sa z nej postupne stala samozrejmosť vášho fungovania. Len tak sa začnete efektívne učiť.

3. Vzdelávanie doma musí byť SMART

smart efektivne ucenie

Aj pri sebarozvoji je úspešná analytická technika pre meranie cieľov -SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time Specific). Stanovte si konkrétny cieľ, ktorý chcete svojím vzdelávaním dosiahnuť. Naučiť sa programovať v novom jazyku, naučiť sa zahrať na gitare 3 piesne či základy marketingu? Konkretizujte a hneď si pritom aj stanovte merateľné ciele, relevantné zdroje na vzdelávanie (výber je naozaj široký), realistické očakávania a časový úsek vzdelávania.

Napríklad ak sa chcete naučiť hrať na gitare 3 piesne, určte si, že základné akordy zvládnete za 2 týždne a vyhľadajte si k tomu tutoriály na YouTube. Pokračujte a dávajte si vždy vyššie méty aj vzhľadom na aktuálnosť.

Ak jeden deň vynecháte, nezahadzujte všetok čas, ktorý ste si venovali. Snažte sa vytrvať. Pravidelnosť je pre vytvorenie zvyku základom.

4. Odmena

Možno je pre vás motiváciou učiť sa samotný sebarozvoj, možno s novou znalosťou súvisí nová životná etapa (pekným príkladom je vzdelávanie na materskej dovolenke) alebo postup v kariére. Finálny výsledok môže byť pre niekoho dostatočnou odmenou. Ak však nie je, nebojte sa efektívne učiť aj inou motiváciou.

Súčasná doba je však extrémne rýchla, nestíhame sledovať všetko, čo sa v online priestore deje, okrem toho máme aj súkromné povinnosti. Hľadať chuť učiť sa pre viziu v budúcnosti, ktorú chcem dosiahnuť, nemusí stačiť. Nebuďte na seba prísny a odmeňujte sa postupne.

Doprajte si po týždni pravidelného sebarozvoja nejaký guilty pleasure – jeden diel nezmyselnej reality show, sladký koláč plný kalórií či ničnerobenie. Po prečítaní všetkých materiálov k téme vášho vzdelávania si doprajte čas pre seba a srollujte bezhlavo sociálne siete. Samozrejme, po akejkoľvek odmene sa k vzdelávaniu vráťte.

ako sa efektivne ucit, zena sa uci doma

Až prídete do bodu, že svojím vzdelávaním a sebarozvojom splníte svoj špecifický cieľ, veríme, že ten pocit bude stáť zato. A bude vás motivovať k tomu v sebarozvoji pokračovať s novými cieľmi a métami.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1