EAST MAG
serialy

Kvíz pre skutočných fanúšikov: seriály Disney+, HBO a Netflixu – ktorý patrí kam?

Medzi obľúbené trávenie voľného času patria jednoznačne aj seriály. Či už preferujete sitkomy, pri ktorých sa zasmejete a pustíte si ich možno len ako podmaz, dokážete sledovať napínavé drámy 50 minút bez prestávky, alebo si pozriete dokumentárne série, ktoré vám odhalia niečo nové, seriály si – ruku na srdce – naozaj aspoň raz za čas pustí každý.

Tento kvíz však môže byť pre občasných seriálových nadšencov trochu náročný. Zamerali sme sa na 3 stremovacie spoločnosti – HBO, Netflix a Disney+. Prvé dve patria v našich končinách medzi tie najsledovanejšie, služba Disney+ je globálnym nováčikom z roka 2020.

Kto vysiela tieto seriály?

Viete určiť, ktorý seriál prináleží ktorej streamovacej službe?

Začneme zľahka. Kto stojí za Game of Thrones?

game of thrones giphy
Correct! Wrong!

Tu asi nebolo o čom. Game of Thrones je americký dobrodružno-fantastický televízny seriál z produkcie televízie HBO, vytvorený podľa knižnej série od George R. R. Martina. Seriál sa vysielal na kanáli HBO od 17. apríla 2011 do 19. mája 2019.

Na ktorej streamovacej službe si môžete pozrieť seriál Mindhunter?

Correct! Wrong!

Mindhunter je americký kriminálny televízny seriál nakrútený podľa knihy Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit. Seriál mal na Netflixe premiéru 13. októbra 2017.

Miniséria Černobyľ v roku 2019 zožala veľký úspech. Kto za ňou stál?

cernobyl giphy
Correct! Wrong!

Pre správnosť treba dodať, že Černobyľ vznikol v koprodukcii HBO a britskej televíznej stanice Sky, u nás bol dostupný práve na HBO. Jeho premiéra bola 6. mája 2019.

WandaVision patrí medzi najčerstvejšie seriálové počiny a už patrí medzi najsledovanejšie snímky. Ktorá služba ho ponúka?

giphy
Correct! Wrong!

WandaVision je americká televízna miniséria, ktorú vytvoril Jac Schaeffer pre streamovaciu službu Disney +, na základe postáv komiksu Marvel - Wanda Maximoff / Scarlet Witch and Vision. Pilotná časť vyšla 15. januára 2021.

Kde ste mohli sledovať seriál Silicon Valley?

Correct! Wrong!

Americký komediálny televízny seriál (tvorcovia Mike Judge, John Altschuler a Dave Krinsky) mal premiéru na HBO 6. apríla 2014. Finále seriálu sa vysielalo 8. decembra 2019

Ktorá stanica ponúka seriál Zaklínač, alebo v origináli The Witcher?

zaklinac giphy
Correct! Wrong!

Americký fantasy dramatický seriál vychádza z rovnomennej knižnej série od Andrzeja Sapkowskeho. Prvá séria bola vydaná 20. decembra 2019 na Netflixe.

Jeden zo seriálov, ktoré rezonovali v roku 2020, je aj The Undoing (Mala si to vedieť). Kto za seriálom stojí?

Correct! Wrong!

Mysteriózna psychologická miniséria s prvkami trileru vznikla podľa románu Jean Hanff Korelitz z roku 2014. Obsadeniu minisérie kraľujú Nicole Kidman a Hugh Grant. Premiéra seriálu sa uskutočnila na HBO 25. októbra 2020.

Kto stojí za príbehom zo sveta Star Wars - seriálom Mandalorian?

mandalorian
Correct! Wrong!

Mandalorian sa odohráva v univerze Star Wars, 5 rokov po udalostiach filmu Star Wars: Návrat Jediho. Premiéru mal 12. novembra 2019 na službe Disney+.

Na ktorej službe si môžete pozrieť všetky série Narcos?

narcos giphy
Correct! Wrong!

Narcos sleduje osud kolumbijského drogového magnáta Pabla Escobara z pohľadu agentov DEA. Ako sprievodná séria vznikla 4. séria Narcos: Mexico. Seriál bol vyprodukovaný pre Netflix. Prvá séria bola vydaná 28. augusta 2015.

Na akej stanici je vysielaný seriál Westworld?

westworld giphy
Correct! Wrong!

Westworld je americký sci-fi/westernový televízny seriál, ktorý sa v USA začal vysielať 2. októbra 2016 na stanici HBO a súbežne dokonca aj na HBO na Slovensku v noci o 3:00.

Ktorá stanica ponúkla český seriál Bez vědomí?

Correct! Wrong!

Seriál Bez vědomí (The Sleepers) je český dramatický televízny seriál, ktorý bol premiérovaný na stanici HBO Europe v roku 2019. Pre režiséra seriálu Ivana Zachariáša ide o 2. spoluprácu s HBO (po seriáli Pustatina). V online databáze HBO Go byl zveřejnený 17. novembra 2019.

Ktorá stanica ponúka seriál How I met your mother (Ako som spoznal vašu matku)?

how i met your mother
Correct! Wrong!

How I met your mother je na Netflixe prístupný od roku 2019. Tento americký sitkom mal premiéru 19. septembra 2005 na televíznom kanáli CBS, skončil sa 31. marca 2014. Donedávna bol na Netflixe dostupný aj kultový seriál Priatelia.

Netflix vs. HBO vs. Disney+
Pozor, máme tu seriálového znalca!

how i met your mother

Očividne patríš medzi tých, ktorí buď sledujú seriály na zvýšenej rýchlosti, alebo máš ten najlepší time manažment na svete a stíhaš sledovať celú seriálovú tvorbu. Len tak ďalej!
Tesne si sa nestal skutočným seriálovým kráľom.

how i met your mother

Máš však skvelý nábeh na to, aby si bol skutočný profík a znalec seriálov, neprestávaj!
Bolo ti treba robiť si tento kvíz?

how i met your mother

Máš očividné medzery, ktoré už asi iba ťažko dobehneš...

Prečo sú streamovacie služby úspešné?

Streamovacie služby zažívajú boom už dlhšiu dobu. Získavajú známe herecké tváre pre svoje projekty a sú schopné produkovať veľké množstvo titulov. Pre divákov predstavujú možnosť pozerať seriály, ale aj filmy či Late Night Show, kedy chcú, kde chcú, ako chcú a bez reklamného či časového obmedzenia. Ich ďalšou veľkou výhodou je adaptívnosť – Netflix si môžete pustiť na notebooku, tabete, smartfóne aj televízii. Ak vás zaujíma, ako vlastne rástol Netflix z malého startupu na súčasneho streamovacieho giganta, prečítajte si o tom v téme z novembra 2019.

Tieto služby – studnice seriálov aj filmov, sú platené. Najprv ponúkajú možnosť bezplatne si službu otestovať. Ceny základného balíka sa pohybujú od 5 do 7 eur mesačne. Okrem spomínaných služieb sú rozšírené aj ďalšie, napríklad Amazon Prime či Apple+.

Aby sme boli féroví, spomenieme aj lokálne streamovacie platformy, ktoré ponúkajú domáci aj zahraničný obsah. Medzi najznámejšie služby patrí určite Voyo, ktorá funguje aj ako archív televízií Markíza a Nova. DAFilm je skôr filmový portál, ktorý ponúka slovenský aj český obsah. Samozrejme, je na každého vkuse a rozhodnutí, ktorá služba a ňou ponúkané seriály mu vyhovujú najviac. Ktorá vyhovuje vám?

Tip pre nadšencov

Do pozornosti pre všetkých seriálových fajnšmekrov dávame aplikáciu TV Time, ktorá je dostupná pre iOs aj Android. Je to aplikácia, ktorá vám pomôže usporiadať a mať prehľad v pozeraných seriáloch.

Medzi našimi kvízmi nájdeš viacero tematicky zameraných – napríklad o Teórii veľkého tresku či Frasierovi. Ak hľadáš inšpiráciu, čo si pozrieť, skontroluj svoj watchlist s našimi 10 seriálmi z roka 2020 alebo so zoznamom seriálov, vďaka ktorým budeš cestovať v čase.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1