EAST MAG
pali krnac

Pavol Krnáč: Keď nemôžem bicyklovať, tak sa cítim nesvoj

Zdravý životný štýl sa stáva prirodzenou súčasťou čoraz väčšieho počtu ľudí. Popri sedavej práci musíme svojmu organizmu dopriať dostatok pohybu. Obľúbeným a rozšíreným športom je v našich končinách jednoznačne aj cyklistika. Pavol Krnáč patrí medzi tých, ktorí k cyklistike inklinujú väčšinu svojho života. 

Ako si sa dostal k cyklistike? 

Ako 13-ročný chalan, ktorému učaroval bicykel, nielen ako športové náčinie, ale aj ako technický výrobok. A neprestal ma baviť. Do 25 rokov som sa cyklistike venoval na najvyššej úrovni, dnes je súčasťou mojich voľnočasových aktivít, relaxu a, samozrejme, je to aj moja práca, mám totiž cykloshop SK Profi Bike.

REKLAMA

Čo si má čitateľ predstaviť pod cyklistikou na najvyššej úrovni? 

V dnešnej dobe si asi predstaví profesionálnu cyklistiku, napríklad Tour či Giro. Keď som aktívne bicykloval, boli sme ešte súčasťou východného socialistického bloku a o takej cyklistike sme mohli len snívať. Štatút profesionála bol takmer nedosiahnuteľný, všetci sme boli amatérski jazdci. Aj tak bola cyklistika a celkovo šport u nás na vysokej úrovni. Vznikli rôzne strediská vrcholového športu, kde sa talentovaní športovci mohli naplno venovať športovej príprave.

Zo srandy zvyknem hovoriť, že ja som ani do školy nechodil, ja som bicykloval. Mali sme individuálny učebný program, takže šport bol pre nás hlavnou aktivitou a po škole to bolo podobné. Pretekal som za rôzne slovenské tímy a bol som členom reprezentácie cestnej, neskôr i horskej cyklistiky. Získal som niekoľko medailí na domácich majstrovstvách v rôznych disciplínach a zúčastnil som sa aj niekoľkých prestížnych pretekov doma či v zahraničí.

Aké benefity ti osobne prináša cyklistika? 

Cyklistika bola a je pre mňa životným štýlom. Dáva mi veľkú mieru slobody pohybu vlastnou silou. Po namáhavých a vypätých dňoch plných stresu ma berie preč od starostí a dovoľuje mi všetko opustiť a hlavu si krásne vyčistiť. Keď nemôžem bicyklovať, tak sa cítim nesvoj a natlakovaný ako parný hrniec, ktorý potrebuje vypustiť paru a neviem sa dočkať, kedy budem môcť zatlačiť do pedálov a tento pretlak zo seba vypustiť. Takže mi bicykel prináša i rovnováhu a balance medzi prácou a oddychom. 

Čo ťa viedlo k tomu otvoriť si eshop s cyklistickými potrebami? 

Hlavne myšlienka ponúknuť našim zákazníkom čo najširší sortiment značiek, ktoré zastupujeme na slovenskom trhu. Pretože zo skúsenosti vieme, že mnohé komerčné eshopy si do ponuky vyberajú len obchodne najzaujímavejšie produkty a tie špeciálne, menej predávané, potom nie sú dostupné. U nás najdete takmer 95 % z produkcie značiek, pre ktoré sme výhradným dovozcom pre SR.

Akú najčastejšiu chybu robia podľa teba ľudia, keď si vyberajú cykloprodukty? 

Na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď, pretože existuje mnoho variantov a kombinácií, nesadne všetko každému. Veľmi častou chybou je nesprávne stanovenie parametrov. Zákazník si vyberie produkt, ktorý nie je vhodný na zamýšľané použitie. Kúpi si ho, pretože sa mu páči alebo mu ho niekto vychválil, ale nepozrie sa na svoj štýl jazdy či intenzitu použitia, podľa ktorých potrebuje iný výrobok.

Tiež je častou chybou zákazníkov domnienka, že ak si kúpia drahší tovar, musí im vydržať dlhšie. Neberú do úvahy, že drahší produkt im neponúka dlhšiu životnosť, ale iné vlastnosti a prednosti ako tie lacnejšie, a preto je jeho cena vyššia.

Vnímaš zvýšený záujem o cyklistiku?

Áno a ako aktívneho cyklistu ma to teší. Veľa pre popularitu športu urobil Peter Sagan, ktorý bol a je fenoménom cyklistiky. Vďaka nemu sa cyklistika stala na dlhé obdobie športom číslo jedna a mnoho ľudí k nej priviedol. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil tento záujem, je aj koronakríza. Ľudia zistili, že ak chcú aktívne tráviť čas a pritom zachovať všetky nariadenia, cyklistika je jeden z mála športov, ktoré môžu vykonávať takmer bez obmedzení. Množstvo ľudí si kúpilo počas koronakrízy bicykle alebo si spomenulo, že nejaký majú v pivnici či garáži a vydali sa objavovať čaro tohto športu.

pali krnac

Spolu s cyklistikou čoraz viac ľudí siaha aj po elektrobicykloch, čo na to hovoríš? 

Ako pravoverný cyklista som s tým mal na začiatku problém, pretože som sa na elektrobicykel pozeral očami zdravého a výkonne orientovaného jazdca. Avšak potom som mal dlhý rozhovor so známym zo zahraničia, ktorý medzi prvými naskočil na vlnu elektrobicyklov. Dal mi na ne úplne iný pohľad a odvtedy ich vnímam ako užitočný nástroj, k cyklistike privádzajú viac a viac ľudí, ktorí potrebujú prekonať rôzne hendikepy ako vek, výkonnosť, zdravie alebo len nedostatok času. Alebo sa im jednoducho tento druh cyklistiky páči viac ako ten klasický. Určite sa treba pripraviť na ešte väčší rozmach a rozvoj tohto segmentu vo všetkých smeroch. Teda nielen bicykle, ale aj doplnky a výbava špeciálne určená pre tento segment cyklistiky.

Čo sa týka doplnkov, je stále záujem o cyklokomputre, keď je na trhu množstvo aplikácií na trackovanie?  

Jasné, že situácia sa zmenila, ale nie úplne. Hlavne v segmente drahších cyklokomputrov ubudlo alebo úplne zmizlo kopec produktov, lebo ich vedia nahradiť smartfóny.  Avšak v segmente základných meračov rýchlosti predaj dokonca stúpol, pretože nie každý chce a potrebuje vedieť o svojom výkone toľko informácií. Úplne mu stačí aktuálna rýchlosť, prejdená vzdialenosť či maximálna dosiahnutá rýchlosť, prípadne nechce počas jazdy riskovať, že si poškodí drahý telefón.

Aké aplikácie na trackovanie sú podľa teba najlepšie na cyklistiku? 

Moderných aplikácií existuje nespočetne veľa. Takmer každý si vie nájsť to, čo mu najviac vyhovuje. Zásadné je, či chcete mať dáta len pre seba, alebo sa s nimi radi pochválite, porovnáte s kamarátmi a aké majú byť dáta detailné. Jednotkou je aktuálne asi Strava, ktorá však už nie je úplne zadarmo, ak ju chcete používať naplno. Vo svojom telefóne mám niekoľko aplikácií, ale pre mňa je pri jazde najdôležitejším faktorom radosť a zábava, ktorú zažívam, takže väčšinu času sú neaktívne. Využívam ich hlavne vtedy, keď sa chystá nový trail a potrebujem dostať zamýšľanú trasu do mapy, ale občas i keď ma prepadne závodný duch 🙂

aplikacie na bicykel

Spomenul si traily, ktoré tvoríš. Prečo si ich nadšenci pre cyklistiku vytvárajú? 

Jednoduchá odpoveď je, že na nich chcú jazdiť a podieľať sa na ich tvorbe. Nadšenci sú všeobecne motorom pre vznik trailových lokalít. Potešiteľné je, že sa postupne začína zapájať samospráva, či už mestá, obce alebo vyššie územné celky, lebo pochopili vplyv a význam takýchto aktivít na regionálny cestovný ruch. Niekedy sa táto činnosť diala hlavne v ilegálnej rovine, v dnešnej dobe sa už spoločenská atmosféra trochu zmenila a tvorcovia trailov chcú mať istotu, že ich dielo pretrvá a potešenie z jazdy chcú legálne dopriať aj druhým. Na tom má aj zásluhu väčšia možnosť financovania aktivít z verejných zdrojov.

Sleduješ nejakých cyklistov na sociálnych sieťach? 

Áno, sledujem, hlavne na Facebooku, ale najradšej mám webstránky s cyklistickou tematikou, pretože je tam viac informácií – priamo z pretekov, diania v komunite či o technike. Sociálne siete beriem skôr ako impulz prečítať či naštudovať si niečo zaujímavé, keď sa mi to zobrazí v ponuke príspevkov. 

Čo by si odporučil človeku, ktorý uvažuje nad tým, že sa začne aktívne venovať cyklistike?

Určite by som odporučil kompletnú lekársku prehliadku, aby si bol istý, že jeho telo predpokladanú novú záťaž zvládne bez problémov. Nech sa potom tejto aktivite venuje pravidelne, čo pomôže rýchlejšiemu zlepšovaniu sa, ale i adaptácii tela na záťaž. Prípadne vyhľadať odbornú pomoc v stanovení tréningovej záťaže, aby bol tréningový efekt čo najlepší a bez vedľajších nežiaducich zdravotných problémov ako pretrénovanie, poškodenie svalov alebo úponov. No a v neposlednom rade nepodceňovať regeneráciu a kvalitnú stravu


Toto bol Pavol Krnáč, ktorý vedie cykloshop SK Profi Bike. Ak máte chuť na ďalšie rozhovory, do pozornosti vám dávame Bela Špišáka, ktorý sa vo voľnom čase venuje ultrabehom, alebo Romanu Šerfelovú, riasditeľku útulku v Košiciach.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár