EAST MAG
van gogh_ lego

Lego prináša novinku. Vincent van Gogh a jeho 3D verzia Hviezdnej noci

Od plastových farebných domov v 50. rokoch prešla spoločnosť Lego míľovými krokmi vpred. Cez sady dinosaurov až po obrovský model rímskeho Kolosea či Hviezdy smrti. Doposiaľ mali zo stavebníc väčšinou radosť len deti. Dnes však Lego súpravy bavia aj dospelých v každom veku. Z dielikov si môžete postaviť skutočne čokoľvek, dokonca aj slávne diela, ktorými sa preslávil maliar Vincent van Gogh.

van gogh lego
Zdroj foto: https://ideas.lego.com/

Vďaka členovi klubu Lego Ideas Club, známemu ako legotruman, ktorý navrhol 3D sadu Vincenta van Gogha a jeho ikonické dielo Hviezdna noc.

REKLAMA

 „Ako fanúšik Lega a obdivovateľ maliara Vincenta van Gogha by som chcel znovu vytvoriť jedno z jeho najslávnejších umeleckých diel v lego podobe a zdieľať ich so všetkými fanúšikmi a milovníkmi umenia,“  pripomína Legotruman. Nápad získal viac ako 10-tisíc hlasov, čo znamená, že do výroby je teraz schválená 1 552-dielna súprava.

Miniatúrny van Gogh a Hviezdna noc z 1550 dielikov

Vytvoriť obraz v trojrozmernej verzii bola určite pre spoločnosť Lego veľká výzva. V 3D verzii je ikonický štýl štetca samotného maliara zachytený krátkymi, tenkými kockami vo viacerých odtieňoch. Vírivú oblohu je možné zachytiť pomocou tehlových dosiek a zakrivených častí, zatiaľ čo mesiac a hviezdy sú zobrazené ako kruhové kúsky. Sada obsahuje dokonca aj minifigúrku maliara Vincenta van Gogha so štetcom, paletou farieb, stojanom a miniatúrnym obrazom Hviezdna noc. 

van gogh_lego
Zdroj foto: https://ideas.lego.com/

Vincent van Gogh namaľoval Hviezdnu noc v roku 1889 počas pobytu v zariadení pre duševne chorých v Saint-Rémy-de-Provence. Snáď najznámejší obraz zobrazuje jeho pohľad cez zamrežované okno izby z liečebne tesne pred východom slnka. S víriacou oblohou, , stromami v tvare plameňov a pridaním imaginárnej dediny vyjadruje táto scéna vnútorné rozpoloženie maliara. Rok po tom, ako van Gogh namaľoval Hviezdnu noc sa 27. júla 1890 zastrelil v pšeničnom poli. 

Toto však nie je jediná novinka, ktorú Lego v poslednom čase predstavila. Okrem kvetov, ktoré si viete vyskladať, či dokonca spoluprácu s Ikea a ďalších projektoch si môžete prečítať v rubrike Lifestyle.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár