EAST MAG
webinar vesmir

Dokážeme lepšie pochopiť vesmír vďaka technologickému pokroku?

Konečným cieľom kozmického výskumu je lepšie pochopenie vesmíru. Vďaka technologickému pokroku sa za posledné storočie naše chápanie vesmíru výrazne posunulo. V súčasnosti, keď sa získava obrovské množstvo dát o vesmíre každú sekundu, sa hlavným obmedzením vo výskume stáva časová kapacita vedcov.

Kozmický výskum v Košiciach?

Vzniká preto otázka: Dokážu pokročilé IT technológie autonómne spracovávať, analyzovať a interpretovať dáta získané z automatických pozemných a kozmických observatórií? A je vôbec možné na takomto systéme pracovať v Košiciach?

Na všetky tieto otázky odpovie vo štvrtok 18. februára o 19:00 hod. Šimon Mackovjak na webinári – Na ceste k autonómnemu výskumu vesmíru. Počas webinára stručne predstaví históriu kozmického výskumu v Košiciach, zadefinuje východiská pre spoluprácu s lokálnou IT komunitou a navrhneme možnú cestu k autonómnemu skúmaniu vesmíru.

Podujatie je bezplatné, je však potrebná registrácia.

GlobalLogic Slovakia týmto odštartuje sériu webinárov, ktorých hlavným cieľom je podeliť sa s ich know-how a priniesť do IT komunity najnovšie trendy, ktoré využívajú v praxi. Chcú prepojiť rôzne odvetvia, v ktorých IT zastáva dôležitú rolu. Nenechajte si to ujsť!


Šimon Mackovjak
simon mackovjak
  • Vyštudoval Astronómiu a astrofyziku na FMFI UK v Bratislave. 
  • Počas PhD štúdia pracoval na Astronomickom ústave AV ČR v Českej republike a neskôr ako postdoc na ISDC Data Centre for Astrophysics, University of Geneve, vo Švajčiarsku.
  • Na Oddelení kozmickej fyziky ÚEF SAV pracuje od roku 2016, kde sa venuje výskumu airglowu a vplyvom slnečnej aktivity na Zem.
  •  Vedie ESA / PECS projekt AMON-net a podieľa sa na príprave NASA misií EUSO-SPB2 a POEMMA.
  • Pracuje čiastočne v GlobalLogic Slovakia ako Python developer.
  • V Košiciach rozbehol projekt SPACE::LAB a vidí veľký potenciál v zapojení IT komunity do vedeckého výskumu.

O tom, ako technológie ovplyvnili prvý súkromný let do vesmíru, sme písali v téme Nová éra ciest do vesmíru.

GlobalLogic Slovakia

GlobalLogic, líder v oblasti digitálneho inžinierstva a súčasť a Hitachi Group Company, pomáha zákazníkom na celom svete navrhovať a prinášať inovatívne produkty, platformy a najnovšie digitálne vymoženosti. Na Slovensku má GlobalLogic centrálu v Košiciach a pôsobí aj v Banskej Bystrici a v Žiline.

Pridajte komentár