EAST MAG
online kurzy vzdelavanie

Nie je už toho onlinu na nás priveľa?

Mnoho online kurzov a webinárov je dnes už zaznamenávaných, preto poskytujú úplnú časovú flexibilitu. Sami si vyberiete, kedy si k školeniu sadnete a vypočujete si ho. To však vyžaduje aj poriadnu dávku sebadisciplíny. Asi každému z nás sa stalo, že sa prihlásil na online webinár, ktorý bol zadarmo a premeškal ho s myšlienkou – pozriem si to neskôr. No väčšinou ste si ho už nepozreli, však? 

Sledujte tých, ktorí vás motivujú

Na sociálnych sieťach sledujem hlavne ľudí, ktorí ma nejakým spôsobom inšpirujú a viem, že od nich môžem očakávať kvalitné a zaujímavé informácie a novinky. Dostanem sa tak rýchlo k tomu, čo ma zaujíma. Je to aj dobrý spôsob, ako mať prehľad o budúcich podujatiach, ktoré nemusím cielene vyhľadávať.

Ak sa vám teda páči rozhovor či webinár, follownite si spíkra na sociálnych sieťach. Ak to bude človek, ktorý vás dokáže motivovať, vzdelávanie bude pre vás príjemnejšie a ľahšie. 

Zvyšovanie vnútorného stresu?

Často na sebe pozorujem stres z toho, že nejaký kurz či podujatie v online priestore premeškám. Občas sa prichytím pri tom, ako premýšľam, či som si lístok naozaj kúpila alebo som to len mala v pláne. Psychickú záťaž zvyšuje aj samotné pripojenie. Taký výpadok internetu počas školenia nie je najlepší balzam na nervy…

Rôzni ľudia školia na rôznych online platformách a nie vždy máte nainštalovanú tú správnu appku alebo vám blbne kamera či mikrofón. Aj keď samých seba presviedčame, že nejde o život – vnútorný stres niekedy nemusíme ani spozorovať. Určite to teda neberme ako súťaž so sebou samým a nevytvárajme si zbytočný stres. Podujatia si značím do diára až vtedy, ak o nich mám naozaj seriózny záujem.

Online networking je pre mňa ťažší

Výhodou online vzdelávania je určite možnosť pripojiť sa odkiaľkoľvek. Sama som sa prihlásila na pár podujatí, ktoré by sa za normálnych okolností konali v stredu večer v Bratislave. Pre Košičana by bolo dosť nepraktické cestovať do hlavného mesta na dvojhodinovú prednášku. Na všetkom však nájdeme pozitíva aj negatíva.

Nemožnosť zúčastňovať sa podujatí naživo zabraňuje aj kvalitnému networkingu, ktorý poskytuje priestor na spoznávanie nových ľudí. Po online školení je síce super daného človeka follownuť na LinkedIne alebo Instagrame, no často to pritom končí a vy tak nemáte šancu rozbehnúť dialóg. Ak ma osobne spíker osloví a prehovorí priamo do mojej marketingovej duše, nemám problém mu napísať. Je to však celé také neosobné. Vymeníme si 3 – 4 správy alebo mi pri najlepšom správu len lajkne.

Pri osobnom stretnutí by ste po dvoch pivách odchádzali s emailom, telefónom a ponukou na spoluprácu, no a možno aj s novým kamošom.

Nemusíte iba počúvať

Príchodom novej sociálnej siete Clubhouse prichádza aj veľmi zaujímavé miesto na vzdelávanie a hlavne zapojenie sa do diskusie. Sama som tam našla kopec ľudí z marketingu a dávajú fakt super know-how. Pozvánku mi poslala jedna z mojich šéfin – Jana Beerová a odvtedy ma Clubhouse neprestáva udivovať a nadchýnať.

Minule tam bola super diskusia o potenciáli Facebookovej stránky Obrázky Fb. Anna, no ocitla som sa aj v roomkach, kde rozprával Matúš Vallo o budúcnosti Bratislavy či Marián Čekovský o možnosti koncertovania cez túto platformu. Takže veľmi pestrý a zaujímavý spôsob online vzdelávania a naberania inšpirácie, čo poviete? 

Samozrejme, stretla som sa aj s negatívnymi reakciami, hlavne od ľudí, ktorí si myslia, že je tam len kopec pozérov a detí. Podľa mňa to vôbec nie je pravda. Tak isto, ako musíte vedieť používať Instagram, aby vás inšpiroval a nedemotivoval fotkami opálených modeliek na pláži, tak musíte regulovať aj obsah na Clubhouse. Nefollowujte toxických ľudí ani umelé profily, ktoré sa míňajú realite a neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu. Obklopme sa tým, čo chceme vidieť a čo sa nám páči. Potom budú sociálne siete našou inšpiráciou a nie prekliatím. 

Neprehlcujme sa informáciami

Ako platí vo všetkom, uprednostnime radšej kvalitu pred kvantitou. Prílišné prehlcovanie sa informáciami môže viesť len k zbytočnému chaosu. Moja rada znie: Radšej jeden drahší kurz alebo webinár ako vynechané prednášky zadarmo.

Večer si oddýchnite pri počúvaní obľúbeného podcastu či Clubhousu a kašlite na princíp byť za každú cenu všade. Nikdy sa vám to nepodarí a budete zbytočne frustrovaní. To napríklad platí aj o získavaní informácií o aktuálnej covid situácii – ja si napríklad pozriem iba rýchly súhrn raz denne, nepočúvam a nečítam o covide všade. Cítim sa tak lepšie a ušetrenú energiu radšej sústreďujem na pozitívne veci okolo seba. 

Pandémia nás uzatvorila do našich domácností a odrezala od živých stretnutí a školení. Ak sa na to však chceme pozerať pozitívnejšie, dopriala nám aj kopec voľného času, ktorý môžeme využiť v náš prospech. Prinesme si do života motiváciu, chuť do práce alebo nové vedomosti. Ako sa hovorí, nič predsa netrvá večne. A aj tento čas, ktorý máme, je obmedzený. Investujme ho preto hlavne do seba.


Téme vzdelávania sme sa venovali v článku o kurzoch pre dospelé ženy pod taktovkou Aj Ty v IT. O zmenách v korporátnom vzdelávaní a tréningovom programe prispela aj spoločnosť GlobalLogic Slovakia.

Ivana Mikuličková

Som asi živým dôkazom toho, že ak ťa niečo baví, venuj sa tomu a možno ťa to bude raz živiť. Marketing je mojou záľubou a zo stáží a brigád sa vykľulo moje povolanie. Venujem sa PPC kampaniam, social marketingu, navrhovaniu stratégií a občas aj písaniu.

komentáre 3