EAST MAG
it valley

IT Valley v kocke #1

Čo je nové na východe Slovenska? Súhrn aktivít, ktorým sa venuje Košice IT Valley, vám budeme pravidelne raz mesačne prezentovať v novej rubrike IT Valley v kocke.

Prvý diel síce vydávame vo februári 2021, spätne sa ale pozrime na záver roka 2020. Na poslednom valnom zhromaždení, ktoré sa konalo v novembri 2020, sa po odchode výkonného riaditeľa P. Miroššaya stala novou výkonnou riaditeľkou Miriama Hučková. Tím IT Valley posilnila Patrícia Sabolová, ktorá bude zastrešovať hlavne internú a externú komunikáciu klastra, ako aj rôzne projekty. Predsedom správnej rady ostáva Juraj Girman. Na valnom zhromaždení bol za nového člena správnej rady zvolený pán Štefan Lacko zo spoločnosti GlobalLogic Slovakia.

REKLAMA

Noví členovia

V závere roka 2020 sa rozrástla aj základňa členov. U. S. Steel Košice ako najväčší zamestnávateľ v regióne, ktorý má IT oddelenie o veľkosti strednej firmy a Košice Región Turizmus sa stali súčasťou klastra Košice IT Valley.

Čo sa podarilo

Novinkou klastra IT mapa. „Táto iniciatíva vznikla s cieľom poskytnúť ucelený obraz o IT sektore v našom regióne a zároveň ho aj zviditeľniť. Mapou subjektov pôsobiacich v IT sfére chceme predstaviť východné Slovensko ako miesto priaznivé pre IT a digitálne inovácie,” vyjadrila sa Patrícia Sabolová, projektová manažérka Košice IT Valley.

Koncom januára prebehlo online vyhlásenie ankety Najzamestnávateľ roka 2020. Sme radi, že sa na víťazných 3. priečkach umiestnili 2 členovia – v kategórii IT a telekomunikácie Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a v kategórii Výroba a priemysel VSE Holding. Viac si môžete prečítať v článku.

Študenti 1. ročníka Košickej akadémie softvérového vývoja prezentovali svoje práce. Za touto akadémiou, ktorá ponúka bezplatné pomaturitné štúdium, stojí v partnerstve s klastrom štvorica spoločností, ktoré pôsobia v košickom regióne: Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, Fpt Slovakia, GlobalLogic Slovakia a Visma.

kosicka akademia softveroveho vyvoja
fotografia zo vzniku partnerstva

O vzniku a vízii Košickej akadémie softvérového vývoja sa viac dozviete v článku z februára 2020.

Začiatkom februára prebehlo online vyhlasovanie dlhoročne fungujúceho projektu Živé IT projekty, ktorý je organizovaný Katedrou počítačov a informatiky v spolupráci s Košice IT Valley. Tento rok sa do programu zapojilo 219 študentov z Katedry počítačov a informatiky a Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Technickej univerzity v Košiciach a z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika pod vedením mentorov z IT spoločností.

O 5. ročníku, ktorý sa konal v roku 2020, sa viac dozviete v našej reportáži z prezentácie projektov.

zive it projekty
archív Index Mag, Živé IT projekty, 2020

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

komentáre 2