EAST MAG
oblecenie kviz

Kvíz o móde nielen pre nákupných maniakov!

Hovorí sa, že šaty robia človeka. Je to podľa vás pravda? My zastávame názor, že človeka robí to, čo má v hlave, v srdci a jeho činy. Samozrejme, ak je k tomu pridaný pekný vzhľad, nikomu to neprekáža. Tentokrát sme si pripravili kvíz, ktorý sa nemusia báť urobiť ani páni!

Pretože nejde o žiaden kvíz pre nákupné maniačky či módnych návrhárov. Otázky sú mixom všeličoho – otázok z histórie, trošku aktuálnosti aj typických národných odevov. Veríme, že s takouto skladbou otázok nebude mať problém nik 🙂

Kvíz na otestovanie vedomostí

Pre ktorú krajinu je charakteristická skladaná zavinovacia sukňa, najčastejšie kárována, ktorú nosia muži?

kilt
Correct! Wrong!

Kilt sa v Škótsku najčastejšie nosí pri formálnych príležitostiach a športových udalostiach.

Viete správne určiť, na akej strane sú gombíky na pánskej a dámskej košeli?

gombíky
Correct! Wrong!

Dámske košele majú gombíky prišité na ľavej strane, na pravej sú dierky. Pánske košele majú gombíky našité na pravej strane a ľavá strana preloží tú pravú.

A prečo sú gombíky na pánskych košeliach vpravo?

Correct! Wrong!

Ide o jednu z teórií, prečo je to tak, patrí však medzi tie najrozšírenejšie a najhodnovernejšie. Páni, ktorí pri súboji potrebovali rozopnúť kabát a zbraň držali v pravej ruke, to mohli spraviť omnoho jednoduchšie tou ľavou (keďže dierky sú v tomto prípade na ľavej strane). Neskôr sa to ujalo aj pre ostatné časti odevov, košele nevynímajúc. Existuje aj teória, podľa ktorej to bol Napoleonov nápad umiestniť gombíky na dámske odevy na opačnú stranu ako u mužov. Vraj preto, lebo ženy jazdili na koni bokom s nohami na ľavej strane a chladný vietor mal menšiu šancu preniknúť cez košeľu.

Čo znamená tento symbol na oblečení?

perte rucne Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Pre ktorú ázijskú krajinu je charakteristické kimono?

Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Ako sa volajú papučové čižmy na obrázku?

ugg Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Aj keď tento kúsok rozdeľuje spoločnosť, čižmy Ugg sú unisexové. Originálne by mali byť z ovčej kože pochádzajúcej z Austrálie. U nás však nájdete tieto čižmy v rôznych lacnejších variáciách.

Pre ktorú krajinu je charakteristický tento slamený klobúk v tvare kužeľa?

Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Zaujímavosťou je, sže na ich kraji sú napísané básnické verše, ktoré viete prečítať iba v protisvetle.

Pre ktorú krajinu je zas charakteristické sombrero?

sombrero
Correct! Wrong!

Sombrero v angličtine označuje typ klobúka so širokým okrajom z Mexika, ktorý sa používa na ochranu pred slnkom.

Ktorý z návrhárov priniesol do ženského šatníka „malé čierne šaty"?

meghan fox
Correct! Wrong!

Čo znamená tento symbol na oblečení?

Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Čím sa preslávil Levi Strauss?

levi straus Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Ako sa volá toto viazanie kravaty?

kravata
Correct! Wrong!

Teoreticky je možné vytvoriť až 85 variantov viazania kravaty, najbežnejších je týchto päť typov: windsorský uzol, uzol Manhattan, uzol Pratt (Shelby uzol), uzol Long (Four in Hand) a uzol Princ Albert.

Ktorá firma priniesla push-up podprsenky?

podprsenka
Correct! Wrong!

Ktorá z týchto značiek nie je slovenskou lokálnou?

Correct! Wrong!

Reparáda je česká značka, ktorá sa orientuje na dámske oblečenie.

Šaty robia človeka?
Skvelé! Vyznáš sa vo svete módy a vieš si aj sám oprať
Nie zlé, základy máš!
Hm, nič moc, ale nevadí, keďže šaty nerobia človeka

Fast fashion a životné prostredie

K téme módy a oblečenia už pár rokov patrí aj osveta ekologických aktivistov. Odhaduje sa, že ročne sa vyrobí 80 miliárd kusov oblečenia. Množstvo z tohto oblečenia končí v tonách na skládkach. Textilný priemysel patrí medzi jedno z najznečisťujúcejších odvetví. Ročne vyprodukuje 1,2 miliardy ton CO2. Výrobcovia fast fashion sa koncentrujú v Číne a Indii, v krajinách, ktoré sa spoliehajú na elektrárne poháňané uhlím, čím sa ekologická stopa každého kusu odevu zvyšuje.

So situovaním výroby sú spojené aj náklady na distribúciu výrobkov a v nespolednom rade podmienky, za akých daný produkt vzniká. Fast fashion je často neetická. Pracovníci vo výrobných fabrikách na textil sú často vykorisťovaní a pracujú v podmienkach, kde prichádzajú do kontaktu s toxickými látkami, ktoré vplývajú na ich zdravie.

Jednou z alarmujúcich nešťastných udalostí, ktorá upriamila pozornosť sveta na textilný priemysel, je tragédia v Bangladéši. V roku 2013 zahynulo 1 100 ľudí v odevnej fabrike pre pád budovy. Nešťastie podnietilo k vzniku filmu The true cost, ktorý ukazuje, že aj keď si my vieme kúpiť tričko za 5 eur, pre niekoho predstavuje živobytie, ktoré negatívne ovplyvňuje jeho zdravie aj životné prostredie.

https://www.youtube.com/watch/OaGp5_Sfbss

Alternatíva

Oproti tzv. rýchlej móde, ktorá sa dostáva do obchodov stále s novšími a novšími trendami, je čoraz viac počuť aj koncept tzv. slow fashion. Zakladá si na vynosení toho, čo máme v šatníku. Nenaháňaním sa za najnovšími trendami a stále novšími kolekciami v butikoch. Preferuje fare trade značky, najlepšie lokálnej výroby, a využívanie toho, čo máme. Ak sa nám niečo hodí, môžeme to posunúť ďalej – predať na sociálnych sieťach, darovať ľuďom v núdzi – či vylepšiť/zmeniť na čosi iné, využiteľné. Internet je plný videí na upcykláciu. Ak si už máme niečo kúpiť, mali by sme sa zaujímať o príbeh daného produktu.

Nezabudnite si pozrieť ďalšie kvízy, ktoré sme pre vás pripravili.

Sledujte nás na Facebooku a pokojne nám napíšte, aký kvíz by vás zaujal najbližšie!

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár