EAST MAG
chôdza

5 dôvodov, prečo je aj 20-minútová chôdza pre zdravie dôležitá

V dnešnej situácii nám všetkým chýba prirodzený pohyb alebo športovanie. Počas lockdownu a všetkých opatrení je niekedy náročné spraviť niečo pre svoje telo. No stále to nie je nemožné. Aj obyčajná chôdza dokáže s naším telom zázraky.

Home office, dlhé sedenie pri počítači alebo na gauči pred televíziou škodí telu viac, než si myslíme. Pre náš organizmus je dôležité, aby sme vedeli využiť čas, ktorý máme k dispozícii čo najefektívnejšie pre naše zdravie. Aj 20 minút chôdze denne dokáže urobiť pre telo veľa. Okrem toho, že prispejete k svojmu zdraviu a správnemu držaniu tela, taká prechádzka bude mať blahodárne účinky aj na vašu psychiku. Prečítajte si 5 benefitov každodennej 20 minútovej prechádzky.

REKLAMA

1. Chôdza zníži riziko vzniku cukrovky či Alzheimerovej choroby 

20 minút chôdze dokáže skutočné zázraky. Pravidelná chôdza podľa vedcov z univerzity Harvard má najlepšie účinky proti vzniku cukrovky. Každodenné prechádzky tiež obmedzujú vznik brušného tuku, ktorý je pre zdravie a fungovanie organizmu najnebezpečnejší.

Pár minút chôdze na čerstvom vzduchu vedie k zlepšeniu kognitívnych funkcií. Kráčanie zlepší vašu schopnosť rýchlejšie a presnejšie reagovať. Okrem toho pomôže aj vtedy, keď máte problémy s pamäťou. Zväčšuje sa tá časť mozgu, ktorá je kritická pri formovaní a uchovávaní spomienok. Pravidelné prechádzky posilňujú aj poznávacie schopnosti.

chôdza

2. Chôdza upraví krvný tlak 

Je dávno známe, že obyčajná chôdza zlepšuje činnosť srdca a pomáha znižovať krvný tlak. Pre viditeľnejšie výsledky však 20 minút stačiť nebude. Ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, tzv. prehypertenziu alebo hypertenziu, chôdzi by ste mali venovať denne 40 minút. Krvný tlak však viete znížiť akýmkoľvek cvičením, nielen chôdzou.

3. Problémy s trávením? Prechádzajte sa

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa nemôžu pochváliť presným tráviacim systémom, nezúfajte. Pomôže chôdza, ktorá zlepší činnosť žalúdka. Pri chôdzi sa využíva aj činnosť brušných svalov, ktoré pozitívne vplývajú na správne fungovanie celého tráviaceho systému a činnosť čriev.   

4. Spevňuje kostru  

Či už cvičíte, alebo sa denne prechádzate, môžete si byť istý, že tým pomáhate aj svojej chrbtici a kostiam. Chôdza alebo akékoľvek cvičenie spevňujú kĺby a znižujú riziko vzniku a rozvoja osteoporózy, zlomenín či ochorenia chrbtice. 

Časté sedenie alebo sedavé zamestnanie má za následok problémy s chrbticou, platničkami a celkovým držaním tela. Po 30 rokoch života ubúda kostná hmota a prejavia sa všetky negatívne vplyvy, ktorých sme sa v minulosti na našej kostre dopustili. Okrem kvalitnej stravy, ktorá by mala byť bohatá na vápnik a vitamíny, je pre udržanie pevnej kostry potrebný aj pohyb, pretože kosti sú živé tkanivá, ktoré sa posilňujú cvičením. Prechádzanie pomáha preto, lebo nohy podporujú našu váhu, s ktorou musia naše kosti pracovať, čo ich v konečnom dôsledku posilňuje.

chôdza

5. Chôdza podporuje dlhovekosť a dobrú náladu 

Každodenné prechádzky podporujú dlhovekosť a zvyšujú kvalitu života. Motivačne môže pôsobiť napríklad zistenie, že pri neaktívnych ľuďoch už len prechod na 20-minútovú prechádzku denne by mohol znížiť počet úmrtí asi o 7 percent. Chôdza zmierňuje prejavy podráždenosti, znižuje stres a nervozitu. Pravidelná chôdza upravuje nervový systém natoľko, že po prechádzke sa zníži váš pocit hnevu. 

Cvičenie či prechádzky vám zaručene prečistia hlavu. Ak vás čaká náročný deň alebo jeden máte za sebou, skúste si dať prechádzku a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Pre prekonávanie pohodlnosti a pravidelné prechádzkovanie odporúčame vziať si do dočasnej opatery psíka z útulku. Prechádzky pomôžu ako vám, tak aj chlpáčovi, ktorý vás určite donúti viac chodiť.

Simona Ďurkovič

komentáre 2