EAST MAG
plemena psov

KVÍZ: Plemená psov – aký bol ich účel?

Vidíme ich v meste, na gauči, nosiť loptičky… No ich prejav a správanie nosia v sebe už roky. Stáročné šľachtenie zväčša slúžilo na zjednodušenie bežného ľudského života. Tak teda, pozrime sa na známe, ale aj menej známe plemená psov a ich pôvodné využitie.

Na čo pôvodne slúžil yorkshirský teriér?

Correct! Wrong!

Yorkshirský teriér bol vyšľachtený v polovici 19. storočia v Anglicku v grófstve Yorkshire. Jeho pôvodným poslaním bolo vyhladenie myší a potkanov v domovoch chudobných remeselníkov a robotníkov. Od 11. storočia platil v Anglicku pre poddaných zákazu chovu veľkých loveckých psov. Mohli vlastniť iba malé psy, ktoré bez problémov prešli obručou o priemere 18 cm.

Ktoré z týchto plemien bolo chované aj na mäso?

Correct! Wrong!

V dobe predtým, ako Číňania začali pri love používať strelné zbrane, používali psov plemena čau-čau ako hľadačov, stopérov a psov do záprahov. Bez ohľadu na to, aká je v skutočnosti jeho história, tento pes s hustou srsťou bol najskôr vycvičený ako pracovný pes, ktorý je schopný prežiť ťažké arktické zimy. Divoké mongolské kmene držali toto plemeno ako loveckého a strážneho psa, zároveň ho používali pre jeho mäso a kožušinu.

Na čo pôvodne slúžil labrador retríver?

Correct! Wrong!

Pôvodne slúžil labrador ako pomocník rybárov a lovcov na kanadskom pobreží Atlantiku, kde bolo jeho úlohou ťahať a prinášať rybárske siete/laná, prinášať z vody ryby uvoľnené zo sietí, no ich retríverske schopnosti sa využívali aj na lov divých kačíc.

Na čo pôvodne slúžil americký pitbulteriér?

Correct! Wrong!

Rasa vznikla v 18. storočí v Spojených štátoch, kde bola pôvodne čoby bojové plemeno určená pre vtedajší psie zápasy. Má spoločných predkov s americkým staffordshirským teriérom, nie je teda divu, že si ľudia tieto dve rasy občas pletú. Plemeno nie je doteraz oficiálne uznané FCI a aj dnes existujú pomerne veľké rozdiely medzi jeho jednotlivými zástupcami, čo sa vzhľadu týka.

Ktoré z týchto plemien sú priamym potomkom rímskych vojnových psov?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Talianske plemeno cane corso a neaposlký mastif patria medzi molosoidné plemená a sú priamymi potomkami rímskychvojnových psov zvaných canis pugnax. Tieto psy sa používali nielen v boji, ale tiež ako arénové psy pre boj s ostatnými zvieratami. História canis pugnax je nejasná, ale predpokladá sa, že bol vyšľachtený niekoľko storočí pred naším letopočtom z tibetského mastifa, ktorého popisuje už Marco Polo.

Čo bolo pôvodným cieľom biologického kríženia nemeckého ovčiaka (NO) a karpatského vlka?

Correct! Wrong!

Na čo pôvodne slúžil pembroke corgi?

Correct! Wrong!

Je to staré plemeno pochádzajúce z rovnakej rodiny psov ako jazvečíky a baset. Od začiatku sa chovali dve rozdielne plemená corgi. V severnejších oblastiach Walesu bol chovaný väčší cardigan corgi s líščím chvostom, zatiaľ čo v južnom Walese farmári používali menšieho, bezchvostého pembroke corgiho. Títo vrtkí psi pomáhali farmárom so strážením a naháňaním dobytka v rozľahlých hornatých oblastiach Walesu.

Ktoré plemeno je označované ako „africký leví pes", pôvodne využívané ako poľovnícky pes, používaný dokonca pri poľovačkách na levy?

Correct! Wrong!

K čomu bolo pôvodne využívané najvyššie plemeno sveta - írsky vlkodav?

Correct! Wrong!

Boli to psi vyvážaní ako dar na kráľovské dvory cudzích panovníkov, čo ich zviditeľnilo po celej Európe. Napriek tomu sa s vyhubením vlkov a ďalších šeliem strácalo ich pôvodné poslanie sprievodných psov a štváčov na poľovačkách. Koncom 18. storočia sa tak írsky vlkodav začal vytrácať z panských dvorov a záujem o jeho chov výrazne poklesol. Až v r. 1860 sa o jeho záchranu a znovuzrodenie plemena zaslúžil dôstojník britskej armády kapitán George Graham. K regenerácii posledných kusov vlkodavov použil jeho najbližšieho príbuzného deerhounda, ale i barzoja a nemeckú dogu. Vďaka jeho úsiliu sa podarilo zachrániť toto starobylé impozantné plemeno a dnes sa vlkodav teší stálemu okruhu svojich priaznivcov a milovníkov psov mimoriadnych rozmerov.

Na čo pôvodne slúžilo vzácne plemeno nórsky vtačí pes (Norwegian lundehund)?

Correct! Wrong!

Toto neobvykle agilné plemeno bolo nórskymi poľnohospodármi využívané na lov vtákov. Podľa spisov je známy už od roku 1500 a keďže bolo jeho hlavnou úlohou loviť alky žijúce na útesoch, jeho telo muselo byť nesmierne ohybné. Na to, aby sa prepchal aj tými najužšími medzerami v strmých skalných útesoch, bol obdarený nezvyčajnou anatómiou. Má 6 prstov na každej labke, funkčné pazúry a kĺby ohybné tak, že si hlavu dokáže položiť na vlastnú chrbticu.

KVÍZ: Na čo pôvodne slúžili tieto plemená psov?
Paráda

pes

Celkom dobré.

pes

Nič moc.

pes

Ste spokojný s tým, ako ste dopadli? Minimálne veríme, že ste sa dozvedeli nové informácie.

Vedeli ste, že…

Psy nie sú úplne farboslepé. Farby vidia síce menej výrazne a nie všetky odtiene, avšak dokážu rozoznať najmä niektoré odtiene žltej, sivej a modrej farby.

Gravidita fenky nijako nevplyvní jej povahu ani jej zdravotný stav. Mať šteniatka je u psov len hormonálny proces.

Psy sa potia medzi vankúšikmi na labkách a ochladzujú sa pomocou jazyka, z ktorého sa odparuje voda a cez jeho povrch nasávajú vzduch.

S porovnaním s ľuďmi psy starnú na začiatku ich života rýchlejšie a na konci pomalšie. Pre výpočet ich veku ale musíte brať do úvahy aj jeho veľkosť. Menšie psy majú tendenciu dožívať sa vyššieho veku.

Psy využívajú krútenie chvosta na vyjadrenie silných emócií, ako je nepokoj, zlosť či šťastie.

Tak ako má každý človek unikátne odtlačky prstov, má aj každý pes unikátny odtlačok ňufáčika.

Tipy na čítanie

Plemená psov ti nestačili? V našej sekcii Kvízy máme množstvo ďalších výziev.

Ak vám psičkárska téma ne je vzdialená, odporúčame prečítať si rozhovor s Romanou Šerfelovou, riaditeľou Útulku UVP v Košiciach. Do pozornosti vám dávame aj vzdelávací program Digital League, ktorý pripravil webovú aplikáciu v spolupráci so Zvieracím ombudsmanom. Jej cieľom je sprístupniť adoptovanie psíkov v atraktívnej forme. Aplikácia Nájdite sa.online združuje slovenské útulky.

Patríte k psičkárom, mačkárom alebo doma nemáte žiadneho štvornohého kamaráta? Dajte nám vedieť v komentári!

Pridajte komentár