EAST MAG
michal mesko aplikacie

Moje TOP aplikácie #21 Michal Meško

Čo skrývajú smartfóny osobností a známych tvárí z rôznych oblastí spoločnosti? Rubrika Moje TOP aplikácie pre vás mapuje najpoužívanejšie apky našich respondentov. V roku 2021 začíname rubriku so spoluzakladateľom a riaditeľom kníhkupecstva Martinus. Michal Meško nám prezradil, aké aplikácie využíva na dennej báze.

Things

Veľmi dobrý to-do organizér, ktorý používam už dlhé roky. Je veľmi prehľadný, no pritom ponúka silné možnosti evidencie a riadenia svojich úloh vrátane plnej podpory systému GTD. Do tejto aplikácie zapisujem úplne všetko, hneď, ako mi to napadne, aby som to mohol dostať z hlavy a venovať sa tomu, keď budem mať čas, a zároveň sa nebáť, že na to zabudnem. Veľmi mi takisto vyhovuje, že sa automaticky synchronizuje naprieč všetkými zariadeniami, ktoré používam.

Fantastical

Dvojička k Things, ktorá mi pomáha riadiť môj čas a kalendár. Používa efektívny spôsob vkladania nových udalostí (iba ich napísaním v bežnom jazyku), umožňuje mnohé pohľady na rôzne skupiny kalendárov, ktoré odoberám a veľké možnosti prispôsobenia.

Strava

Moja športová sociálna sieť 🙂 Používam ju na sledovanie svojich športových aktivít, najmä behu, bicyklovania a plávania, a baví ma sledovať progres (hoci niekedy je to regres :)) v čase. Takisto cez ňu rád sledujem a „kudosujem” svojich priateľov a kedykoľvek som v zahraničí, využívam ju na objavovanie zaujímavých lokálnych trás na bicykel či beh.

Poznámky / Notes na iOS

Kedysi som bol veľkým fanúšikom Evernote, ale neskôr som prešiel na „obyčajné” poznámky priamo zabudované v iPhone, iPade a Macu. Synchronizujú sa bleskovo, ponúkajú základné možnosti formátovania aj vyhľadávania a neustále ich vylepšujú. S prekvapením som zistil, že Evernote mojim potrebám začal zaostávať.

Instapaper

Moje odkladisko zaujímavých článkov, ktoré si odkladám na neskoršie prečítanie. Pomáha mi to lepšie si riadiť čas: ak natrafím na dobrý článok, nemusím ho hneď čítať a rozbiť si zvyšok programu, no zároveň sa nemusím báť, že mi ujde. Takisto aplikáciu používam na archiváciu tých najzaujímavejších článkov – aj keď úprimne, asi ešte nikdy som ten archív neotvoril 🙂

MindNode

Odkedy som objavil mind-mapy, oveľa lepšie rozumiem tomu, ako moja hlava funguje 🙂 MindNode používam, keď si potrebujem upratať myšlienky alebo rozpracovať nejaký brainstorming.

Miro

Pre mňa objav roka 2020 a jedna z pozitívnych vecí, ktoré mi korona priniesla do života. Ako sa naše stretnutia aj workshopy presunuli do online, chýbali nám whiteboardy/magnetické tabule. Vtedy mi kolegovia dali tip na aplikáciu Miro, do ktorej som sa okamžite zamiloval.

Umožňuje veľmi efektívne kolaborovať s ostatnými na brainstormingoch, ale aj strategických poradách, pripínať virtuálne post-ity, robiť mind-mapy, obrázky, schémy, štruktúry, prepojenia… Najlepšie je, že všetci naraz, na jednej obrazovke. Zafungovalo nám to tak dobre, že sme to začali využívať dokonca aj na niektoré časti workshopov, ktoré robíme osobne, pretože je to dokonca efektívnejšie ako fyzická tabuľa či flipchart. A, samozrejme, synchronizuje sa naprieč všetkými zariadeniami.


Michal Meško

  • spoluzakladateľ a riaditeľ kníhkupectva Martinus
  • spoluzakladateľ stránky Referaty.sk, najväčšieho portálu pre študentov, v roku 2004 bol odkúpený Atlas.sk
  • ocenenia: v roku 2018 získal TREND TOP Manažér roka, dvakrát bol finalistom EY Podnikateľ roka, v roku 2017 bol zaradený medzi inovátorov New Europe 100 (zoznam zostavuje Financial Times a Google)

Hľadáte tipy na ďalšie nápomocné apky? Pozrite si rubriku Moje TOP aplikácie a inšpirujte sa.

komentáre 2