EAST MAG
wikipedia

Wikipédia má 20 rokov

Wikipédia je stránka, ktorú pozná každý. Táto internetová encyklopédia sa v piatok 15. januára 2020 dožila 20. výročia od svojho vzniku.

Wikipédia nie je relevantný zdroj!” Pamätáte si aj vy na túto formulku, keď bolo potrebné do školy pripraviť referát, seminárku či iný projekt? Je pravda, že je to otvorená internetová encyklopédia, a teda ju môžete aj vy slobodne upravovať a dopĺňať do nej napríklad aj stránku o sebe.

REKLAMA

Wikipédia má najviac anglických a švédskych článkov

Vznikla ešte v roku 2001, vďaka čomu sa dožila už 20 rokov. Pôvodne mala byť podľa jej autorov Jimmyho Walesa a Larryho Sangeromsa doplnkom internetovej encyklopédie Nupedia.

Za 20 rokov vzniklo 287 nezávislých jazykových vydaní Wikipédie. Najrozsiahlejšia verzia je, ako inak, anglická. Celkovo obsahuje viac ako 24 miliónov článkov. Zaujímavé je, že 2. najväčšie zastúpenie po anglických článkoch majú švédske texty – viac ako 3 milióny.

Podľa informácií zo stránky má táto interentová encyklopédia meačne 13 miliárd zobrazení.

Problémové open-source riešenie

Wikipédia funguje ako open-source softvér. Táto otvorená filozofia spôsobuje, že sa na stránke objavujú aj nepresnosti či klamstvá. Príspevky nie sú nikým kontrolované, autori nemusia byť odborníci a úpravy v textoch môže vykonať každý návštevník. Plusom však je, že ponúka históriu revízií, v ktorej sa dajú zmeny v texte dosledovať.

Rovnako treba povedať, že aj keď je Wikipédia otvorená a nestranná, má za sebou komunitu pravidelne prispievajúcich ľudí, ktorých v prípade nejasností viete požiadať o objasnenia. Bojujú aj s trolmi v encyklopédií, ktorým obmedzujú možnosti písania a úprav. Viac sa o pravidlách a spôsobe používania dočítate aj na samotnej stránke encyklopédie.

Úspechy Wikipédie

  • 2004 – Golden Nica od Prix Ars Electronica za „digitálnu komunitu“
  • 2004 – „internetové vyznamenanie“ udelené rozhodcami za kategóriu komunita
  • 2004 – japonská Wikipédia získala cenu Web Creation Award
  • 2005 – zaradenie do zoznamu 100 Najlepších produktov roku 2005 od PC World

Wikipédia sa stala základom pre ďalšie projekty: Wiktionary, Wikibooks či Wikinews.

Na boj s dezinformáciami vznikol košický startup Medializuj, ktorý prepája novinárov s odborníkmi. Viac si o ňom prečítajte v našom článku.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár